Cresterea pretului gazelor naturale creeaza panica peste tot in lume
Pretul gazelor naturale inregistreaza o crestere istorica, iar asta este o veste proasta pentru toata lumea, de la producatorii de ceramica din China si pana la clientii unei patiserii din Paris, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Costul gazelor naturale este deja la un nivel record pentru acest moment al anului in majoritatea pietelor importante si se pare ca va continua sa creasca, ceea ce risca sa afecteze revenirea din pandemia de Covid-19.
Iarna care va veni ar putea da lumii o lectie dureroasa cu privire la cat de vitale au devenit gazele naturale pentru economie. Preturile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodariilor si eroda salariilor lor prin inflatie, obligand guvernatorii bancilor centrale sa ia unele decizii dificile de politica monetara. Si mai grav, deficientele in aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii intregi si chiar intrerupe livrarea de curent electric in tarile in curs de dezvoltare, declansand tensiuni sociale.
“Energia sta la baza economiei. Preturile mari la energie reverbereaza de-a lungul lantului de aprovizionare si ar putea afecta relansarea incipienta”, sustine Bruce Robertson, analist la Institute for Energy Economics and Financial Analysis.
Pretul gazelor naturale a inceput sa creasca in mod serios la inceputul verii in emisfera nordica, cand a devenit clar ca nu va exista o oferta suficienta in Europa pentru a permite umplerea traditionala a depozitelor golite in timpul iernii. Cel mai mare furnizor al Europei, Rusia, a inceput sa limiteze exporturile de gaze prin conducte, din mai multe motive, precum cerere mare de pe piata interna, perturbarile de productie si un acord pentru un tranzit mai redus al gazelor naturale prin Ucraina.
“Am fost in urma cu umplerea depozitelor pe tot parcursul verii” spune Alfred Stern, noul director general de la grupul austriac OMV AG. Acum consumatorii sunt la mila vremii si traiectoria preturilor “va depinde de cat de frig va fi la iarna”, precizeaza Alfred Stern.
In Europa, pretul gazelor naturale l-a depasit pe cel al petrolului, dar problema nu este una limitata doar la vechiul continent. Desi reducerea livrarilor Rusiei nu ii afecteaza in mod direct pe consumatorii din Asia, ei trebuie totusi sa concureze cu Europa pentru livrarile de gaze naturale lichefiate prin intermediul navelor, ceea ce ii forteaza sa plateasca preturi mai mari pentru a-si asigura livrarile.
“Pretul ridicat al gazelor inregistrat in prezent este o problema pentru Europa. Ar putea fi o problema si pentru Asia”, a apreciat directorul general de la grupul italian de utilitati Enel SpA, Francesco Starace, intr-un interviu acordat vineri pentru Bloomberg TV.
La nivelul intregii lumi, consecintele economice ale scumpirii gazelor naturale incep sa devina evidente. Firma Tereos SCA, cel mai mare producator de zahar din Franta, a avertizat luna trecuta ca pretul gazelor naturale afecteaza procesarea de zahar in Europa, crescand “semnificativ” costurile de productie, potrivit unui email trimis clientilor si consultat de Bloomberg News.
In China, cel mai mare importator mondial de gaze naturale, fabricile de ceramica au fost fortata sa isi reduca productia din cauza preturilor mari la gaze in provinciile Guangdong si Jiangxi, potrivit presei locale. Cresterea facturilor la utilitati a “sabotat” de asemenea afacerile firmei Mughal Steels din Pakistan, sustine directorul operational, Shakeel Ahmad. “Intai consumam gazele si apoi primim factura. Cum pot sa ma intorc la client si sa ii spun ca trebuie sa adaug un cost suplimentar la un otel pe care deja i l-am vandut?”, se intreaba Shakeel Ahmad.
Criza care se deruleaza in prezent in industriile grele din Europa si Asia ar putea sa se extinda in domeniile politic si macroeconomic. Daca gospodariile si afacerile vor vedea cum facturile lor la utilitati cresc, multi ar putea incerca sa majoreze salariile sau preturile la bunurile pe care le vand, ceea ce ar agrava presiunile inflationiste care rezulta deja de pe urma lanturilor de aprovizionare tensionate.
Inflatia de baza in zona euro a atins deja 3%, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Oficialii Bancii Centrale Europene insista ca acest puseu inflationist ar trebui sa fie doar un fenomen temporar, insa o crestere de durata a preturilor ar putea complica capacitatea BCE de a sustine economia printr-o politica monetara ultra-relaxanta.
“Probabilitatea ca producatorii sa treaca costurile pe seama consumatorilor este foarte ridicata”, iar asta inseamna ca inflatia “ar putea sa nu fie atat de trecatoare”, spune Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV.
O perioada indelungata de preturi crescute la produsele de baza poate avea consecinte sociale. “In multe economii emergente, chiar si cea mai mica crestere a pretului de vanzare cu amanuntul la carburanti sau energie poate conduce la dificultati economice si tulburari in randul opiniei publice”, sustin analistii de la Eurasia Group, intr-un raport elaborat la finele lunii august.