0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Primul mare furnizor de energie recunoaste ca a pierdut 10 milioane de lei in luna ianuarie, din variatiile de pret pe piata de energie

Posted On 14 februarie 2017
By : Redactia
Comment: 1
Tag: ANRE, consumatori casnici, E.ON Romania, Frank Hajdinjak, furnizori de energie, piata de energie, pretul energiei la consumator, reglementari, securitate energetica

In ciuda declaratiile linistitoare ale autoritatilor in ceea ce priveste stagnarea pretului energiei electrice pentru populatie incepand cu 1 aprilie, companiile mari de furnizare incep sa spuna adevarul. Pierderile acumulate in aceasta perioada, indeosebi de catre furnizorii care deservesc populatia si care joaca inclusiv rolul de furnizori de ultima instanta trebuie acoperite de undeva, atata vreme cat vorbim inca de o piata reglementata. Ceea ce s-a intamplat in piata concurentiala , unde pierderile, sau castigurile, vor fi asumate exclusiv de catre furnizori/traderi este o alta poveste si primele situatii de insolventa sunt deja cunoscute. Indiferent insa comportamentul actorilor din piata de energie, Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) se afla intr-o situatie deloc de invidiat. Tot mai multe voci reclama ineficienta reglementarilor existente si cer imperativ reguli noi, adaptate realitatilor pietei.

Ne-am amagit in ultima perioada cu ideea ca avem o piata matura si functionala de energie electrica si cu faptul ca putem fi dat ca exemplu in aceasta parte a Europei. Iata ca, speculatiile unor jucatori, lipsa unui control eficient, implicarea directa a statului prin decizii impuse unor producatori de energie controlati, lipsa unor specialisti in interiorul firmelor de trading si, nu in ultimul rand, incapacitatea de a anticipa anumite situatii conjuncturale au facut ca piata de energie sa fie zdruncinata din toate incheieturile. Pe acest fond, declaratiile iresponsabile ale autoritatilor au facut ca panica sa se generalizeze la un moment dat in tot sistemul energetic si fiecare sa judece dupa cum ia dictat interesul. Chiar daca nu am traversat in totalitate perioada sensibila, incep sa apara si primele concluzii. Nu e rau, daca macar am invata din aceasta experienta, caci si in alte piete de energie europene s-au produs in ultima vreme fenomene oarecum asemanatoare. Poate ca de acum inainte vor reevalua termenii de siguranta si securitate energetica, care prea ni se pareau vorbe in vant. Si ca sa nu mai lungim vorba atragem atentia ca, in realitate, nici macar nu am avut parte de o iarna exceptionala. A fost frig, asa cum trebuie sa fie iarna, dar nu am avut perioade indelungate de viscol, blocaje mari in sistemele de transport, ruperi de linii etc. Si totusi, ne-am panicat. Sa vedem acum nota.

Pretul energiei pentru consumatorii casnici ar putea creste de la 1 aprilie, ca urmare a preturilor ridicate inregistrate pe bursa in luna ianuarie, daca Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) nu ia masuri urgente pentru modificarea reglementarilor, a declarat, pentru Agerpres, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.

De aceeasi parere cu directorul E.ON sunt si alti manageri ai companiilor prezente in piata de energie electrica, inclusiv organizatiile patronale de profil. Practic, de la producatori la distribuitori si furnizori, toti reclama o deficienta a cadrului de reglementare. In concluzie, ceva trebuie schimbat.

“Trebuie sa vedem care va fi efectul pentru consumatorii casnici. Acum nu putem cuantifica decat efectele negative pentru ianuarie si toti operatorii pot face asta. Depinde de evolutia pretului pe PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare — n.r.) in urmatoarele saptamani si in urmatoarea luna, dar cu siguranta ANRE va trebui sa revizuiasca evolutia pretului la 1 aprilie. In februarie si martie am putea avea evolutii care sa contrabalanseze, dar ma indoiesc ca acest lucru va fi posibil 100%. Deci, daca ANRE nu reactioneaza, exista un risc si mai mare sa existe o crestere de pret pentru consumatorii reglementati. Nu este scopul nostru sa ajungem la o crestere de pret, scopul nostru este sa avem reglementari corecte, iar consumatorii sa aiba electricitate la pretul corect. Este evident ca ANRE trebuie sa intervina“, a spus Hajdinjak.

