0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua
Scurt si la obiect: profitul Gazprom in 2021 a fost de 29 miliarde de dolari

Pentru Romania ultima respiratie a carbunelui a trecut, tocmai cand Europa se trezeste din fantasmagoria decarbonizarii accelerate

Posted On 13 octombrie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: CE Hunedoara, CE Oltenia, criza energetica, decarbonizare, energie pe baza de carbune, energie regenerabila, pretul energiei

Mediul se razbuna exact in momentul in care lumea occidentala depune toate eforturile pentru salvarea lui. Energia regenerabila, care a luat proportii nebanuite in ultimii ani in Europa, s-a cam jucat in acest an cu omenirea. Productia in centralele eoliene si cele fotovoltaice a jucat feste serioase tarilor care au investit masiv in aceasta sursa de energie, iar revenirerea cererii (consumului) a gasit nepregatite toate sistemele energetice din Europa. Daca suntem obiectivi cu noi insine realizam ca in realitate cererea de energie nu a explodat in nici un fel in 2021, comparative cu 2019, anul de dinaintea aparitiei pandemiei de Covid. Este o crestere a cererii doar in raport cu 2020, cand economia lumii s-a contractat pe fondul pandemiei. Si atunci este firesc sa ne intrebam de unde aceasta explozie a preturilor la utilitati in conditiile in care cererea a fost una normala? Raspunsul este simplu: din fantasmagoria unor politicieni care au pus carul inaintea boilor. Nici o forma conventionala de energie nu a mai fost pe placul acestor vizionari a caror deviza a fost “desfiintam ce este vechi pentru a face loc noului”. Din pacate noul ramane inca un deziderat.  

 Cresterea preturilor la gaze naturale pe piata angro din Europa incurajeaza din ce in ce mai multe companii de utilitati sa faca trecerea la carbune pentru a genera electricitate, tocmai intr-un moment in care regiunea incearca sa elimine combustibilul poluant, transmite Reuters conform Agerpres.

Normal, atunci cand esti strans cu usa renunti la toate ambitiile de moment. Treaba lor ce fac statele europene care mai au inca productie de energie electrica pe baza de carbune. Intrebarea este ce facem noi, care am acceptat ca orbii tintele de decarbonizare sugerate de catre Comisia Europeana si am tras carbunele pe linie moarta inainte ca acesta sa-si fi spus ultimul cuvant. Mai dramatic este ca abandonarea cu seninatate a celor doua Complexuri energetice (CE Hunedoara si CE Oltenia) prin intermediul politicilor de stat a lasat sistemul energetic national total expus fluctuatilor de pe pietele internationale. Si daca am vrea sa producem acum energie pe baza de carbune, macar pentru a traversa iarna, nu avem cum s-o facem. Dupa disparitia CE Hunedoara (o crima la adresa sistemului energetic), CE Oltenia nu are nici grupuri pregatite sa compenseze deficitul de energie si nici carbunele necesar pentru a-si creste productia.

Ieri am importat 2100 MW, in conditiile in care aportul carbunelui in consumul de energie a fost de circa 1300 de MW. De ce nu se intreaba nimeni cum e posibil ca in aceasta conjunctura extrem de favorabila din punct de vedere al pretului energiei, Complexul Energetic Oltenia nu tureaza centralele la maxim? Ar fi momentul ideal, indifferent de pretul certificatelor de CO2, pentru ca balanta financiara a CE Oltenia sa se echilibreze si chiar sa treaca pe profit pentru a avea ulterior bani sa-si realizeze investitiile pe care si le-a propus.  Raspunsul este simplu: CE Oltenia nu poate mai mult, pentru ca politica energetica a Romaniei a scos deja din calcul aportul carbunelui in anii ce vin. Si, in consecinta, CE Oltenia s-a culcat pe ambele urechi. Daca tot disparem, la ce bun sa ne mai consumam?

Aceeasi situatie este si in cazul centralelor pe gaze, ba chiar si a energiei nucleare. Ne invartim ca disperatii in jurul taxonomiei aprobate de Uniunea Europeana si mergem ca orbii inainte pe traseul energiei regenerabile. Nimeni nu pune nici o baza pe investitiile in centralele clasice, cu toate ca se spune ca gazele pot suplini deficitul intr-o o perioada de tranzitie. In schimb, toata lumea se asteapta sa pice din cer investitorii in energia regenerabila. Si, intradevar, acestia dau tarcoale ca lupii, doar doar o mai forta mana autoritatilor sa mai prinda niste facilitati.

Nu avem nimic cu energia regenerabila, dar daca vulnerabilitatea ei devine din ce in ce mai evidenta, de ce nu ne asiguram spatele pe baza a ceea ce avem? De pilda, in cazul lignitului, Romania detine rezerve care ar putea asigura inca o suta de ani functionarea centralelor la capacitatea actuala. Sigur, nu suntem absurzi sa pretindem ca va trebui sa exploatam lignitul pe o asemenea perioada. Dar, cum sa-l elimini daca nu pui nimic in loc?

