0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Podul de peste Prut: cu sau fara Dodon, capitalul nu are granite, chiar si in cazul Republicii Moldova

Posted On 7 decembrie 2016
By : Redactia
Comments: 2
Tag: Gazprom, Igor Dodon, interconexiune retele, Moldelectrica, Republica Moldova, Toni Teau, Transelectrica

In urma cu cateva zile am fost invitati de catre compania Rompetrol, alaturi de alti ziarisiti din Romania, la Chisinau, in Republica Moldova, unde grupul Rompetrol a reusit sa se impuna pe piata ca lider al distributiei de carburanti. Misiunea celor de la Rompetrol nu este deloc usoara, in conditiile in care se afla intr-o competitie acerba cu companiile rusesti aflate pe piata Moldovei, dar si cu cele autohtone (mai mult sau mai putin controlate de rusi). Cu toate acestea, Rompetrol are in continuare planuri de extindere in Republica Moldova, o piata cu potential semnificativ in urmatorii ani. Ne intrebam in aceste conditii de ce nici o alta companie din Romania, din domeniul energetic, nu indrazneste sa patrunda pe aceasta piata, compatibila cu cea din Romania, dar mai ales deschisa pentru investitorii romani?

Faptul ca la Chisinau a fost ales un presedinte pro rus nu are absolut nici o legatura obiectiva cu patrunderea capitalului romanesc pe piata din Moldova. „Afacerile sunt afaceri daca sunt in interesul ambelor parti„, ne spunea un ziarist de origine gagauza, din Moldova, redactor sef la o publicatie in limba rusa. Pentru companiile romanesti, care nu indraznesc in nici un chip sa treaca granita, acest lucru este de neinteles. Nu mai departe, zilele trecute, directorul general al Transelectrica, domnul Toni Teau, recunoastea, oarecum indirect, ca toate proiectele de interconectare a retelelor electrice cu Republica Moldova au intrat intr-o faza de „asteptare”, pana cand se va lamuri ce pozitie va avea presedintele Dodon. Or, in constitutia Republicii Moldova, presedintele nu prea are multe atributii, republica fiind una parlamentara. Nu asta e problema, din pacate. Curajul companiilor romanesti de a investi in afara se opreste imediat la granita cu Prutul. Iata un exemplu concret.

Exact in urma cu un an, Romania si Republica Moldova semnau un acord pentru realizarea unui studiu privind interconectarea sistemelor energetice dintre cele doua tari, contractul de consultanta fiind finantat de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) printr-un grant de circa 1 milion de euro. Beneficiarul studiului era Intreprinderea de Stat “Moldelectrica”, iar consortiul care a castigat licitatia era format din: ISPE, Romania – coordonator; parteneri: Energoproiect, Republica Moldova, si IVL, De atunci incoace nu am mai auzit nimic despre acest studiu.

Am sperat ca acet proiect ambitios nu va avea aceeasi soarta cu interconectarea sistemelor de gaze, facuta din condei si fara nici un efect economic pentru cele doua tari. Nici nu credeam ca s-ar putea repeta greseala facuta de guvernele anterioare ale Romaniei si Moldovei, atunci cand au decis sa investeasca aproape 30 de milioane de euro pentru un gazoduct care urma sa aprovizioneze cateva sate de la granita Moldovei cu Romania. De data asta, in ceea ce priveste interconectarea sistemelor energetice, lucrurile stau cu totul altfel. Pe de o parte, reteaua de distributie si transport a energiei electrice din Republica Moldova nu apartine rusilor, asa cum se intampla in cazul retelelor de gaze (Gazprom fiind majoritar in compania moldoveneasca de transport), iar, pe de alta parte, in proiectul amintit este implicata in primul rand o companie din Romania si nu neaparat statul roman.

Pentru Romania, care doveste clar ca are un excedent de generare energie electrica, exportul si aprovizionarea in ultima instanta a fratilor de peste Prut cu energie electrica produsa aici ar valora mai mult decat orice alta investitie fantasmagorica, de genul celor vehiculate in ultimul an. Si nu in ultimul rand, capacitatea si valoarea specialistilor romani in domeniul energetic s-ar putea valorifica la maxim in acest context, fiind in acelasi timp si o prima portita de extindere a acestor valori peste granitele interne.

In contextul geopolitic actual, interconectarea asincrona a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova si Romaniei ar reprezinta un pas deosebit de important catre integrarea pietei unice europene de energie electrica. Astfel, va fi posibila participarea vecinilor nostri de peste Prut la piata europeana de energie electrica. Obiectivul general al contractului il reprezenta elaborarea studiilor de fezabilitate tehnica, economica, comerciala, sociala si de mediu si a documentatiilor necesare in vederea aprobarii de catre Republica Moldova a urmatoarelor investitii: Statia electrica Vulcanesti si LEA 330kV Vulcanesti-Chisinau; Statia electrica si LEA 330/400kV Romania – Ungheni – Straseni; Statia electrica si LEA 400kV Balti-Suceava. ISPE urma sa intocmeasca, de asemenea, Studiul de Sistem Electroenergetic.

La semnarea contractului, in urma cu un an, au participat din partea Republicii Moldova dl. Valeriu Triboi, ministru adjunct, Ministerul Economiei, dl. Alexandru Sandulescu, consilier al primului ministru pe Politici Energetice. Contractul a fost semnat de catre dl. Ghennadi Dimov, director general MOLDELECTRICA; dl. Octavian Costas din partea BERD si dl Ion Eduard Chitescu, director general executiv al ISPE.

La un an de la semnarea intelegerii s-a asternut linistea? Cine o fi de vina?

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Enel Distributie Muntenia a fost redenumita E-DISTRIBUTIE MUNTENIA

Next Story

ANRE simplifica procedurile de autorizare in domeniul gazelor naturale

Articole pe aceeasi tema

1

Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei

Posted On 27 februarie 2021
, By Redactia

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021
, By Redactia

Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Posted On 15 februarie 2021
, By Redactia

2 Comments

  1. Mariana 8 decembrie 2016 at 21:23 Reply

    Rompetrol se impune fața rușilor și în Republica Moldova.

  2. Sorin 8 decembrie 2016 at 21:25 Reply

    Știu ca vor să deschidă alte 7 benzinării în perioada următoare. Succes în continuare!

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.