0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Pentru cine a fost lansat si prelungit pana in 2023 Gas Release Program ?

Posted On 17 ianuarie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Baumgarten, Bulgargaz, furnizori/traderi de gaze, gas release program, HUB de gaze, import si export de gaze, interconexiuni gaze, liberalizarea pietei de gaze

La sfarsitul saptamanii trecute, Agentia de presa bulgara (BTA) dadea o stire seaca: “Politia bulgara si agentia de stat pentru securitate nationala desfasoara vineri, 14 ianuarie, perchezitii la birouri ale Bulgargaz, compania de distributie a gazelor detinuta de stat”, operatiune care are legatura cu pretul gazelor naturale. Intre acuzatiile aduse operatorului de gaze din Bulgaria  se mai mentioneaza ca Bulgargaz ar fi vandut, in 2021, gaze ieftine catre Romania , in loc sa il furnizeze pe piata bulgara reglementata.

Stirea cu pricina a fost ignorata aproape total de presa din Romania. Coincidenta sau nu, la sfarsitul anului trecut guvernul de la Bucuresti dadea o ordonanta de urgenta ( OUG 143/2021) pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, conform careia „in perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022 producatorii de gaze naturale a caror productie anuala realizata in anul anterior depaseste 3.000.000 MWh au obligatia sa oferteze anual vânzarea unor cantitati de gaze naturale, cu livrare in perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2023, in mod transparent, public si nediscriminatoriu, pe pietele centralizate. Cu alte cuvinte, celebrul Program Gas Release Program se extinde pana in anul 2023, respectiv cu un an peste cee ace fusese stabilit initial.

Ce legatura exista intre ancheta autoritatilor bulgare asupra Bulgargaz si GRP-ul (Gas Release Program) din Romania, va veti intreba? Tocmai ca exista una cusuta bine cu ata alba. Gas Release Program a fost implementat mai intai in Marea Britanie, Germania, Spania, Ungaria sau Polonia cu scopul declarat de a ajuta la liberalizarea si consolidarea pietelor angro de gaze naturale si de crestere a lichiditatii pietelor. Acest din urma argument a fost invocat si de autoritatile romane cand a fost implementat Gas Release Program, la care se adauga si formarea de  referinte corecte de pret prin tranzactionarea unor produse standardizate care, la rândul lor, vor contribui la asigurarea conditiilor pentru echilibrarea comerciala a participantilor la piata cât si la cresterea gradului de predictibilitate al pietei

In România, in contextul liberalizarii pietei de gaze naturale pentru consumatorii casnici incepând cu data de 1 iulie 2020, pentru asigurarea accesului continuu in conditii de egalitate a tuturor participantilor la surse, indeosebi a furnizorilor mici si a clientilor finali, a fost implementat un GRP prin adoptarea unui set de masuri obligatorii pentru participantii la piata de gaze naturale, care, in principal, au constat in obligarea producatorilor de gaze naturale, timp de trei ani si jumatate, intre 1 iulie 2020 si 31 decembrie 2022, sa oferteze pe pietele din România cel putin 30 % din productie. Preturile de pornire pentru astfel de tranzactii urmând sa fie legate de cotatia pretului gazului de la Baumgarten (Austria)-Central European Gas Hub (CEGH), respectiv cantitatile vor fi oferite la vânzare la un pret maxim de 95% din pretul CEGH, pentru acelasi tip de contract ofertat.

Publicatia Energy-Center a atras atentia in nenumarate randuri ca GRP nu produce efectele scontate de catre autoritati si ca, dimpotriva, duce la cresterea importului de gaze, dar mai ales la cresterea exporturilor. Ceea ce s-a intamplat masiv anul trecut. Prin prelungirea Programului pana in 2023 se pare ca autoritatile continua sa faca jocul unor furnizori/ traderi de gaze, care obtin profituri frumusele din activitatea de import/export gaze naturale. Gas Release Program (GRP) – care a adus la un moment dat in Romania un pret la gaze cu minim 5% sub pretul gazelor din Europa de est (tranzactionate pe Bursa de la Viena), incepand cu luna iunie 2020, astfel unii furnizorii au inteles ca acest program le ofera posibilitatea de a face un profit considerabil si au achizitionat gaze naturale din Romania si le- au exportat in tari in care se aplica pretul de la Viena (Ungaria, Austria).

Exportul gazelor naturale prin contracte pe termen mediu si lung si importul pe perioade scurte la preturi SPOT – GRP a fost o masura care a determinat cresterea importurilor de gaze. Mai mult gazele exportate s-au achizitionat pe baza de contracte anuale, adica la preturile stabilite in 2020 cu livrare pentru anul 2021, in timp ce importurile sunt achizitionate SPOT, in functie de cererea imediata, la preturi mai mari.

