Pretul energiei in piata SPOT continua sa creasca, dar este mai jos cu circa 25% fata de tarile din jur. Romania se mentine in pozitia de exportator
Am anticipat inca de saptamana trecuta, cand pretul energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare a crescut in medie cu 31,45% fata de saptamana 09.07-15.07, ca aceasta tendinta se va manifesta si in perioada urmatoare. Iata ca, primele 3 zile ale acestei saptamani confirma cresterea pretului la o medie de peste 200 de lei/MWh, in conditiile in care consumul de abia se apropie (in orele de varf) de nivelul de 7400 MW. Tara noastra se mentine constant in pozitia de exportator net de energie electrica, aproape jumatate din cantitatea destinata exportului mergand pe relatia Ungaria, care dovedeste ca are un deficit serios de energie in aceasta perioada. Ungurii importa si din Slovacia (mult mai mult decat din Romania) daca ne referim exclusiv la tarile cu care suntem cuplati in piata pentru ziua urmatoare.
Romania beneficiaza de o hidraulicitate extrem de ridicata in aceasta perioada, in schimb este lipsita de aportul energiei eoliene si fotovoltaice, care se situeaza constant la o medie de 300-400 MW, mult sub capacitatea instalata. In schimb, Hidroelectrica produce zilnic peste 3000 de MW, acoperind peste 40% din intreaga productie.
Daca in Ungaria se inregistreaza cel mai mare pret la energie electrica, in piata Spot, interesant este ca si Slovacia si Cehia tin pretul apropiat de Ungaria, mai mult ca sigur in lipsa aportului energiei regenerabile, inclusiv a celei importate din Germania.
Au existat zile in care diferenta de pret intre piata din Romania si pietele cu care suntem cuplati (Ungaria, Slovacia, Cehia) sa fie de peste 20 de euro/MWh. Pentru ziua de astazi, spre exemplu, pretul de varf atins pe bursa din Romania era de 47,69 euro/MWh, in timp ce Ungaria acesta era de 66,26 euro/MWh, iar in Slovacia si Cehia de 61,81 lei/MWh. Tara noastra a exportat in Ungaria 269 MWh pe fiecare interval orar, in timp ce Slovacia a exportat tot catre Ungaria peste 1000 de MW pe majoritatea intervalelor orare. Schimburile intre Slovacia si Cehia sunt nesemnificative.
In conditiile in care Romania ar fi beneficiat si de aportul energiei regenerabile, cu siguranta ca exportul de energie electrica in zona noastra ar fi fost mult mai mare (in prezent nu trece de 800 MW, pe varf). Sa fie oare si acest lucru, adica deficitul de energie din zona, un motiv al cresterii pretului in piata pentru ziua urmatoare. Se prea poate. mai ales ca de cateva zile cerea de energie electrica depaseste oferta. In conditiile in care consumul intern nu creste.