Polonia si Bulgaria, primele victime ale Gazprom
Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia, potrivit site-ului de știri Onet.pl, citat de Bloomberg. Aceasta este cea mai recentă escaladare a tensiunilor dintre Moscova și UE cu privire la aprovizionarea cu energie crucială.
Prețurile gazelor europene au crescut cu până la 17% după anunțul publicației, care a citat surse guvernamentale pe care nu le-a numit. Prețul gazului european a crescut cu 17% la 98,75 euro pe megawat-oră, la ora 17, la Amsterdam.
Portalul a spus că informația a fost confirmată de surse guvernamentale poloneze, precum și de reprezentanți ai companiei de gaze dominante din țară, PGNiG SA.
Agenția rusă de presă Interfax a raportat că Polonia nu a primit gaze naturale din est prin conducta Yamal-Europa în dimineața zilei de 26 aprilie, citând date de la operatorii de gaze.
Guvernul polonez și Gazprom PJSC nu au fost imediat disponibile pentru comentarii.
Operatorul polonez de gaze a declarat că este pregătit pentru posibile reduceri ale fluxului de gaze.
Polonia este pregătită pentru potențiale reduceri ale livrărilor de gaze, iar consumatorii nu se vor confrunta marți cu lipsuri, a declarat pentru Bloomberg Iwona Dominiak, purtătorul de cuvânt al operatorului Gaz System. Ea a spus că operatorul nu este parte din contractul de furnizare de gaz al PGNiG cu Gazprom din Rusia și că nu poate comenta știrea Onet.pl.
Moscova și Europa sunt blocate într-un conflict asupra modului în care ar trebui plătit gazul, iar riscul unei întreruperi a fluxului de gaze crește de la săptămână la săptămână. Kremlinul a spus că gazul trebuie plătit în ruble, dar Uniunea Europeană consideră că acest lucru ar încălca sancțiunile și ar întări poziția Rusiei în mod inacceptabil. Polonia a precizat că nu va plăti gazul în ruble.
Iar termenul limită pentru efectuarea primelor plăți pentru proviziile din aprilie se apropie, pe măsură ce oficialii și directorii europeni încearcă să-și dea seama cum să răspundă cel mai bine. Europa este foarte dependentă de gazul rusesc și până acum a evitat să sancționeze importurile de energie.
De asemenea, Compania rusă Gazprom a informat compania bulgară de stat Bulgargaz că va întrerupe livrările de gaze începând de miercuri, 27 aprilie, a anunţat Ministerul Energiei din Bulgaria, transmite Reuters.
Ministerul a precizat că, împreună cu companiile de stat de gaze, a luat măsuri pentru a găsi aranjamente alternative pentru furnizarea de gaze naturale şi pentru a face faţă situaţiei.
Instituţia a precizat că pentru moment nu sunt necesare restricţii în consumul de gaze, deşi tara îşi acoperă peste 90% din necesarul de gaze cu importurile de la Gazprom.
Kremlinul a anunţat marţi că Gazprom pune în aplicare decretul prezidenţial privind impunerea plăţiilor în ruble pentru livrările de gaze, fără a oferi clarificări suplimentare, atunci când a fost întrebat despre recomandările Comisiei Europene cu privire la planul Rusiei