Plafonarea prețurilor la energie merge ca unsă pentru politicieni, dar a risipit orice urmă de concurență reală în piață
Pentru că anul viitor este unul electoral niciun partid din coaliția de guvernare nu are curajul să readucă în parametrii normali piața de energie și gaze. Pe fondul unui consum redus, cum România nu a mai înregistrat probabil niciodată, paradoxal, prețul energiei electrice este unul dintre cele mai ridicate din Europa. Cum ar putea fi altfel când statul a pus stăpânire deplină pe piața concurențială și a stabilit de la sine putere cât vor plăti consumatorii finali pentru fiecare kilowat consumat? Ani la rând am acuzat spargerea sistemului de generare energie pe tipul de combustibil utilizat și faptul că prețul marginal este cel care definește în ultimă instanță prețul final în piața concurențială. Iată că prețul marginal a devenit o amintire, el fiind înlocuit de prețul plafonat. Mai are rost să existe vreo concurență între producători și între furnizori atâta vreme cât statul dictează ce și cum? Evident că nu. Singura preocupare în momentul de față este aceea ca statul să acopere într-un timp mai scurt sumele datorate furnizorilor, astfel încât aceștia să-și poată acoperi ratele bancare luate după declanșarea crizei energetice.
În aparență toți jucătorii din piața de energie s-au culcat pe o ureche și, în cel mai bun caz, așteaptă să vadă ce mai decide Măria sa guvernul României. Aflăm de la domnul ministru al Energiei că guvernul nu are nici o intenție de a modifica schema de plafonare până în 2025, căci aceasta s-a dovedint cea mai bună măsură pentru a proteja de fluctuațiile prețului consumatorul final. Se pare că nu mai contează efortul bugetar al acestei scheme și nici lipsa de apetit a investitorilor în noi capacități de generare. Cu excepția sectorului regenerabilelor, unde investitorii privați par a fi ademeniți din nou prin contractele PPA sau alte forme de sprijin, pe celelalte segmente (gaze, hidrogen, nuclear, geotermal, biomasă) nu se întâmplă absolut nimic. Doar planuri mărețe și promisiuni. Ideea este să fie liniște căci vine anul alegerilor. Această liniște ne va costa însă în viitorul apropiat. Așadar, să fie bine și la vară cald.
Menţinerea schemei de plafonare a preţurilor la energie este o decizie înţeleaptă în contextul actual de pe pieţele internaţionale, inclusiv după declanşarea conflictului din Orientul Mijlociu, a declarat, luni, la o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“Văzând ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, inclusiv după declanşarea conflictului din Orientul Mijlociu, cred că este o decizie înţeleaptă să păstrăm schema de plafonare-compensare şi să nu îi expunem pe consumatori, nici pe cei casnici, nici pe agenţii economici, unor fluctuaţii de preţ care generează lipsă de competitivitate sau nesiguranţă cu privire la posibilitatea achitării facturilor”, a spus Burduja.
El a adăugat că este bine că avem această plafonare a preţurilor, deoarece piaţa internaţională de gaze a luat o dinamică nefavorabilă consumatorului, şi a subliniat că va milita pentru menţinerea schemei de plafonare-compensare.
“Noi ne dorim foarte mult menţinerea schemei de plafonare-compensare exact aşa cum este ea şi vă dădeam mai devreme un argument de ce este bine că astăzi avem o plafonare a acestor preţuri: pentru că vedem deja cum piaţa internaţională de gaze naturale a luat o dinamică nefavorabilă consumatorului. Deci, eu, ca ministru al Energiei, voi milita pentru menţinerea acestei scheme de compensare-plafonare”, a precizat ministrul.
De asemenea, acesta a menţionat că va milita şi pentru plata la timp sau cât mai din scurt a sumelor pe care statul român le datorează furnizorilor de energie electrică şi de gaze naturale.
