Plafonarea pretului la gaze nu aduce preturi mai mici in aceasta iarna
De peste 3 ani AsociatiaEnergiaInteligenta (AEI) se zbate pentru un PretCorrect la Gaze, prin caravane, seminarii, intalniri cu mii de consumatori,sesizari publice, propuneri de actiuni, initiative de reducere a saraciei energeticeetc., cu invitarea politicienilor, parlamentarilor sau consilierilor, fara safie vreodata prezent vreunul dintre ei (indiferent de partid). Astfel, apreciezca aceasta actiune venita atat de tarziunu doreste sa rezolve problema consumatorilor si are un singur scop: imagine populista.

AEI atragea atentia inca de acum 2 ani, in timpul Caravanei PretCorect la Gaze, ca exista companii multinationale si nationale care obtin profituri uriase prin vanzarea gazelor natural populatiei, folosind metode de sifonare a banilor (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=391&lang=ro)
AEI a sesizat (oct 2017) (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=910&lang=ro), elementele manipulatorii asupra pietei de gaze naturale, cu influentarea pretului gazelor naturale.
AEI a propus o Foaie de Parcus (dec 2017) (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=994&lang=ro) pentru introducerea unor principii pentru tranzactionarea gazelor pe piata de gaze in conditii de concurenta, nediscriminare si transparenta, conform OUG 64/2016 de modificare a legii gazelor, care sa asigure un PretCorect la Gaze pentru clienti
AEI a sesizat, (ian2018) (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1056&lang=ro), urmare a analizei costului unitar cu gazele (CUG) ca medie a costurilor de pe piata de gaze naturale din Romania rezulta ca pretul gazelor natural in anul 2018, nu trebuia sa creasca pentru toata populatia
AEI a sesizat, (feb 2018) (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1091&lang=ro), ca clientii casnici sunt asaltati de catre furnizorii de gaze sa achizitioneze gaze de pe piata libera la preturi avantajoase, dar in oferta li se strecoara obligatia acestora de a plati un Abonament la gaze, fara ca legislatia in vigoare sa stabileasca o astfel de obligatie!
AEI a propus un set de masuri (mai 2018) (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1310&lang=ro) de stoparea cresterii masive a pretului gazelor naturale la populatie si asigurarea realizarii unei piete functionale. Asociatia considera ca setul de masuri propuse este singurul mod de a respecta legea in vigoare si este menit sa asigure referinte de pret bazate pe cerere si oferta, corecte, care sa conduca la o concurenta a operatorilor din sectorul gazelor naturale in favoarea consumatorilor.
AEI atragea atentia, (iul 2018) ca propunerea pretului de referinta de la Bursa din Viena (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1124&lang=ro ), pentru plata redeventei este o invitatie de a copia aceste preturi si in Romania, cu scumpirea artificiala a gazelor de pe piata din Romania (complet separata de Bursa de la Viena).
AEI atragea atentia, (aug 2018) printr-un studiu realizat de AsociatiaEnergiaInteligenta (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1395&lang=ro), asupra modului in care a evoluat piata de gaze naturale din Romania in perioada tampon de 6 ani stabilita in anul 2012 pentru liberalizarea pietei de gaze, respectiv ca:
- Pretul mediu al gazelor naturale achzitionate in vederea vanzarii catre clientii finali a crescut cu cca. 18% (pretul gazelor naturale din productia interna, import etc. ;preturi medii ale lunii mai 2018)
- Pretul mediu al gazelor naturale achzitionate din productia interna, in vederea vanzarii catre clientii finali a crescut cu cca. 36%
- Pretul mediu al gazelor naturale achzitionate din import, in vederea vanzarii catre clientii finali a scazut cu cca. 45% (ponderea importului diminuandu-se multinanul 2018 fata de anul 2012)
- tarifele de distributie a principalilor operatori de distributie gaze a crescut cu pana la 21%
- pretul reglementat la consumatorii casnici a crescut cu pana la 25%
- sumele percepute de furnizorii reglementati ca diferenta intre pretul reglementat al gazelor la populatie, pretul mediu de achizitie al gazelor si tarifele reglementate de transport si distributie au crescut cu pana la 90 % lei/MWh
AEI atragea atentia(sept 2018) (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1386&lang=ro) asupra cresterii anormale a pretului gazelor naturale din vara anului 2018, in baza unei atitudini licit speculativa pe piata a unor firme, care a determinat ca cererea sa fie mai mare decat oferta in aceasta perioada si astfelsa se creeze o tendinta de crestere a pretului gazelor. Pe parcursul verii aceasta discrepanta intre cererea si oferta de gaze a adus o oarecare stare de panica care a determinat rostogolirea pretului gazelor naturale si astfel asistam la preturi de achizitie a gazelor in luna august 2018 la valori care nu au fost atinse nici in lunile de iarna 2017-2018.
