Piata de energie si gaze din Romania se pregateste de implozie: OUG 119 ne-ar putea lasa fara energie si gaze din import la iarna
Dupa un obicei deja incetatenit in randul actualei coalitii de guvernare, deciziile cu impact major asupra economiei se iau intr-un crec restrans la Palatul Victoria fara consultarea specialistilor sau a celor afectati de respectivele decizii. In ciuda faptului ca in urma cu cateva luni a fost constituita o Comisie la nivelul guvernului, care sa analizeze masurile ce trebuiesc luate pentru temperarea pretului la energie si gaze, respectiv pentru protectia consumatorilor, Guvernul a scos cu ajutoriul catorva “minti luminate” din energie o ordonanta de urgenta (OUG 119) care a dat peste cap intreaga piata de energie. Culmea, respective ordonanta vine dupa ce altele doua au demonstrat ca directia pe care o urmaresc guvernantii este una gresita. Degeaba li s-a atras atentia de catre actorii din piata ca OUG 119 poate avea efecte dezastruoase asupra intregului lant, de la producatori la distribuitori, furnizori si traderi, ca pot falimenta companii care vor atrage ca in jocul de domino intreg esafodul sau ca riscam un blocaj financiar total, Guvernul a decis sa mearga inainte.
Este foarte adevarat, situatia este complicata la nivelul intregii Europe si nici acolo deciziile de a atenua efectele cresterii preturilor nu au fost cele mai inspirate. Dar, se negociaza in continuare. La noi singura speranta a ramas Parlamentul, care va dezbate OUG 119 si ar urma sa vina cu anumite modificari de indreptare a lucrurilor. Din declaratiile politice insa constatam ca nici la nivel parlamentar situatia reala a pietei de energie nu este inteleasa corect. Toata lumea este cu gandul la supraimpozitare si in nici un caz la efectele ei. Paradoxal, in actualele conditii de piata statul este castigator si nu perdant si am aratat acest lucru in nenumarate randuri. Nu mai departe, conforma unor estimari ale AFEER (Asociatia Furnizorilor de energie din Romania) furnizorii au de incasat de la stat 30 de miliarde de lei pentru decontarea conform OUG 27/2022, in timp ce statul incaseaza din taxe si impozite 42 de miliarde de lei.
E foame mare de bani la buget, desigur. Dar ce este mai important, acoperirea gaurilor negre sau siguranta aprovizionarii cu gaze si energie a consumatorilor in iarna care urmeaza. Conform AFEER, efectele OUG 119 sunt cat se poate de nocive: blocarea comerciala a tranzactiilor transfrontaliere cu energie electrica si gaze naturale, in conditiile in care Romania este deficitara la acestea pet imp de iarna, se induc costuri suplimentare care genereaza oprirea activitatii unor actori din piata si aparitia blocajului financiar din lipsa de lichiditate. Avem si exemple in acest sens, chiar daca ele sunt inca bine mascate. Nu pentru multa vreme insa.
“OUG 119 efectiv distruge piata. Furnizorii sunt reticenti in a prelungi contractele sau a oferta clienti noi, mai ales cei care beneficiaza de plafonare”, a declarant ieri presedintele AFEER, Laurentiu Urluescu. Un furnizor de energie a fost la un pas de a intra in incapacitate de plata, ceea ce ar duce in secunda doi la un blocaj general in toata piata, precum si la masuri de rationalizare, de deconectare a unor consumatori sau de blackout”
El a atras atentia ca se intâmpla lucruri grave in piata dupa 1 septembrie, de la intrarea in vigoare a OUG 119/2022. “Deja sunt probleme cu lichiditatea in piata, ca urmare a decontarilor intârziate, si exista un risc mare de aparitie a blocajelor financiare. Era cât pe-aci sa avem un default (incapacitate de plata – n. r.), ceea ce inseamna un blocaj financiar, ceea ce va duce in secunda doi la un blocaj general”, a spus Urluescu.
El a spus ca nu poate da nume de companii. Potrivit unor informatii din piata, ar fi vorba despre Electrica Furnizare.
“Nu pot sa dau nume de companii, dar este vorba de unul dintre membrii nostri. Nu inseamna ca ceilalti sunt in situatie mai roz. Sa nu uitam ca, daca unul pica, trage mai multi dupa el, ii trage si pe ceilalti. Toti furnizorii sunt in corzi acum, orice bobârnac ii duce in prapastie. Daca un furnizor, nu mare, ci mediu, pica, pica si cel de ultima instanta care ii preia clientii. Ce se poate intâmpla? Rationalizare sau blackout”, a completat presedintele AFEER.
In opinia lui, este un risc mare ca România sa se confrunte cu un deficit de energie si gaze in piata. “O parte dintre consumatori vor trebui fie sa reduca benevol consumul, fie sa fie deconectati”, a sustinut Laurentiu Urluescu. In plus, sistemul bancar nu mai finanteaza companiile din energie.
Totodata, ordonanta duce la blocarea importurilor de electricitate si gaze, ceea ce ar insemna ca, in vârf de consum, sa nu mai poata fi asigurata continuitatea in aprovizionare.
“Pretul de 1.300 de lei pe MWh fixat pentru furnizori este vadit sub pretul pietei. Inseamna o pierdere din start pentru orice furnizor. Nu se mai incheie nicio tranzactie pe piata forward, ceea ce inseamna ca toata energia va fi tranzactionata pe PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare, piata spot – n. r.) si nu va mai exista niciun pret de referinta”, a completat reprezentantul furnizorilor.
Urmeaza ce poate fi mai rau daca in Parlament nu va fi modificata radical OUG 119. Ii pasa cuiva ?