Poate ajuta scaderea taxelor la atingerea unui pret suportabil la energie si gaze?
Era utilitatilor ieftine se apropie de sfarsit, astfel ca oamenii ar trebui sa dea atentie mai mare contractelor pe care le semneaza, dar si masurilor de eficientizare a consumului, a afirmat Iuliana Panescu, sefa diviziei de trezorerie a companiei Premier Energy, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ea a aratat ca liberalizarea pietei de energie s-a suprapus cu un context international de crestere a preturilor, iar, in aceste conditii, autoritatile ar trebui sa finalizeze cat mai repede legislatia prin care consumatorii vulnerabili sa fie ajutati. Panescu este de parere ca o masura buna pentru o perioada scurta de timp ar fi inclusiv reducerea taxelor in sectorul energetic, asa cum a facut Spania.
Ea a mai vorbit, in interviu, despre influenta pe care o are Gazprom pe piata gazelor din Romania. Premier Energy este al treilea distribuitor de gaze ca marime din tara si intre primii cinci furnizori la nivel national.
De ce au crescut preturile la energie
„E un moment dificil intr-un context international si local dificil. In Romania avem temperaturi excesiv de mari, am avut oprirea unui reactor, avem modificari regulatorii, apropo de decontarea la 15 minute (pe bursa de energie – n.r.), toate acestea pun presiune, in contextul liberalizarii pietei. Este normal, daca liberalizam piata, in contextul cerere-oferta, ca prima data sa avem o crestere de pret, dar, alimentat de contextul in care ne aflam, Romania marcheaza niste maxime europene.
Nu suntem singurii. Piata romaneasca este interconectata cu piata europeana, acesta este trendul in Europa, din pacate nu cred ca vom mai avea de aici inainte preturi mici la energia electrica, asta si in contextul decarbonizarii si al ambitiilor UE cu reducerea emisiilor de gaze cu 55% pana in 2030. Se incurajeaza energia regenerabila, dar suntem cumva insuficient din punctul de vedere al productiei, trebuie sa crestem, si atunci nu avem ce face, ne uitam de pe margine.
Din aceste motive, pentru consumatori este un moment dificil. Cumva, nu ne-a ajutat vremea vara asta. Iarna n-o sa ne ajute din nou vremea, pentru ca traim in Europa continentala si o sa vina iarna”.
Cat de dificila va fi iarna
„Cred ca o sa fie o iarna dificila sau factura va fi mai mare daca iarna e rece. Si evident ca daca avem o iarna blanda ca in 2019, sa zicem ca rasuflam usurati. Da, ce poate face statul pentru consumatori ar fi sa promoveze reglementarile vizavi de consumatorii vulnerabili si se discuta zilele acestea si am vazut ca inclusiv premierul Florin Citu a anuntat ca se discuta acordarea unui sprijin pentru consumatorii care au probleme.
Tristetea este ca problemele vin din trecut, practic ele s-au acutizat in 2020, ca urmare a crizei Covid. Avem aproximativ 40% dintre familiile din Romania cu incapacitate de a-si plati facturile la utilitati. Furnizorii, noi, pe partea de gaze, am incercat sa ii sprijinim cat am putut, in sensul ca nu am facut deconectari, am reesalonat datorii mai vechi, daca aveau documente justificative, adica nici noi nu ne dorim ca clientii sa intre in incapacitati, pentru ca nu este un model sustenabil.
Va fi dificil. Va fi de vazut daca Guvernul se mobilizeaza la timp sa vina cu ceva palpabil. Vedem in alte tari ca deja au scazut taxele pe zona de energie, gaze, Spania a facut-o.”
S-ar putea face asta si la noi?
„Ar putea sa o faca, in context conjunctural, pe o perioada scurta de timp, cu un acord nu neaparat scris de la Uniunea Europeana, poate doar verbal. Asa cum a facut-o Spania, asa o putem face si noi. Exista precedente si am putea sa ne uitam la ele.
Pe termen lung, ar trebui sa se faca investitii. Sa existe un cadru prielnic pentru investitori. Apetit exista, piata exista, potentialul este total neexploatat la ce lucruri se pot face in continuare.
La electricitate, cresterea a fost mai accelerata ca pret si s-a simtit mai repede. La gaze evolutiile au fost mari. Daca ne uitam, la inceputul anului, pretul unui MWh pe pietele europene era 14-15 euro, acum e 40, spot-ul este sus, evident, pietele la termen sunt si ele sus. Aici e tot o conjunctura. Vorbim de revenirea economica, ca urmare a decelerarii pandemiei, s-o numim politicos, vorbim de o cerere nesatisfacute, pentru ca nu sunt suficiente surse sa acoperim cererea.
