Pretul energiei dupa plafonare: o necunoscuta manipulata deja de lipsa de decizie a Guvernului
Romania este printre putinele tari din Europa care au ales sa mentina pretul energiei si gazelor la un nivel plafonat pana in 2025, in ciuda faptului ca piata europeana a consemnat preturi sub cel plafonat la noi, paradoxal intr-o perioada de varf de consum. Cum piata de energie si gaze din Romania a fost transformata intr-o targuiala intre Ministerul Energiei, MInisterul Finantelor si ANRE, sub directa comanda a Guvernului Romaniei, fara a avea nici o perspectiva dupa ce se va intampla din 31 martie 2025, Solutia cea mai la indemana este sa cultivam panica.
In aceste conditii, actorii din piata viitor concurentiala incearca sa anticipeze care ar putea fi pretul real dupa eliminarea plafonarii, caci nu poti sa-ti faci o strategie de afaceri de pe azi pe maine. Adevaratii oameni de business din acest domeniu fac un pas inaintea autoritatilor, nu pentru ca ar incerca sa speculeze, ci pentru simplu fapt ca nu ar mai fi dispusi sa cada in capcana decidentilor care ignora cu desavarsire piata concurentiala, asa cum s-a intamplat dupa declansarea crizei energetice in urma cu peste doi ani.
In consecinta, in lipsa unui program, a unor anticipatii pe care decidentii politici ar trebui sa le puna pe masa inca de acum pentru 2025, furnizorii, traderii si producatorii de energie incearca sa ia pe cont propriu momentul reliberalizarii pietei, care va fi inevitabil.
Saptamana trecuta s-a facut mare caz pe oferta unui important furnizor de energie electrica, pentru anul 2025, care venea in piata cu un pret de 7 lei/kwh, cam mult peste pretul plafonat in momentul de fata. Furnizorul cu pricina, Getica 95, este o companie care a trecut prin toate furcile caudine ale deciziilor aberante ale autoritatilor, a trecut prin insolventa, a iesit din insolventa si a ajuns la o cota de piata in momentul de fata de circa 5% pe segmentul de furnizare. Mult, pentru cei care nu accepta ca un investitor roman sa aiba o pozitie atat de importanta in piata de furnizare de energie electrica.
De ce tunurile au fost puse pe Getica 95 in toata mass media in conditiile in care pe comparatorul ANRE exista oferte din partea altor furnizor cu peste 7 lei/kwh? Si este foarte posibil ca asemenea oferte sa apara si in viitorul apropiat, caci cine cunoaste mai bine piata decat furnizorii de energie?
Aici asistam la o alta manipulare, in sensul ca furnizorii de energie (numiti baieti destepti) sunt confundati adesea cu traderii de energie. Si unii si altii sunt necesari intr-o piata concurentiala, dar unu-I unul, altul-I altul. Sa nu stie oare decidentii politici aceste realitati? Se stie, dar cand simti ca se apropie o furtuna trebuie sa anticipezi dinainte vinovatii. Si s-au gasit furnizorii, ca de fiecare data din momentul liberalizarii pietei. Getica 95 se pare ca este calul de bataie in orice context.
Am urmarit cu atentie comportamentul Getica 95 in piata de energie inca din momentul in care a prins avant in fata unor furnizor traditionali. Interesant este ca Getica 95 este singura companie de furnizare care a reusit sa treaca peste pragul insolventei (nu exista un caz similar) si a reusit sa revina in piata cu o conceptie inovatoare care i-a adus un plus de clienti. Pe fondul unor incertitudini venite din partea autoritatilor, evident. Dar, asa cum se intampla in Romania, cineva a fost atentionat sa arunce in piata socul produs de Getica 95. Inca odata, asemenea oferte si chiar mai mari sunt si din parte altor companii. Dar ce sa vezi, Getica 95 trebuie sa fie ciuca bataii!
Ne rezervam dreptul de a scrie despre aceasta companie pentru simplu fapt ca i-am urmarit evolutia si am apreciat curajul si corectitudinea unui investitor roman. O oferta facuta in piata, dupa eliminarea palfonarii, este o oferta de business, asa cum o anticipeaza nu numai Getica 95, ci si alte companii. Piata concurentiala iti da posibilitatea de a alege, dar anticipatiile apartin celor ce sunt specialisti in domeniu si nu celor ce dicteaza de la nivel guvernamental.
Riscul de a cadea in capcan unor noi manipulari privind viitorul pietei de gaze si energie este enorm in momentul de fata. Startul a fost dat. Mai jos prezentam comunicatul Getica 95, vizavi de oferta de 7 lei/kwh:
“Getica 95 și-a întemeiat oferta respectând și aplicând normele în vigoare la momentul actual cu privire la plafonarea prețurilor de energie electrică. La momentul încetării măsurilor de plafonare aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, Pretul energiei electrice active se stabileste conventional la nivelul a 7 lei/kWh (pretul energiei electrice active fara TG), aceasta fiind strategia societății noastre în cazul eliminării schemei de plafonare anterior datei de 31.03.2025!
Subliniem ideea că Getica 95 nu are cel mai mare preț în cazul eliminării plafonării, existând în comparatorul de oferte pentru furnizare energie electrică publicat pe site-ul ANRE cel puțin un alt furnizor pe piață care ofertează la un preț mai mare decât cel stabilit de Getica 95, respectiv cu 1000 lei/MWh în plus!
Mai mult decât atât, clientul are posibilitatea de a-și alege sau schimba furnizorul în maxim 48 de ore prin platforma creată de ANRE www.posf.ro, în cazul în care acesta nu dorește continuarea contractului de furnizare cu noul preț din ofertă în urma eliminării schemei de plafonare.
Din dorința de a fi cât mai transparenți cu putință și mai ales din dorința ca viitorii clienți să fie perfect informați cu privire la prețurile și serviciile furnizate de compania noastră sperăm că am clarificat nelămuririle create până astăzi.
De asemenea, trebuie să precizăm faptul că în domeniul furnizării de energie, așa cum s-a dovedit în ultimii 2-3 ani, legislația incidentă ca și actele administrative emise de autoritatea de reglementare ANRE sunt permanent modificate și în continuă schimbare. Oferta noastră de furnizare de energie electrică este în acord cu legislația incidentă la momentul publicării ofertei!”
Schema de plafonare a prețurilor la energie este stabilită până la data de 31 martie 2025. Cu toate acestea, se pune întrebarea ce preț va plăti un client care semnează un contract la 1 mai 2024? Până la data de 31 martie 2025, el va plăti prețul reglementat. Însă dacă se va trece brusc la piață liberă, iar prețurile vor crește puternic, un furnizor nu își poate permite să îi vândă energie tot la prețul reglementat pe perioada rămasă din contract, respectiv între 31 martie 2025 și 1 mai 2025.