Pretul gazelor pe piata Spot a Bursei Romane de Marfuri a scazut la minimul ultimelor 6 luni. Sa nu ne amagim, minunea nu va dura mult
Dupa o perioada de cateva luni in care ne-am minunat de cresterea pretului la gaze in piata interna, in paralel cu o crestere spectaculoasa a importurilor, cu scaderea productiei la producatorii interni si cu amagire a consumatorilor romani, iata ca Bursa Romana de Marfuri a inregistrat ieri in trend invers in ceea ce priveste pretul tranzactiilor in piata Spot.
„Piata SPOT a gazelor naturale din Romania operata de BRM a inregistrat cel mai redus pret al ultimelor 6 luni, respectiv 67 lei/MWh. Astfel, pretul pe piata spot al gazelor naturale a scazut sub pretul reglementat de 68 de lei, cunoscand o evolutie descrescatoare in ultima perioada.
Astfel, in data de 20.10.2019 s-au tranzactionat 300 MWh la pretul de 67 de lei pe piata intrazilnica, iar la un total tranzactionat pe aceasta piata (990 MWh) a rezultat un pret mediu ponderat de 68,12 lei.
Cantitatea totala tranzactionata in data de 20.10.2019 pe pietele SPOT ale BRM au fost de 990 de Mwh pe piata intrazilnica și 2074,603 MWh pe piata zilei urmatoare de gaze naturale.
In data de 20 octombrie 2019, preturile medii ponderate pentru day ahead (78,65 lei/MWh) si intraday (68,12 lei/MWh) au fost sub 80 de lei/MWh, cunoscand o evidenta tendinta de scadere.
In urma introducerii pretului la gaze de 68 de lei/MWh, atât furnizorii, cât și producatorii, in așteptarea unui pret mai bun, al sezonului rece, au preferat sa inmagazineze considerabil gazele din productia interna,” se precizeaza intr-un comunicat al BRM.
Nu este cazul sa ne amagim. Dimpotriva, odata ce a trecut panica indusa de cea mai nociva reglementare din piata de gaze (OUG 114/2018) producatorii, distribuitorii si furnizorii s-au reorientat si au actionat dupa cum le-au dictat interesele. Nimic din ce se intampla in piata nu mai are legatura cu o concurenta reala, pretul este departe de a reflecta raportul cerere-oferta, iar consumatorul final nu are decat sa suporte consecintele acestui haos introdus in legislatia romaneasca. Ce s-a intamplat ieri in piata Spot confirma ca judecata de acasa nu se potriveste niciodata cu cea din targ. Ce va urma va fi insa mult mai interesant.
Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energie Inteligenta incearca sa de cateva explicatii. “Scaderea brusca a pretului gazelor din Romania pe piata SPOT, este semn acut de nefunctionare a pietei gazelor naturale. Aceasta scadere, nu va modifica pretul la consumatorul final in urmatoarea iarna. Asa cum a scazut brusc pretul gazelor, ne vom confrunta si cu cresteri bruste ale pretului gazelor. Volatilitatea mare a preturilor, semn de “boala” a pietei de gaze.
Conform unui comunicat al BRM “Cantitatea totala tranzacţionata in data de 20.10.2019 pe pietele SPOT ale BRM au fost de 990 de Mwh pe piaţa intrazilnica şi 2074,603 MWh pe piaţa zilei urmatoare de gaze naturale. In data de 20 octombrie 2019, preturile medii ponderate pentru day ahead (78,65 lei/MWh) si intraday (68,12 lei/MWh) au fost sub 80 de lei/MWh, cunoscand o evidenta tendinta de scadere”.
Aceste preturi mici pe piata intraday si day ahead au fost obtinute pentru niste cantitati mici tranzactionate, sub 0,1% din cantitatea zilnica consumata in Romania. Aceste preturi se datoreaza situatiei momentane de pe piata de gaze, excedent brusc de gaze.
Dar, de unde a aparut acest excedent? Excedentul de gaze pe piata de gaze se datoreaza:
- a) masurilor administrative de interventie pe piata de gaze
- OUG 114 care a determinat cresterea “artificiala” a pretului gazelor pe piata clientilor non casnici, prin limitarea pretului gazelor destinate populatiei
- Ordinelor ANRE de aplicare a OUG 114, care au directionat cantitati importante de gaze spre inmagazinare si spre populatie
- Importurilor masive de gaze in Romania pe fondul cresterii “artificiale” a cererii de gaze din import, dar si pe fondul unor marje importante pe care importatorii intracomunitari le au obtinut in vara aceasta in Romania
- b) conjuncturii meteorologice
- temperaturilor aerului deosebit de ridicate
- functionarii depozitelor de inmagazinare
- c) tendintelor manipulatorii de pe piata
Acest excedent de gaze pe piata apare la momentul in care contractele de furnizare gaze au fost incheiate, in general pana in primavara si la preturi mari (cu mult mai mari decat preturile gazelor in Europa), astfel incat aceasta scadere a pretului nu va fi resimtita de consumatorul final.
Volatilitatea mare a preturilor gazelor, este un semn de nefunctionare a pietei de gaze si care dovedeste ca interventia administrativa pe piata de gaze din Romania nu a fost benefica pentru consumatorul final, dar si ca piata de gaze nu poate functiona fara institutii specializate si puternice, care sa previna tendintele manipulatorii de pe piata.”