“Tot românul trebuie să ştie că diferenţa dintre preţul la factură, factura aceea care ne vine la finalul lunii, şi preţul din piaţă este suportată de companiile din furnizare. Aceste sume s-au acumulat. Furnizorii nu cumpără toată cantitatea de energie electrică sau de gaze pe piaţa SPOT, ei au contracte dinainte. Chiar dacă pe piaţă SPOT vedem scăderea preţurilor, aceste sume, compensările, vor veni în continuare la valori semnificative, pentru că sunt parte dintr-un coş pe care fiecare furnizor îl are pe baza contractelor pe care le are. E adevărat, din datele pe care le-am văzut de la ANRE, nivelul compensărilor solicitate în aceeaşi perioadă anul trecut faţă de astăzi este mult, mult mai mic astăzi”, a explicat Burduja.
Potrivit acestuia, din perspectiva Ministerului Energiei, schema de compensare-plafonare a funcţionat pentru consumatorul final, dar în prezent restanţele către furnizori sunt în prezent de 1,251 miliarde lei.
“Ştiţi bine, ne-am străduit să găsim fonduri adiţionale pe care să le punem în piaţă şi să rambursăm acele sume către furnizori şi am reuşit lucrul acesta printr-o Ordonanţă de Urgenţă prin care am luat banii disponibili în fondul acela aferent taxării adiţionale a companiilor din energie. Am reuşit să punem în piaţă undeva cred că spre 4 miliarde de lei, poate 3 miliarde şi ceva. Doar ministerul nostru a pus peste 2 miliarde de lei în piaţă pentru consumatorii noncasnici. (…) Între timp mai vin solicitări la zi. Vă spun, 1,251 miliarde de lei, atât datorează acum Ministerul Energiei către furnizori şi ne aşteptăm să mai vină astfel de sume până la finalul anului, pentru că, în funcţie de fiecare companie din zona de furnizare, ei au venit cu facturile la aprilie, la mai, dar unii sunt încă la ianuarie-februarie. Deci, este un efort bugetar. Noi avem săptămânal corespondenţă cu Ministerul Finanţelor pe acest subiect şi ne străduim să găsim de la buget aceste fonduri. Şi am şi cerut la rectificarea bugetară peste 3 miliarde de lei, doar pentru noi la minister, să putem să achităm toate aceste restanţe”, a punctat ministrul Energiei.
De asemenea, ministrul Energiei a declarat că săptămâna aceasta va sesiza la ANRE demararea unor verificări printre furnizorii de gaze care nu respectă legea.
„Săptămâna aceasta vom depune și formal sesizările. Informal am transmis ANRE că din semnalele pe care noi le avem din discuțiile cu furnizorii că există o abordare probabil incorectă din partea unor furnizori. Urmează ca ANRE să investigheze toate aceste spețe”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în cadrul unei conferințe de presă.
Întrebat dacă ieftinirea gazului și energiei de pe bursă se va vedea și în ofertele furnizorilor către consumatorii finali, acest a răspuns că „din analiza pe care am făcut-o la nivelul ministerului deja se vede în anumite oferte, de exemplu la gazele naturale. Anumiți furnizori au scăzut prețul sub cel plafonat de 0,31. Unde nu se vede noi sesizăm ANRE și autoritatea competentă pentru a lua măsuri în aceste cazuri. Nimeni nu oprește un furnizor să meargă cu prețul sub plafoanele pe care le avem în legislația actuală și văzând ce se întâmplă pe piețele internaționale, inclusiv după declanșarea conflictului din Orientul Mijlociu, cred că este o decizie înțeleaptă să păstrăm schema de plafonare compensare și să nu îi expunem pe consumatori unor fluctuații de prețuri care generează lipsa de competitivitate”, a declarat Burduja.
Acesta spune că momentan ministerul a efectuat o analiza doar în cazul furnizorilor de gaze, iar pentru cei de energie electrică va exista o analiză separată.