Pretul energiei in piata Spot da ameteli Consiliului Concurentei. Hidroelectrica, care a realizat profituri istorice, suspectata de aranjamente in piata
Intr-o prima faza, comunicatul de ieri al Consiliului Concurentei, conform caruia s-a declansat o investigatie care suspecteaza Hidroelectrica de abuz de pozitie dominanta in piata de energie, ne-a dus cu gandul la ideea in care se cauta explicatii vizavi de cresterea pretului energiei in PZU, pe fondul unui consum deloc alarmant. Ulterior, analizand declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei, domnul Bogdan Chiritoiu, constatam ca deranjamentul real vine din partea furnizorilor de energie electrica, care intr-un final vor fi obligati sa majoreze pretul la consumatorii casnici, dar nu prea stiu cum sa justifice acest lucru. Interesant este ca in toti acesti ani, de la spargerea sistemului energetic national incoace, Consiliul Concurentei nu a remarcat ca in competitia dintre producatori (majoritatea de stat), Hidroelectrica este favorizata prin excelenta. Pe de o parte pentru ca produce cea mai ieftina energie (din apa), pe de alta parte pentru ca este principalul producator care are obligatia de a asigura echilibrarea sistemului energetic: echilibrarea tertiara rapida.
Din aceste activitati se fac bani, desigur, pe care nici un alt producator de energie electrica nu-i poate face la nivelul Hidroelectrica. Nici centrala pe gaze a Petrom, nici centrala Romgaz de la Iernut si cu atat mai putin producatorii de energie pe baza de carbune, care intra in rezerva de sistem in functie de ceea ce decide Dispecerul Energetic National. Nu intram in amanunte, dar cu siguranta (din punctul nostru de vedere), Hidroelectrica nu avea nici un motiv sa “oferteze limitat cantitati de energie in piata Spot”, astfel incat sa obtina preturi mai ridicate in piata de echilibrare, unde oricum este principalul actor. Aceasta a fost motivatia Consiliului Concurentei in momentul in care a declansat investigatia asupra comportamentului in piata a Hidroelectrica.
Asa cum spuneam mai sus, anul trecut si in primele sase luni ale acestui an, Hidroelectrica a realizat profituri istorice. A beneficiat de o conjunctura favorabila a pietei (preturi ridicate), de pozitia de exceptie pe care o are in randul producatorilor de energie electrica si, nu in ultima instant, de rolul ei fundamental de a asigura echilibrul sistemului energetic national. La toate aceste elemente se adauga nivelul ridicat de hidraulicitate din prima parte a acestui an, care a permis societatii sa asigure constant peste 40% din productia de energie electrica a Romaniei, desigur in detrimentul altor producatori.
“Furnizorii de energie electrica au fost cei care, pana acum, au avut pierderi ca urmare a comportamentului Hidroelectrica de a vinde mai multa energie pe piata de echilibrare, unde pretul este mai mare, insa si consumatorii ar fi avut de suferit daca acest lucru ar fi continuat, a declarat pentru AGERPRES, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
“Consumatorii nu au resimtit deocamdata impactul acestui comportament al Hidroelectrica si cei care au avut pierderi au fost furnizorii. Insa, furnizorii nu ar fi putut prelua in continuare aceste pierderi, unii dintre ei chiar au avut probleme si ar fi inceput sa recupereze aceste pierderi de la consumatori”, a spus Chiritoiu. El a adaugat ca ancheta Concurentei va stabili daca Hidroelectrica a avut, in anumite perioade de timp, o pozitie dominanta pe piata si daca a abuzat de ea. “Evident ca scopul unei companii este sa-si maximizeze profitul, insa pana la un punct, cand devine ilegal”, a precizat presedintele Concurentei.
Noi zicem ca deja s-a antepronuntat in conditiile in care investigatia abia urmeaza a fi declansata. Dar, daca urmarim cu atentie ceea ce se intampla in piata de energie electrica nu suntem siguri ca tocmai Hidroelectrica este oaia cea neagra. Am publicat in articolele noastre anterioare cateva aspecte legate de comportamentul furnizorilor si vom reveni si cu alte amanunte. Nu credem ca este cazul sa plangem pe umerii lor, daca urmarim graficele publicate de OPCOM. In acelasi timp, departe de a fi avocatii Hidroelectrica, o companie care este intr-o pozitie de exceptie prin comparatie cu toti ceilalti competitor naste invidii. Daca investigatia CC pleaca de la evolutia pretului energiei electrice in piata Spot (apropo, ieri pretul a scazut brusc fata de saptamanile precedente), atunci cheia problemei trebuie cautata si in alta parte, respectiv in comportamentul de piata al tuturor jucatorilor. Petarda a fost lansata oricum, iar Hidroelectrica a reactionat rapid. Prezentam mai jos punctul de vedere al companiei, cu precizarea ca subiectul ramane deschis.
“Hidroelectrica ia act cu surprindere de suspiciunile exprimate in spațiul public de Consiliul Concurenței in legatura cu modul de acțiune al societații pe piața producerii și comercializarii de energie electrica din Romania. De asemenea, privim cu ingrijorare faptul ca, la nivel declarativ, concluziile unei investigații in derulare, aflata in stadiu incipient, au fost ante-pronunțate.
Pentru eliminarea acuzațiilor de posibil abuz de poziție dominanta al companiei, Hidroelectrica a pus deja, și este dispusa in continuare sa puna la dispoziția oricaror instituții și organisme competente toate documentele necesare pentru clarificarea comportamentului societații. Compania respecta principiul transparenței in relația cu autoritațile și solicita la randul sau un tratament similar și corectitudine.
Subliniem și cu aceasta ocazie ca strategia Hidroelectrica presupune contractarea pe termen lung: peste 80% din energia vanduta de societate este destinata indeplinirii acestui tip de contracte. Mai mult, Hidroelectrica acționeaza cu prioritate pe piețele cu grad predictibil mare și evita, pe cat posibil, tranzacțiile pe piețele cu volatilitate ridicata. Societatea respecta principiile de comportament de piața consacrate prin Legea 123/2012, a energiei electrice și gazelor naturale: tranzacționare transparenta, concurențiala și nediscriminatorie. Astfel, deși Piața pentru Ziua Urmatoare este considerata ”de referința” in accepțiunea Consiliului Concurenței, ea prezinta pentru Hidroelectrica un interes marginal: in anul 2017 societatea a tranzacționat pe PZU 6% din totalul producției de energie, iar in anul 2018 procentul a fost de 8%. Relevant este in acest context și faptul ca Hidroelectrica a avut anul trecut o cota de 3.5% din totalul volumelor tranzacționate pe PZU, și de 5.2% in primul semestru al anului curent. Poziția dominanta presupune, in definiția data de Comisia Europeana, ca ”o intreprindere care detine o cota importanta dintr-o anumita piata sa se comporte in sensul ingradirii concurentei pe acea piata. De asemenea, pozitia dominanta este considerata comportament anticoncurential atunci cand intreprinderea se foloseste de pozitia sa in mod abuziv pentru a elimina concurenta.”, ori Hidroelectrica nu se gasește intr-o astfel de situație. Fluctuațiile de preț de pe piețe reflecta deficitul sau surplusul de energie electrica dintr-o anumita perioada.
Dorim sa subliniem faptul ca Hidroelectrica iși asigura strategic rezervele de apa pentru contractele aflate in derulare și serviciile de sistem licitate, și – mai mult, se afla la dispoziția Operatorului Național de Transport Transelectrica, apelarile in piața de echilibrare in cazul dezechilibrelor produse de ceilalți participanți la piața facandu-se exclusiv prin DEN. “