Pregateste Ministerul Energiei aparitia celui de-al treilea Complex Energetic cu Nuclearelectrica in rol de bunul samaritean?
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarant ieri (culmea, dupa o intalnire cu parlamentarii AUR) ca Societatea Nationala Nuclearelectrica ar urma sa isi asume responsabilitatea deschiderii unei noi exploatari miniere de uraniu, respectiv zacamantul de la Tulghes-Grinties. In acest fel, zice domnul ministru “Problema circuitului nuclear integrat din Romania este aproape de rezolvare”. In opinia noastra ar trebui luata sub aripa binefecatoare a lui Nuclearelectrica si apa grea de la Drobeta Turnu Severin, ca tot nu se stie cine are grija de ea.
Amintim ca de curand societatea Nuclearelectrica a fost “ajutata” sa cumpere si fabrica de prelucrare a pulberii de uraniu de la Feldioara, pe care ar urma sa plateasca vreo 9 milioane de euro. De unde a aparut aceasta suma pentru vechitura de la Feldioara nu stim. Important este ca Ministerul Economiei, care este actionarul majoritar al SN Nuclearelectrica, vrea sa impinga compania sa cumpere cam tot ce este nerentabil din asa zisul ciclu integrat nuclear.
Nu vrem sa fim rautociosi dar parca am mai vazut asemenea bune intentii in urma cu vreo 10 ani, cand termocentralele din Valea Jiului si din bazinul Olteniei au fost obligate sa preia si exploatarile miniere si tot ce mai tinea de acestea formandu-se faimoasele Complexe Energetice Hunedoara si Oltenia. Astazi, primul este falimentar, cel de-al doilea se chinue sa supravietuiasca.
Revenind la Nuclearelectrica, care ar urma sa incorporeze Fabrica de la Feldioara si o noua mina de uraniu, am putea spune ca numa asta ii lipseste in momentul de fata, cand este angrenata in retehnologizarea Unitatii 1 si spera intr-o implicare majora in constructia Unitatilor 3 si 4. Vorbim de investitii de vreo 10 miliarde de euro, in cel mai buna caz.
Dupa achizitia uzinei de prelucrare a minereului de uraniu de la Feldioara, Nuclearelectrica, compania care opereaza centrala nucleara de la Cernavoda, va avea in administrare si extractia minereului de uraniu, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.
“Problema circuitului nuclear integrat din România este aproape de rezolvare. Mina de la Crucea este o mina epuizata si va intra intr-un proces de inchidere – este prima inchidere de mina de uraniu din Europa. Vom deschide mina de la Tulghes-Grinties, o alta mina de uraniu. Toate acestea, impreuna cu uzina de la Feldioara, le va face societatea nationala Nuclearelectrica, societate controlata de Ministerul Energiei”, a spus ministrul Energiei.
“Practic, la Nuclearelectrica (SNN n.red.) vom avea circuit nuclear integrat. Vom avea extractie de minereu de uraniu, vom avea procesarea acestuia, fabricarea combustibilului si producerea de energie electrica din aceasta sursa”, a mai spus Virgil Popescu.
O fi bine, o fi rau?
Reprezentantii Nuclearelectrica spun ca in costul de productie al energiei electrice, combustibilul (uraniul) nu are o pondere mai mare de 10%, spre deosebire de alte forme de producere a energiei, unde combustibilul reprezinta un factor determinant (exceptam energia verde). Se stia de multa vreme ca rezervele de la Crucea sunt pe terminate si nu intamplator s-au facut studii pentru identificarea unor noi zacaminte de uraniu. Intre timp, pentru necesarul de uraniu la Uniuatile 1 si 2 s-au purtat negocieri cu tari din zona fostei Uniuni Sovietice, pentru importul de uraniu, dar, intr-un final am ajuns sa cumparam de la canidienii de la Cameco.
Rezervele mondiale de uraniu sunt destul de mari iar pretul acestei marfi a avut fluctuatii in ultima perioada. Indiferent de nivelul cotatiilor international era evident ca pretul uraniului din import este mai ieftin decat cel produs in Romania, pana de curand la Crucea. Traziu ne-am amintit ca avem identificate niste rezerve importante in Romania, la Tulghes, in Carpatii Orientali. Ungurii din zona au facut tot posibilul ca aceasta exploatare sa nu fie pusa in functiune, dar s-au calmat cand au vazut ca statul roman nu are de unde sa scoata cel putin 50 de milioane de euro numai pentru deschiderea carierei.
Despre proiectul exploatarii zacamantului de uraniu de la Tulghes, in Carpatii Orientali, pe care autortiatile al au in vedere de mai multi ani, fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea sustinea acum vreo patru ani ca este „analizat” si va fi luata o decizie „cat de curând”. Fals, proiectul este analizat de vreo 25 de ani si de abia in urma cu cinci ani, autoritatile elaborasera un proiect de hotarare pentru a incepe aceasta investitie, insa din cauza ca nu au fost gasite surse de finantare proiectul nu a fost aprobat in Guvern. S-a schimbat ceva intre timp? Absolut nimic.
Cu alte cuvinte, pana la aparitia Complexului Energetic Nuclearelectrica sau cum I s-o spune, ar mai fi timp. SN Nuclearelectrica este insa o societate cotata la Bursa si titlurile ei chiar au evolutii bune. Un avantaj pentru viitoarele investitii ale companiei. Cand o incarci insa cu cee ace nu tine de activitatea propriuzisa s-ar putea sa apara probleme majore. Asa, ca in cazul CE Hunedoara si CE Oltenia.