0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Revoluţie în energie: Cum să produci curent electric pe acoperişul casei tale
Tentative de frauda pentru micii investitori de la Hidroelectrica
Nuclearelectrica si Laurentis Energy Partners se asociaza pentru productia de izotopi la Cernavoda
Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?
Vicepresedinte ANRE: Prosumatorii pun presiune pe sistemul de distributie
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina

Pretul certificatelor verzi a crescut cu 135% fata de 2020, pana la 52,73 Euro si se asteapta ca nivelul pretului sa atinga 70 euro la sfarsitul anului

Posted On 14 iunie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Comisia Europeana, constructii, industria energetica, pret certificate CO2, transport maritim

Pretul acestora este estimat sa isi continue avantul pana la 70 Euro, la sfarsit de 2021. Sectoare intregi din economia romaneasca ar putea fi afectate de cresterea pretului certificatelor verzi, dar mai ales industria energetica bazata pe carbune, industria auto, constructiile si transportul maritim, se arata in analiza realizata de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.

Tendintele ascendente ale pretului, mai ales in ultimii trei ani, au fost viguroase. Intre 2012 si 2017, pretul nu a depasit 9 Euro, stand in mare parte intre 4 si 7 Euro/certificat, dar in iulie 2019 atingea un varf de 30.75 Euro (cotatii futures). De aici, o tendinta descendenta generata de inchiderea economiilor a dus pretul la un minim de 14.71 Euro, in martie anul trecut. Revenirea a fost, in special in ultimele sase luni, rapida. Pretul a atins pe 10 iunie 52.73 Euro. Fata de anul anterior, cresterea este de peste 135%.

Din minime, cotatiile au crescut aproximativ de trei ori si jumatate. Ce a sustinut aceasta expansiune? In primul rand, redeschiderea economiilor, care s-a produs mai devreme si cu o viteza mai mare decat se asteptau pietele. In al doilea rand, reforma propusa a sistemului european de certificate: intre altele, masuri de limitare a „scurgerilor de carbon” prin care firme din UE delocalizeaza productia in jurisdictii (deseori emergente), unde regulile nu sunt la fel de stricte, pentru a produce mai ieftin, dar potential mai neprietenos cu mediul. Foarte important, propunerea de extindere a schemei europene ar putea afecta aproape trei sferturi din economie. Sectoare precum industria auto, constructiile si transportul maritim ar fi vizate. La summitul din mai, tarile din Est au avertizat ca nu pot sa duca singure povara costurilor marite, din moment ce reforma afecteaza in proportie mai mare pe cei cu venituri reduse. Comisia Europeana ar putea avea in vedere  introducerea treptata a masurilor, in varianta „lejera” fiind vizate doar automobilele si constructiile”, explica Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.

Certificatele pentru emisii de carbon sunt vazute de Comisia Europeana ca un pilon esential pentru obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Scopul este de a atinge neutralitatea climatica in 2050 (sau mai devreme), un obiectiv ambitios. Piata europeana este prima de acest fel, sursa de inspiratie pentru alte regiuni, si ramane cea mai mare din lume. Fiecare certificat permite emiterea unei tone de dioxid de carbon, sau echivalent pentru alte doua gaze cu efect de sera si mai puternic.

„Impunand un cost suplimentar poluatorilor, se spera ca logica economica sa forteze reorientarea spre alte procedee si activitati, mai prietenoase cu mediul. Pentru ca mecanismele sa functioneze, este necesar ca pretul sa fie suficient de ridicat incat sa descurajeze, treptat, emisiile, fara a produce, totusi bulversari economice prea dure pe termen scurt”, considera Claudiu Cazacu.

Un sondaj Refinitiv realizat in luna mai arata ca majoritatea celor din domeniu (traderi sau firme din industrii reglementate) asteapta preturi in crestere fata de anii anteriori, la un nivel mediu pentru 2021 de 40 Euro, ajungand spre 80 Euro la finele deceniului. Separat, observatorii au o plaja larga pentru estimarile de final de an. O perspectiva foarte optimista vorbeste chiar de 110 Euro (Berenberg). Desi nivelul pare, in opinia noastra, prea ridicat, nevoia de echilibrare, chiar si la cotatiile prezente, nu este satisfacuta. Pentru a atinge tintele intermediare propuse pentru 2030 (-55% pentru emisiile de dioxid de carbon), CE vede necesar un pret de peste 60 Euro/certificat.

