Prezenta pe pietele externe si investitiile din sectorul energetic romanesc consolideaza pozitia grupului Romelectro de contractor general pentru proiecte energetice
In urma cu cateva saptamani, Cristian Secosan, director general al Grupului Romelectro, declara la o conferinta organizata de publicatia Energy-Center ca Romania este foarte aproape de un black out, in conditiile in care in sistemul de producere a energiei electrice nu se mai investeste. Previziunea sumbra a domnului Secosan a fost intoarsa ulterior pe toate fetele si concluzia a fost aceeasi: puterea instalata reala a Romaniei, prin comparatia cu cea scriptica, nu corespunde de nici un fel cu realitatea. Pe o piata concurentiala cu o cerere in crestere o oferta limitata duce in primul rand la cresterea pretului produsului vandut si apoi, daca nu se investeste, la o criza. In energie se numeste black out. Fereasca sfantul sa ajungem acolo, caci costurile unei asemenea catastrofe pot fi similare cu tot necesarul de investitii din sectorul energetic pe urmatorii ani.
Pentru o companie cu capital integral romanesc, cum este cazul Romelectro, o cifra de afaceri de 70-80 de milioane de euro pare in momentul de fata o realizare aproape exceptionala. Daca ne uitam insa in sectoare care realizeaza exclusiv servicii ce tin de siguranta si continuitatea alimentarii cu energie si gaze a consumatorilor romani, cifra de afaceri mai sus amintita pare totusi mica. Desigur, serviciile respective au fost externalizate unor companii cu capital strain care culeg roadele cresterii consumului de energie si gaze in Romania.
Despre investitii in sectorul de generare vorbim mult si batem pasul pe loc. Prin comparatie, in zona Orientului Mijlociu, unde companiile romanesti aveau o prezenta constanta pana in anii `90, investitiile in noi capacitati de producere de energie electrica se ridica la cifre astronomice. Egiptul, de pilda, o tara cu aproape 80 de milioane de locuitori, investeste peste 14 miliarde de euro in trei centrale electrice pe gaze cu o putere instalata de peste 14.000 MW. Suma de 9 miliarde de euro reprezinta suma contractelor semnate de Siemens la Berlin cu guvernul egiptean, iar partea de echipamente de centrale este de circa 6,5 miliarde euro. S-au livrat echipamente pentru 12 blocuri de 1.200 MW fiecare, un total de 14.400 MW, in trei centrale. Burullus este una dintre acestea.
Prin comparatie, in Romania, puterea reala de producere de energie electrica se ridica cu mari dificultati la circa 11000 MW. Grupul Romelectro a reusit sa intre, impreuna cu o alta societatea romaneasca-Energomontaj, in lumea selecta a companiilor care participa la centrala Burullus din Egipt, unde lucreaza la executia blocului 1 de 1.200 MW. Blocul functioneaza in ciclu simplu inca din luna septembrie, la o putere de 800 MW, iar din luna ianuarie se va porni si turbina pe abur ceea ce va creste semnificativ puterea grupului.
“Anul 2017 a fost unul de crestere pentru Romelectro. Am continuat reorganizarea interna la nivelul firmei si al Grupului de firme Romelectro, inclusiv prin gradul mare de internalizare a lucrarilor , administram mai multe contracte de anvergura in tara si in strainatate . Pe piata externa suntem prezenti in Kosovo si Egipt, am infiintat o sucursala si in Arabia Saudita “, ne declara directorul general al Grupului Romelectro, Cristian Secosan. Contractele aflate in derulare au dus de altfel la o crestere a cifrei de afaceri cu 70-80% mai mult decat anul trecut si din randul acestor contracte fac parte si o serie de lucrari pe piata interna, unde pare ca s-au mai dezghetat investitiile.
Transelectrica are un lan ambitios de investitii, alaturi de Hidroelectrica si mai ales de Romgaz, unde Romelectro participa la constructia noii centrale de la Iernut, cu o putere instalata de 430 MW.De asemenea, compania participa la proiectul de reabilitare integrala a centralei de la Stejaru (210 MW) , la reabilitarea blocului 5 de la Rovinarisi la amenajarea hidroenergetica de pe raul Jiu. Se afla in executie lucrari de modernizare a unor statii apartinand Transelectrica ,dar si noi contracte pentru modernizarea unor statii la Focsani, Bacau si Roman.
Pentru anul care vine Romelectro continua cresterea gradului de integrare si internalizare la nivelul Grupului, continuarea unor parteneriate cu mari jucatori din piata internationala. Din pacate, daca o serie de societati romanesti specializate in productia de utilaje energetice se afla intr-o situatie financiara dificila, ceea ce ingreuneaza obtinerea de contracte de mai mare anvergura pe pietele internationale.