AEI atrageaatentia, (oct 2018) (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1410&lang=ro), ca pretul mediu ponderat al gazelor naturale care s-a format pe bursa in anul 2018 s-a datorat unei tendinte manipulatorie inceputa inca din toamna anului 2017..
Ce s-a intamplat cu toate aceste sesizari? Nimic. De ce ?Pentru ca nu exista interes in a stabili Pretul Corect La Gaze. Interesul se rezuma strict la fake-news de salvare a consumatorului.
Baza legala a stabilirii pretului gazelor naturale produse in Romania:
- Legea 239 /2004, in baza articolului 47 lit e, stabileste fara echivoc Titularul acordului petrolier are dreptul sa dispuna asupra cantitatilor de gaze ce ii revin, […] inclusiv sa le exporte.
- Legea 123/2012, in baza articolului 124 lit e, stabileste ca productia proprie realizate de producatori, […] va fi pusa la dispozitia pietei concurentiale
- Legea 123/2012, in baza articolului 180, permite Guvernului sa poata plafona pretul gazelor naturale in anumite conditii: in situatia unui dezechilibru major intre cerere si oferta si/sau a unei disfunctionalitati evidente a pietei de gaze naturale. In opinia mea nu exista dezechilibru pe piata de gaze si nici disfunctionalitati ale pietei (putem vorbi de institutii nefunctionale).
Plafonarea pretului gazelor naturale prin OUG, ar incalca legislatia in vigoare si acordurile petroliere si probabil atacarea acesteia in instanta de catre companiile producatoare de gaze ar determina anularea acestei prevederi, intr-o perioada limitata, perioada in care gazele sunt oricum deja vandute la alte preturi decat cel stabilit prin OUG, deci populatia nu va beneficia de aceste ”avantaje”. In schimb se va obtine ceea ce se doreste cu adevarat, preturi mari pe piata de gaze, care sa determine obtinerea de bani la buget prin supraimpozitari si posibilitatea de a arata ca s-a facut tot ce era posibil, dar altii sunt vinovati de aceasta crestere, a carui principal beneficiar este statul.
In utilitatea pentru iarna 2018/2019 a acestei plafonari a pretului la gazele naturale din productia interna, rezulta analizand cantitatile de gaze tranzactionate pe bursa cu livrare in lunile de iarna si modul in care s-au vandut gazele pe contractele bilaterale in anii anteriori. Apreciem astfel ca productia interna de gaze este vanduta aproape integral pentru aceasta iarna. Astfel, chiar daca se plafoneaza pretul din productia interna aceasta nu va avea efect in iarna aceasta, dar va determina o crestere importanta a cantitatilor si pretului gazelor naturale din import in aceasta iarna. Similar anilor 2004-2012 cand pretul gazelor naturale din productia interna era mentinut la un nivel minim, gazele din import vandute in Romania aveau preturi peste preturile cu care se vindeau gazele in tarile din jurul Romaniei, deoarece acestea “preluau adausul commercial al gazelor romanesti”.
Plafonarea pretului la gaze este o masura care nu se v-a reflecta in scaderea pretului gazelor naturale la populatie in aceasta iarna, dar va determina superpreturi pentru gazele importate. Gazul rusesc sau gazul unguresc va prelua o parte din marja de pret pe care pana la aceasta plafonare o detine au gazele din productia interna (peste 60% din aceasta marja fiind venituri la bugetul de stat prin impozite, supraimpozite si dividende).
AsociatiaEnergiaInteligenta militeaza, pentru protejarea consumatorilor finali, prin masuri reale si durabile, masuri care trebuie coroborate cu realitatile in care traim si nu prin ”interventii” care pe termen lung fac mult mai mult rau decat bucuria pe care o creeaza pe moment. AsociatiaEnergiaInteligenta sustine supraimpozitarea gazelor, ca o corectie istorica, care nu trebuie sa se limiteze exclusiv la indestularea generatiei prezente, ci sa permita si generatiilor viitoare sa beneficieze, de pe urma gazelor naturale descoperite acum mai bine de un secol.