In conditiile curente, si depinzand de modul in care vor fi schimbate reglementarile, scenariul nostru de baza se centreaza pe un reper de 70 Euro la sfarsitul acestui an, se arata in analiza XTB Romania. Riscurile descendente la adresa scenariului vin dinspre o posibila opozitie puternica a statelor mai putin bogate din UE, care sa blocheze reforma propusa daca nu vor primi compensatii pentru costurile suportate, sau o eventuala deteriorare neasteptata a mediului economic global.

Claudiu Cazacu ajunge la concluzia ca: „Sectoare intregi din economia romaneasca ar fi afectate de cresterea pretului certificatelor, in anii urmatori. In structura actuala, producerea energiei electrice cu hidrocarburi (mai ales carbune, dar, in timp, nu numai) este in zona de mare vulnerabilitate. Odata cu reforma propusa, riscurile pentru industria din tara se extind asupra unor domenii ca industria auto, cu o pondere majora in exporturi si in valoarea adaugata generata in tara, constructiile, unde nevoia de spatii de calitate la un pret rezonabil ar putea fi si mai dificil de acoperit, sau transportul maritim, cu potential de dezvoltare”.

Este esential ca firmele din domeniu sa ia deciziile de capitalizare, investitie sau reorganizare care sa le permita sa sustina tranzitia spre un model sustenabil. Negocierea unor resurse financiare pentru a compensa costul neuniform, mai mare in special pentru cei cu venituri mici, sau pentru regiunile mono-industriale, ar putea fi o tema majora la nivel european. Pe de alta parte, pentru firme din industrie sau chiar startup-uri agile si inovative, crearea unei noi economii, pe principii „verzi”, ar insemna sanse de dezvoltare si succes, la nivel national si european, sau chiar dincolo de granitele UE. Schimbarea aduce costuri si eforturi majore, insa, in acelasi timp, va crea oportunitati, pe care pietele de capital le-ar finanta cu o doza de entuziasm, se mai arata in analiza XTB Romania.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Comisia Europeana a uitat de reformarea pietei de energie si asteapta cu optimism iarna ce se apropie.Comisia Europeana a uitat de reformarea pietei de energie si asteapta cu optimism iarna ce se apropie.
  • Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanentaAchizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
  • Preturile scazute la energie si gaze au determinat CE sa renunte la masurile de sprijinPreturile scazute la energie si gaze au determinat CE sa renunte la masurile de sprijin
  • Măsurile de sprijin pentru consumatorii de energie ar putea disparea de anul viitor. Comisia Europeana isi baga nasul si in politicile energetice ale RomanieiMăsurile de sprijin pentru consumatorii de energie ar putea disparea de anul viitor. Comisia Europeana isi baga nasul si in politicile energetice ale Romaniei
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Electrica Furnizare acorda discount clientilor sai care aleg un produs din piata concurentiala in intervalul 01.07.2021 – 31.08.2021

Next Story

E-Distributie investeste peste 180 de milioane de euro, in 2021, in modernizarea si digitalizarea retelelor

Articole pe aceeasi tema

0

Comisia Europeana a uitat de reformarea pietei de energie si asteapta cu optimism iarna ce se apropie.

Posted On 25 septembrie 2023
, By Redactia

Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta

Posted On 5 septembrie 2023
, By Redactia

Preturile scazute la energie si gaze au determinat CE sa renunte la masurile de sprijin

Posted On 6 iunie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Profitul industriei regenerabile din Romania a atins doua miliarde de euro, in 2022

Posted On 2 octombrie 2023

Revoluţie în energie: Cum să produci curent electric pe acoperişul casei tale

Posted On 29 septembrie 2023

Tentative de frauda pentru micii investitori de la Hidroelectrica

Posted On 28 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.