Programul Gas Price Release a facut ca gazele romanesti ieftine sa ia calea exportului in anul 2021. Producatorii pierd, furnizorii castiga
Urmarea analizarii situatiei, masurii dezvoltate de ANRE – Gas Price Release, cu scopul de a asigura gaze ieftine la populatie, Asociatia Energia Inteligenta a constatat ca nu s-a realizat acest deziderat si solicita la inceputul lunii noiembrie 2020, reanalizare rapida, anterior inceperii sezonului rece, a acestui model si stabilirea unui GRP adecvat pietei din Romania.
Incepand cu 1 iunie 2020, aplicarea GRP pe piata gazelor naturale din Romania, prin impunerea unui mecanism de stabilire a pretului de pornire a licitatiilor, a generat in mod artificial diferente semnificative de pret intre piete limitrofe. In plus, impunerea unui nivel al obligatiei de a oferta 40% din productie, cu mult peste nivelul unor programe similar, a generat cresterea exporturilor cu gazele naturale.
In aceasta perioada exista diferente considerabile de pret, de aproximativ 10 – 15 lei/ MWh intre preturile practicate la nivel international – raportarea la bursa CEGH Viena – si cele de pe plan local. Drept consecinta, producatorii locali sunt in dezavantaj, deoarece tendinta din prezent consta in stimularea furnizorilor sa exporte gazele produse la nivel local pentru a obtine preturi mai competitive pentru marfa vanduta.
O situatie de acest tip poate favoriza traderii si furnizorii a caror tendinta va fi sa cumpere de la noi din tara si sa vanda in afara – generand un flux de gaze dinspre Romania catre pietele unde cotatiile sunt inca la nivele mai inalte. Vor fi afectate investitiile in zona de productie gaze cu repercusiuni asupra scaderii productiei de gaze si cresterea dependentei de importuri a Romaniei.
Pe data de 4 februarie 2021 s-au incheiat licitatile pentru rezervarea de capacitate la punctul de export gaze Csanadpalota pe directia Romania – Ungaria, cu supraoferte pe rezervarea de capacitate:
Trimestrul aprilie-iunie 2021: capacitate oferita 2094 MWh/h , capacitate rezervata 2050 MWh/h, pret de rezervare : standard + premium 131% (total cca 1,06 EUR)
Trimestrul iulie – septembrie 2021: capacitate oferita 2094 MWh/h, capacitate rezervata 2090 MWh/h, pret de rezervare: standard + premium 101% (total cca 0,96 EUR/MWh)
Aceasta arata ca furnizorii au inteles ca interventia in piata de gaze prin GAS PRICE RELEAS va aduce preturi mai mici la gazele produse in Romania, decat pretul din zona central Europeana si ei pot face profit chiar daca vor achita de 2,3 ori mai multe pe rezervarea de capacitate in punctul de export.
Astfel, previziunea facuta de AEI, acum 5 luni cum ca modifcarile legislative de tip GRP vor favoriza exporturile se intampla acum, si in consecinta consumatorul roman de gaze va achita tot preturi mari la gaze, deoarece gazelle romanesti vor ajunge pe pietele din Ungaria, Austria, Slovacia etc.