Piata de gaze a luat un pumn direct in freza: consumatori romani dormiti linistiti, Parlamentul vegheaza la grijile voastre
Piata va fi concurentiala, transparenta si nediscriminatorie de abia dupa ce nu vom mai avea gaze.
Asa cum anticipam, ieri, Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor a dat votul final la modificarile aduse Legii energiei si gazelor, in speta la prevederile Ordonantei 64/2016. In nu mai putin de zece minute s-a votat ca la CAP: cine este pentru, cine este impotriva, cine se abtine? Evident, votul democratic, adica majoritar a primat. Si astfel, tot ce tine de buna functionare a pietei gazelor a intrat pe un fagas asa zis normal, scopul final fiind acela ca, virgula, consumatorul casnic din Romania sa fie protejat in continuare. Nu conteaza ca in randul acestor consumatori sunt persoane cu venituri fabuloase sau persoane care de abia supravietuiesc. Toti trebuie sa beneficieze de gaze ieftine. Nu conteaza ca gazele naturale sunt proprietatea intregului popor si, in consecinta, aceasta bogatie trebuie valorificata in favoarea tuturor cetatenilor acestei tari. O piata libera ar fi reglat de la sine multe dintre aceste aspecte. Dar, coalitia aflata la putere stie ca termenul de piata libera nu este pe placul alegatorilor sai.
De fapt nici nu are rost sa vorbim despre o piata a gazelor, atata vreme cat insusi presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, domnul Iulian Iancu, declara saptamana trecuta ca in Romania nu exista o piata de gaze. Acesta este si motivul pentru care Ordonanta 64 a fost modificata atat de radical incat sa nici nu avem vreo data speranta ca va exista si o piata libera candva. „De ce sa ne grabim sa crestem pretul la populatie inainte cu patru ani?”, se intreba domnul Iulian Iancu, inaintea votului final pe modificarile aduse legii energiei si gazelor. Asa este, numai ca doar din punctul de vedere al populismului cultivat de coalitia aflata la guvernare, caci, in realitate, o piata libera si competitiva ar duce la un pret real al gazelor si nu la unul cu rol de protectie sociala.
Dar, ce sens are sa ne mai batem capul cu asemenea probleme? In articolul nostru de ieri am aratat care ar fi obiectivele reale ale modificarii Ordonantei 64, astfel incat sa stim ce urmarim pe termen mediu si lung. Pe cine intereseaza insa argumentele de profunzime? Cati dintre deputatii care au votat ieri forma finala a modificarilor aduse legii amintite pricep ceva din ce au votat? Noi, care am fost acolo, am inteles repede despre ce este vorba. Pana nu ne trece insa lehamitea nu mai scoatem nici un cuvant. Dormiti linistiti consumatori de gaze din Romania, Parlamentul va vegheaza.