0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Daca Romgaz va prelua participatia Exxon din proiectul Neptun Deep, OMV Petrom va fi operatorul proiectului
Racordarea gratuita la gaze si electricitate nu este pentru ”saraci”
ANRE a amendat 5 furnizori de energie cu 1,1 milioane lei
Engie Romania sprijina Asociatia Daruieste Viata cu inca 110.000 de euro
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz

Pretul Gazelor, Buletin trimestrial: „Sfarsitul erei gazelor ieftine”

Posted On 1 iulie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: BRM, bursa de gaze de la Viena, gaze din Rusia, import gaze, legea gazelor, piata de gaze, pretul gazelor naturale, pretul mediu ponderat, productie interna

Dupa maximul pretului gazelor naturale atins in anul 2012, pretul acestora a coborat la un nivel similar anilor`90. Dupa 6 ani de preturi scazute la gazele naturale, vom intra intr-o noua „era” a preturilor, semnificativ mai mari. Aceasta perioada a fost folosita in mod inteligent de companii si tari, pentru eficientizarea unor activitati, reducerea costurilor, initierea unor investitii in infrastructura (care nu intruneau conditiile de fezabilitate, altfel), si care au permis repozitionari in piata.

In fapt aceasta perioada a gazelor ieftine, a fost folosita pentru a pregati urmatoarea perioada, cea a gazelor scumpe. Din pacate, Romania nu a profitat de aceasta perioada, sperand, precum greierul din fabula, ca preturile gazelor vor ramane vesnic la un nivel coborat. Lipsa unei strategii, neaplicarea legislatiei existente privind liberalizarea pietei si asigurarea stabilirii pretului corect pe piata etc., va gasi multi consumatori de gaze nepregatiti pentru urmatoarea perioada, cand preturile gazelor vor creste, iar aplicarea masurilor populiste din trecut pentru rezolvarea problemelor de vulnerabilitate a consumatorilor de gaze, nu va face decat sa accentueze problemele in viitor. Proiectul de modificare a legii gazelor naturale, care se afla in Parlament, nu doar ca nu vine cu solutii de pregatire a Romaniei pentru aceasta noua „era” a gazelor, dar contine articole care vor duce la escaladarea costurilor, respectiv o crestere a pretului la consumatorul final.

Decizia din zilele de azi, poate strica bucuria zilelor de maine.

Istoric si tendinte ale pretului gazelor in Romania

Piata en-gros.Analizand tranzactiile desfasurate in perioada ianuarie 2018 – decembrie 2018, in cadrul platformelor puse la dispozitie de Bursa Romana de Marfuri (BRM), am determinat pretul mediu ponderat cu cantitatile de gaze achizitionate cu livrare in luna respectiva, luand in considerare gazele din productia interna tranzactionate pe BRM. Se poate observa ca incepand cu trimestrul II 2018, a aparut o inflexiune a trendului curbei pretului mediu ponderat, acesta crescand in trimestrul II 2018 cu 12,6% fata de trimestrul II 2017 pentru gazele din productia interna, si preconizandu-se o crestere de 15,6% a pretului in trimestrul IV 2018, fata de trimestrul IV 2017.

Analizand limitele minime / maxime de pret ale gazelor tranzactionate pe piata en gros prin intermediul platformelor de tranzactionare ale BRM livrate in anul 2017 si cele care urmeaza sa fie livrate pana in decembrie 2018, am estimat o tendinta de cresterea pretului gazelor din productia curenta peste trendul anului 2017. Pretul maxim al gazelor tranzactionate in luna iunie 2018, cu livrare in luna decembrie 2018, este cu 30% mai mare decat maximul pretului tranzactionat in lunile de vara cu livrare a gazelor in iarna 2017/2018, ceea ce arata ca furnizorii se asteapta la o crestere semnificativa a preturilor gazelor in lunile de iarna. Avand in vedere obligatia instituita de ANRE de inmagazinare a gazelor naturale, cresterea cotatiilor produselor petroliere si implicit a pretului gazelor din import, practica romaneasca de a folosi gazele din import pe post de gaze de echilibrare a balantei de gaze in sezonul rece, va aduce cresteri semnificative de pret in sezonul rece 2018/2019 fata de sezonul rece 2017/2018. Se observa o tendinta de crestere a ecartului intre pretul minim / maxim al gazelor tranzactionate pe BRM, element ce arata cat de departe suntem de o piata normala si mai ales de necesitatea aplicarii legii gazelor naturale, modificata in urma cu 2 ani prin OUG 64.