Situatia actuala la nivel mondial ar trebui sa ne dea de gandit, daca cineva mai gandeste in tara asta. Iata ce spun cei care au fost campionii eliminarii carbunelui, dar care acum se intorc la el:

Desi atât pretul carbunelui cât si cel al certificatelor de poluare au crescut in ultimele luni in Europa, aceste cresteri sunt mai mici comparativ cu explozia preturilor la gaze naturale, astfel ca balanta costurilor pe termen scurt se inclina spre utilizarea carbunelui pentru a produce energie electrica.

Pretul de referinta la certificatele de poluare tranzactionate in cadrul schemei ETS s-a dublat de la inceputul anului iar cotatiile futures la carbune au inregistrat si ele o crestere de peste 100%. Cu toate acestea, cotatiile la gaze pe piata angro din Olanda sunt de aproape patru ori mai mari in prezent comparativ cu situatia de la inceputul anului.

In ultimii doi ani costurile pentru termocentralele pe gaze naturale au fost mai mici decât pentru termocentralele pe carbune, daca sunt incluse si costurile cu certificatele de poluare, insa acest lucru s-a schimbat incepând din luna iulie a acestui an.

In Germania, aceasta modificare a diferentei intre costul operarii termocentralelor pe carbune si cel a termocentralelor pe gaze naturale a determinat o utilizare mai mare a lignitului, un combustibil care in mod traditional este o sursa ieftina de combustibil dar care in ultimii ani a fost scos de pe piata de cresterea costurilor cu certificatele de poluare. In trimestrul al treilea al acestui an, lignitul si huila au fost responsabile in Germania pentru o productie de electricitate combinata de 35,1 Terawati ora, comparativ cu 28 TWh in al doilea trimestru al acestui an si 29,3 TWh in trimestrul al treilea al anului trecut, arata datele publicate de institutul german ISE Fraunhofer.

In Marea Britanie, cresterea preturilor la gaze naturale a determinat o trecere la petrol, in conditiile in care carbunele are o pondere de doar 2% in mixul energetic iar tara risca sa se confrunte cu probleme in aprovizionarea cu electricitate la iarna.

„Tranzitia electricitatii se intâmpla dar nu cu urgenta ceruta: emisiile merg in directia gresita”, spune Dave Jones, director la centrul de reflexie Ember.

In urmatoarele trimestre, carbunele si lignitul ar urma sa ramâna mai convenabile in mixul combustibililor decât gazele naturale, sustine Silvia Messa, analist la firma de consultanta energetica Volue.

Preturile la electricitate pentru perioada urmatoare in Germania si Franta s-au dublat in acest an, ceea ce a provocat discutii cu privire la interventia pe piata pentru a stabiliza preturile pentru consumatori.

Unii critici au dat vina pe sistemul de tranzactionare a certificatelor de poluare pentru cresterea preturilor la electricitate, si au facut un apel pentru eliminarea efectului schemei de tranzactionare a emisiilor asupra pietei energetice. Cu toate acestea, analistul Marcus Ferdinand crede ca actuala tranzitie de la gaze la carbune este doar o problema de flexibilitate pe termen scurt si nu ceva care se datoreaza sistemului de tranzactionare a certificatelor de poluare

 

Articole pe aceeasi tema

  • Ziua Energiei-Brasov: De ce nu vrea Romania mai multa energie regenerabila?Ziua Energiei-Brasov: De ce nu vrea Romania mai multa energie regenerabila?
  • Cel mai mare eveniment din Sud Estul Europei despre energia regenerabilă – găzduit la București pe 17 maiCel mai mare eveniment din Sud Estul Europei despre energia regenerabilă – găzduit la București pe 17 mai
  • Europa si-a pus ochelari de cal: pana unde poate merge criza energetica generata de reglementarile fanteziste ale Comisiei Europene ?Europa si-a pus ochelari de cal: pana unde poate merge criza energetica generata de reglementarile fanteziste ale Comisiei Europene ?
  • Analiza, Petrisor Peiu: România poate fi salvată. Încă nu este prea târziuAnaliza, Petrisor Peiu: România poate fi salvată. Încă nu este prea târziu
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Gazprom se joaca cu pretul gazelor naturale livrate Europei

Next Story

Dam inainte cu compensarea sau plafonarea la facturi, dar singura minte luminata din conducerea ANRE are vocea prea slaba pentru a fi fi luata in seama de clasa politica

Articole pe aceeasi tema

wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic

Posted On 13 mai 2022
, By Redactia

Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro

Posted On 10 mai 2022
, By Redactia
0

Germania se pregateste pentru cei mai rau: o criza a gazelor poate duce la rationalizarea consumului si la o “nationalizare” a companiilor

Posted On 10 mai 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic

Posted On 13 mai 2022

In asteptarea blocadei europene, Rusia sfideaza Occidentul si opreste tranzitul de gaze pe conducta Yamal. Ce urmeaza?

Posted On 13 mai 2022

In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor

Posted On 12 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.