Pretul energiei electrice: diferenta intre Pretul din Serviciul Universal si Pretul celei mai mici oferte a furnizorului actual
Analizand preturile dintre Serviciul Universal si pretul din cea mai mica oferta a furnizorilor actuali din piata, asa cum sunt ele prezentate in Comparatorul de Preturi al ANRE, putem sa observam ca exista o diferenta mica intre pretul de Serviciul Universal si pretul din cea mai mica oferta a furnizorului actual, cu o singura exceptie – ENEL.
O a prima concluzie scoate in evidenta ca alegerea celei mai mici oferte in piata concurentiala fata de Serviciul Universal este unul mic, exceptie facand ENEL.
O sa incercam sa explicam de unde aceasta situatie aparent imposibila.Ce face ca ENEL sa fie atat de diferit fata de restul furnizorilor din Serviciul Universal?
ENEL este furnizorul de Serviciul Universal care se prezinta ca furnizorul cu cei mai multi consumatori casnici pe piata libera, respectiv furnizorul care are de gestionat cel mai mic numar de consumatori in Serviciul Universal, carora dupa cum observam le ofera preturi foarte avantajoase fata de pretul de Serviciu Universal, comportament aparent mult diferit fata de ceilalti frunizori.
Prima intrebare care se pune este: Cum a ajuns ENEL sa aiba un numar atat de mare de consumatori casnici in piata concurentiala? Raspunsul poate fi legat de practica acestui furnizor. Am primit mai multe zeci de sesizari de la consumatorii casnici pe platforma Asociatiei Energia Inteligenta, care aratau ca desi acestia nu au semnat nici un contract in ultimii ani se gasesc in piata libera conform inscrisului de pe factura de energiei electrica.
Aceeasi situatie am intalnit-o personal. In calitate de proprietar al unui apartament in Bucuresti am constatat ca am fost trecut in piata concurentiala, anterior anului 2020, fara a fi instiintat, respectiv a semna un contract in acest sens. Ulterior acestei masuri, pretul final al energiei a fost crescut pana la nivelul de 0,8194 lei/kWh (12% mai mare decat pretul de Serviciu Universal si cu 32% mai mare decat cel mai bun pret din piata). Astfel, daca extrapolam datele primite de la 41 de consumatori casnici ai ENEL din toate cele 3 regiuni unde acesta actioneaza, putem aprecia ca pretul pe care-l platesc unii din cei cca. 2 milioane de consumatori casnici in piata concurentiala catre furnizorul lor ENEL este:
- cu 12% mai mare decat pretul de Serviciu Universal pe care-l platesc consumatorii ENEL din Bucuresti.
- cu 2% mai mare decat cel mai mare pret de Serviciu Universal platit in Romania (pret achitat de consumatorii din Serviciul Universal din reteau de distributie ENEL DISTRIBUTIE BANAT),
- cu cca. 9% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau de distributie Electrica,
- cu 6% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau de distributie EON,
- cu 4% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau de distributie CEZ.
Astfel, in opinia AEI castigurile mari realizate prin aceste practici in piata concurentiala de catre ENEl (acolo unde multi consumatorii au ajuns, probabil la fel cum am ajuns si eu – fara acordul meu), determina sustinerea unor preturi, aparent mici pentru un numar de cca. 800.000 de consumatorii casnici care inca se gasesc in piata Serviciului Universal la ENEL, si care vor sa treaca in piata concurentiala.