Piata en-detail.Tranzactiile prin intermediul bursei pe piata en detail sunt tot mai putine. Pentru a putea face o comparatie asupra preturilor gazelor tranzactionate, gaz-marfa, am aproximat pentru fiecare consumator care a tranzactionat, tarifele reglementate aferente si am dedus astfel pretul gazului marfa, preturi valabile din luna de tranzactionare timp de un an de zile. Preturile medii ale tranzactiilor efectuate pe piata en detail, in perioada octombrie 2017 si iunie 2018, au fost intr-o continua crestere.

Piata rezidentiala. Tendintele de pret al gazelor naturale, atat pentru gazele din productia interna, cat si pentru gazele din import care vor fi necesare in sezonul rece, dar si folosirea gazelor din depozite, vor duce la cresterea pretului gazelor naturale la populatie in sezonul rece cu cca. 10%, pe baza datelor de la BRM. In baza acelorasi tranzactii, derulate pe BRM, se desprinde faptul ca cresterea preturilor gazelor pentru populatie,va fi mult mai mare in partea de nord a tarii, aici pretul putand sa creasca cu cca. 13%.

Istoric si tendinte ale pretului gazelor in lume

Analizand tendintele pe plan mondial ale pretului gazelor naturale, se desprinde tendinta de crestere a pretului gazelor naturale. Bursa CEGH din Viena, cea mai apropiata bursa de gaze din Europa de Romania, prezinta o usoara crestere a pretului gazelor naturale fata de Q4-18, fata de Q4-17 conform contractelor futures, cu cca. 10%. Experienta anilor trecuti permit folosirea acestui pret ca un reper pentru pretul gazelor din Federatia Rusa vandute in Europa Centrala si de Est.

Analizand trendul de pret al gazelor naturale din SUA in preturi futures Q4-18 fata de pretul mediu stabilit in Q4-17, se poate observa o tendinta de crestere semnificativa a pretului gazelor care dupa unele analize va fi de 8%, dar sunt si analisti care arata ca aceasta va creste cu 40% in iarna urmatoare.

Prognoza meteo

Urmatoarele trei luni vor adduce un regim termic calduros, cu valori termice peste mediile climatologice lunare, in iulie şi august, respectiv apropiate de norme in septembrie, dar şi cu deficite importante de precipitaţii estimate (Sursa ANM).

 

Articole pe aceeasi tema

  • Noi reguli pe piata de gaze, inca o dovada ca Romania nu vrea sa devina un HUB de gaze in aceasta parte a EuropeiNoi reguli pe piata de gaze, inca o dovada ca Romania nu vrea sa devina un HUB de gaze in aceasta parte a Europei
  • Ministrul Economiei vede golanii peste tot in piata de gaze? De ce nu le-a eliminat inainte de liberalizare?Ministrul Economiei vede golanii peste tot in piata de gaze? De ce nu le-a eliminat inainte de liberalizare?
  • Confirmarea unei anticipatii: sfarsitul erei gazelor ieftine prinde Romania total nepregatitaConfirmarea unei anticipatii: sfarsitul erei gazelor ieftine prinde Romania total nepregatita
  • Supraimpozitarea gazelor, necesara, dar fara adancirea saraciriiSupraimpozitarea gazelor, necesara, dar fara adancirea saracirii
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Conform Patres, noua lege a energiei regenerabile poate relansa afacerile producatorilor mici si mijlocii si evita falimentele deja anuntate

Next Story

Analiza Bankwatch : Locurile de munca din industria carbunelui, intre promisiuni si realitate

Articole pe aceeasi tema

Racordarea gratuita la gaze si electricitate nu este pentru ”saraci”

Posted On 21 aprilie 2021
, By Redactia

Bursa Romana de Marfuri pune la dispozitia participantilor la piata de gaze indicii ROGAS

Posted On 14 decembrie 2020
, By Redactia
0

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Posted On 9 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Daca Romgaz va prelua participatia Exxon din proiectul Neptun Deep, OMV Petrom va fi operatorul proiectului

Posted On 23 aprilie 2021

Racordarea gratuita la gaze si electricitate nu este pentru ”saraci”

Posted On 21 aprilie 2021

Game of thrones in piata de energie

Posted On 20 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Alex Moldoveanu mi-atras ieri seara...

Posted On 23 aprilie 2021

De ce nu e coada la cumpararea...

Posted On 23 aprilie 2021

cred ca mai corect este sa numim cea mai...

Posted On 23 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Ce este un stabilizator de tensiune și cum te poate ajuta?

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.