El a explicat ca preturile “au luat-o razna pe bursa” din cauza unor evenimente in cascada. Pe fondul unei cresteri a preturilor in regiune, ca urmare a temperaturilor scazute, unele mari companii de trading au intrat in insolventa, nu au mai avut bani, din cauza ca bancile au avut politici mai restrictive de creditare pentru acest tip de companii.

Frank Hajdinjak spulbera si mitul deficitului de energie din piata, care a fost invocat adesea in aceasta perioada, mai ales atunci cand Romania a fost in pozitia de importator de energie electrica.”Nu a fost niciun moment un deficit de energie in piata. Ceea ce s-a intamplat a fost ca, dupa ce aceste companii au intrat in faliment, electricitatea de care a fost nevoie a fost ofertata doar pe Piata pentru Ziua Urmatoare si pe Piata de Echilibrare si nu pe platformele normale ale bursei, ceea ce nu este normal. Am avut mai mult de 50% din electricitate pe PZU si pe Piata de Echilibrare. Desigur, a trebuit sa reactionam si a trebuit sa cumparam energie de pe PZU, ca urmare a unei carente in reglementare, care trebuie rezolvata“, spune seful E.ON Romania.

El a subliniat faptul ca poate aparea oricand, din nou, o astfel de situatie, in care un trader sa intre in insolventa si sa declanseze astfel de efecte.

“Nu putem rezolva aceasta cu declaratii de genul ca trebuie sa cerem penalitati sau sa mergem la tribunal. Acestea nu sunt suficiente pentru a proteja clientii. Este nevoie de alte mecanisme decat avem acum pentru a preveni astfel de situatii“, a aratat el.

Potrivit lui Hajdinjak, ANRE ar trebui sa creasca cantitatea pe care Hidroelectrica si Nuclearelectrica o ofera pe piata reglementata. De asemenea, autoritatea ar trebui sa permita companiilor care furnizeaza electricitate populatiei sa achizitioneze energie si de pe alte piete in afara de Platforma Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU), intrucat, in prezent, daca acesti furnizori nu pot cumpara energie de acolo, singura solutie pentru ei este achizitia de energie de pe piata spot si cea de echilibrare, unde preturile sunt mult mai mari.

“Pentru piata reglementata, in acest moment suntem nevoiti sa cumparam energie doar pe PCSU. Prima si cea mai usoara decizie pe care ar trebui sa o ia ANRE este sa creasca electricitatea oferita de Hidroelectrica si Nuclearelectrica pentru piata regulata. A doua masura pe care ar trebui sa o ia ANRE este sa ne permita sa cumparam energie de pe alte platforme pentru piata reglementata, nu doar pe PCSU, dar si de pe PCCB (Piata Centralizata pentru Contracte Bilateriale — n.r.). Acum nu putem face asta si suntem nevoiti sa mergem pe PZU, iar ce nu putem achizitiona din PZU sa cumparam de pe PE (piata de echilibrare — n.r.), care ar trebui sa aiba un cu totul alt rol“, a adaugat Hajdinjak.

De asemenea, o alta masura pe care ANRE ar trebui sa o ia este sa organizeze licitatii pentru cantitatile lipsa pe care furnizorii nu le pot achizitiona de pe PCSU, dar aceasta masura ar lua mai mult timp, a mai spus oficialul E.ON.

“Daca nu facem nimic, iluzia ca preturile nu vor creste este gresita. Este nevoie de actiuni imediate. ANRE trebuie sa ia masuri, nu sa astepte sa fie rezolvata situatia la nivelul contractelor dintre companii, nu este suficient”, a sustinut Hajdinjak.

Intrebat care sunt efectele pentru compania pe care o reprezinta, Hajdinjak a precizat ca E.ON Romania a avut pierderi de peste 10 milioane de lei in ianuarie.

“Am avut pierderi, am avut costuri aditionale din cauza pretului mare la care am achizitionat energia in ianuarie. Va trebui sa vedem ce va fi in februarie si martie pentru a sti ce va insemna acest lucru pentru piata reglementata. Pentru piata libera, este riscul nostru, dar pe piata reglementata este rolul ANRE sa ia actiuni de urgenta“, a continuat Hajdinjak.

Acesta a aratat ca E.ON a trimis o scrisoare la ANRE cu aceste propuneri. “Ne-au raspuns ca trebuie sa sanctionam astfel de practici, insa nu mai avem pe cine sa sanctionam, pentru ca aceste companii au intrat in faliment”, a adaugat oficialul E.ON Romania.