Cerea mult mai mare decat oferta

Chiar daca aceasta situatie este generata de declinul natural al zacamintelor de gaze, el vine si pe fondul unei cresteri a cererii ”fortate” prin politici neadecvate de ”racordari gratuite”. In aceasta vara cantitatile puse pe piata au fost cantitati mici, fapt ce a ”simulat” o continua discrepanta intre cerere si oferta. Aceasta situatie a determinat cresterea pretului la gazele tranzactionate pe bursa.

Schimbarea rutelor de gaze din Europa de Sud Est, odata cu sistarea livrarilor din Ucraina in Sudul Europei si implicit modificarile aduse in acoperirea cu surse a determinat si modificari importante in nivelul preturilor gazelor importate in Romania.

In sustinerea afirmatiilor de mai sus ar fi interesant care a fost evolutia importurilor de gaze pe ruta Bulgaria-Romania si mai ales cea a exporturilor ulterioare catre Ungaria. Tabelul de mai jos spune totul, inclusiv face legatura cu efectele “benefice” pentru piata din Romania a Gas Release Program. Interesant este si care este compania care a profitat din plin de GRP, detinând monopol pe capacitatile de export din Romania spre Ungaria. O importanta cantitate de gaze dedicata stabilizarii pietei interne din România si satisfacerii consumului intern a luat asadar cale exportului. In acest context, Romania s-a transformat dintr-o tara net importatoare de gaze naturale si care se confrunta cu dificultati in a-si satisface cererea de pe piata interna, intr-o tara exportatoare incepând cu luna Septembrie a anului 2020, mai jos cantitatile exportate din Romania catre Ungaria in perioada septembrie-decembrie 2020:

Luna Punctul de export intre RO si HU Cantitate (MWh)

Septembrie 2020 – Csanadpalota 57.675,56

Octombrie 2020  – Csanadpalota 551.914,80

Noiembrie 2020 – Csanadpalota 99.082,09

Decembrie2020 – Csanadpalota 49.648,69

Situatia s-a schimbat radical in 2021, cand cantitatile importate din Bulgaria ajung la aproximativ 34.000 MWh/zi, respectiv o cantitate totala de aproximativ 960.000 MWh, din care o parte, respectiv 90.000 MWh au fost exportati din Romania catre Ungaria.

Incepând cu luna martie a anului 2021, cantitatile de gaze importate din Bulgaria si exportate din Romania catre Ungaria au crescut spectaculos dupa cum urmeaza :

Luna Punctul de import intre BG si RO Punctul de export ”Csanadpalota” ”Ruse/Giurgiu” „Kardam/Negru Voda”

 

Luna Punctul de import intre BG si RO Punctul de export ”Csanadpalota”
”Ruse/Giurgiu” „Kardam/Negru Voda”
Ianuarie 2021 0 MWh 704.107,31 MWh 0 MWh
Februarie 2021 5.832,20 MWh 960.128,65 MWh 91.452,66 MWh
Martie 2021 0 MWh 2.403.880,93 MWh 360.549,14 MWh
Aprilie 2021 3.960,67 MWh 2.165.433,38 MWh 460.874,58 MWh
Mai 202 14.097,50 MWh 2.962.320,26 MWh 1.185.875,45 MWh
Iunie 2021 22.505,52 MWh 2.579.519,91 MWh 1.184.562,84 MWh
Iulie 2021 60.374,32 MWh 3.797.594,00 MWh 1.537.634,91 MWh
August 2021 255.557,75 MWh 4.084.151,45 MWh 1.459.071,15 MWh

Aceasta fiind situatia ne intrebam care sunt in continuare argumentele guvernului de a continua Gas Release Program, nu numai si in 2022, dar si in 2023? Nu seamana situatia din Bulgaria, unde se desfasoara o ancheta, cu cea din Romania?

 

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • E cazul sa ne punem intrebari: isi intoarce OMV fata catre Romania?E cazul sa ne punem intrebari: isi intoarce OMV fata catre Romania?
  • Polonia si Bulgaria, primele victime ale GazpromPolonia si Bulgaria, primele victime ale Gazprom
  • Prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final casnic va fi mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadăPrețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final casnic va fi mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă
  • AEI: Pe fondul cresterii alarmante a pretului la energie si gaze se impun masuri de urgenta pentru protectia consumatorilor in fata iernii ce vineAEI: Pe fondul cresterii alarmante a pretului la energie si gaze se impun masuri de urgenta pentru protectia consumatorilor in fata iernii ce vine
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Curg amenzile pentru furnizorii de energie si gaze. Urmeaza procesele

Next Story

Catalin Dragostin, EnergyServ: solutii de aplicat imediat pentru diminuarea efectelor dezastruoase ale cresterii preturilor la electricitate si energie termica  asupra populatiei si economiei romanesti

Articole pe aceeasi tema

0

Polonia si Bulgaria, primele victime ale Gazprom

Posted On 27 aprilie 2022
, By Redactia
0

Cum a crescut prețul la gaze?

Posted On 16 februarie 2022
, By Dumitru Chisalita

Prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final casnic va fi mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă

Posted On 8 februarie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.