De obicei, vedeam ca vara pretul gazelor incepea sa scada, pentru ca era cald afara, oamenii nu mai dau drumul la centrala, ei bine, daca in alti ani vedeam aceasta sezonalitate, acum nu o mai vedem. Acum pretul a crescut si a ramas aici”.
Iar la iarna?
„Aici e o discutie. Daca ne uitam la ce surse avem, avem productia locala, care este in scadere, pentru ca zacamintele au ajuns la maturitate, este nevoie de investitii, dar dureaza. Asadar, in continuare productia va scadea.
Apoi mai avem importuri, care provin din Rusia, iar Gazprom e fericit acum, e la butoane. Dar isi urmareste interesele lui, evident, respectiv Nord Stream. Chiar zilele trecute aparuse o veste cum sa s-ar fi dat drumul la niste fluxuri pe Nord Stream 2, desi toata lumea stia ca nu exista nicio aprobare, insa imediat s-a vazut in pret, care s-a dus in jos.
Saptamana trecuta a anuntat Gazprom ca are probleme pe lantul de aprovizionare, cu o conducta prin nord, iar imediat pretul s-a dus in sus. Pe piata romaneasca s-a vazut de la o zi la alta, pretul a crescut cu 20 de lei, ceea ce e mult, inseamna o volatilitate de 10-15%.
Gazprom a anuntat ca sunt pregatiti sa livreze prin Nord Stream 6 miliarde de metri cubi pana la finalul anului. Mesajul era: “Noi putem, acum depinde de voi daca puteti sa primiti”.
Ce pot face consumatorii?
„In contextul in care ambele piete sunt liberalizare, consumatorii sa se uite foarte bine pe comparatorul de preturi. Pretul din factura e format din mai multe componente si nu trebuie sa comparam mere cu pere.
Apoi sunt acele masuri de bun simt pe care trebuie sa invatam cu totii sa le aplicam: sa citim indexul si sa-l transmitem, ca sa nu fim facturati pe index estimat, daca pleci de acasa, in timpul iernii, nu o lasi la 20 de grade, o pui la 7 grade sa nu inghete peretii, masuri de acest gen.
Noi am incercat sa fim cat mai constanti posibil, in acest mediu volatil. Noi avem oferte competitive pentru clientii casnici valabile pana la finele anului, pe 6-12 luni, pentru a le da o predictibilitate clientilor. Dar consumatorii pot intra foarte usor in capcana unui pret foarte mic, care este pe doar o luna, de exemplu, urmand ca apoi sa se renegocieze sau sa varieze in functie de conditiile pietei. E important sa ne uitam la asta, sa fim atenti ce semnam.
Noi am evitat asta, sa transpunem direct cresterile in facturile clientilor, pentru ca, daca faci asta, de fapt nu ai o strategie de achizitii, te ghidezi doar dupa piata spot, ceea ce inseamna ca esti oportunist. Ori nu acesta este modelul nostru. In ultimii zece ani am construit un model asezat, pe un portofoliu de clienti stabil, care a crescut printr-un mix de achizitii, fuziuni si crestere organica”.
Ce se va intampla pe viitor?
„As putea spune ca era utilitatilor ieftine se apropie de final si trebuie sa ne pregati cu totii pentru ceea ce urmeaza, pentru ca nu prea vad cum am putea ajunge inapoi.
In zona de energie regenerabila avem potential de crestere in Romania. Ne lipsesc investitiile. Acum se trezeste din nou apetitul investitiilor pentru zona de regenerabile.
Aveam in 2019 o productie de energie regenerabila de 24%. Pretul certificatelor de emisii creste, cel al certificatelor verzi la fel si este multa efervescenta in aceasta piata, inclusiv noi ne uitam la zona aceasta, pentru ca ne dorim o integrare pe verticala. Avem electricitate in Moldova si gaze in Romania, exista sinergii care trebuie exploatate, dar trebuie completat cu o componenta verde. Este unul dintre focusurile noastre, sa vedem in ce maniera putem exploata si aceasta zona de verde.
Romania are un plan ambitios in contexul Green Deal si e clar ca exista interes si jucatori care au anuntat ca pun capacitati in functiune, insa este o zona ce trebuie incurajata. Statul a facut niste pasi in acest sens, dar mai sunt lucruri de facut. Se estimeaza ca undeva in doi ani am putea avea si noi legislatia aliniata la cea europeana si ma refer la contractele pe termen lung intre participantii in piata, contractele pentru diferenta, sunt mai multe de pus la punct si este important ca exista vointa si asta incurajeaza”.