In urma cu o saptamana, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, declara ca autoritatea va decide, in urma unei analize pe care o deruleaza impreuna cu OPCOM si cu Consiliul Concurentei, daca este cazul sa modifice reglementarile aflate in vigoare.

“Consideram ca, in general, cadrul de reglementare nu a fost incalcat, dar poate sunt alte elemente care ne vor indica faptul ca este cazul sa modificam cadrul de reglementare”, a precizat presedintele ANRE. Potrivit acestuia, contractele de furnizare a energiei ar trebui sa contina sanctiuni mai clare si mai dure pentru denuntarea unilaterala.

“Consideram ca ar trebui sa se inaspreasca conditiile din contractele de furnizare. Aceste contracte sunt un act intre doua parti. ANRE nu poate interveni in aceste contracte, care sunt incheiate pe piata libera si se stabilesc intre cele doua parti, dar ii poate sfatui pe consumatori. Ar fi fost necesara o sanctionare mai clara a denuntarii unilaterale“, a spus presedintele ANRE.

La inceputul lunii, Robert Tudorache, secretar de stat in Ministerul Energiei, a dat asigurari ca pretul pentru populatie nu va creste in urma majorarilor de pe bursa. “(Efectele — n.r.) momentan nu se resimt si in niciun caz nu se vor resimti la populatie. Pierderile sunt suportate de furnizori. Pretul nu creste pentru populatie, pentru ca sunt contracte incheiate pe piata reglementata si nu au cum sa se reflecte asupra consumatorilor. Dau asigurari ca nu va creste pretul, am vorbit si cu companiile implicate si isi vor asuma aceste fluctuatii de pret”, a precizat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, ANRE ar trebui sa inaspreasca regulile din piata, iar furnizorii de energie care denunta unilateral contractele sa fie sanctionati.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Energy-Center a avut dreptate: de teama exploziei pretului le energie, ANRE drege busuiocul si indreapta eroarea cu decontarea la 15 minuteEnergy-Center a avut dreptate: de teama exploziei pretului le energie, ANRE drege busuiocul si indreapta eroarea cu decontarea la 15 minute
  • Primul Black Friday in piata de energie electrica anunta o lupta acerba intre furnizori, dupa disparitia pretului reglementatPrimul Black Friday in piata de energie electrica anunta o lupta acerba intre furnizori, dupa disparitia pretului reglementat
  • Vinovații de serviciu pentru neregulile din piață: furnizorii de energie cu mușchii atrofiațiVinovații de serviciu pentru neregulile din piață: furnizorii de energie cu mușchii atrofiați
  • Care sunt producătorii și furnizorii de energie electrică obligați să vândă și să cumpere energia la prețul reglementat de 450 de leiCare sunt producătorii și furnizorii de energie electrică obligați să vândă și să cumpere energia la prețul reglementat de 450 de lei
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Contracte in valoare de 4, 5 milioane de lei, intre Romgaz si Transgaz

Next Story

Valoarea globala a tranzactiilor din energie si utilitati a scazut in 2016. Europa a fost pe crestere

Articole pe aceeasi tema

0

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Hidroelectrica, portița de salvare pentru clienții casnici după liberalizarea pieței de energie?

Posted On 6 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Va scădea sau nu TVA-ul la energie după liberalizarea pieței?

Posted On 4 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

One Comment

  1. TUDOR POPESCU 15 februarie 2017 at 13:20 Reply

    Grav este ca oamenii astia .. din nestiinta cum e cazul lui Hajdinjac sau din rea credinta cum e cazul lui Tudorasche de fapt distrug sistemul energetic , adica distrug o avere nationala . Incercarea de a “ascunde dezastrul sub pres ” poate fi interpretaTA PENAL . Declarand ca sistemul energetic este perfect functional si ca este capabil ca in toi de iarna sa fie EXCEDENTAR este o simpla “distrugere din culpa ” SCRIEM STRATEGII CARE LA UNIOSON CONCLUZIONEAZA CA SISTEMUL ENERGETIC ROMANESC PENTRU A DEVENI FUNCTIONAL ARE NEVOIE DE MULTE MILIARDE DE EURO INVESTITII si vine un individ fara studii si cunostiinte , fara experienta de producere a energiei si DEBITEAZA INEPTII PUBLICE . Peste un timp[ premierul ne va spune ca a taiat orice investitie in energie ca … MERGE PERFECT .. SI ARE DECLARATIA LUI TUDORACHE GARANTIE .

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.