Principalele piete de energie regenerabila raman prudente pe fondul incertitudinii geopolitice si a efectelor disruptive ale tehnologiei
- China si SUA ocupa, in continuare,primele pozitii in clasamentul investitiilor in energii regenerabile
- Brexit-ulinfluenteaza declinul investitiilor in sursele de energie regenerabila din Regatul Unit
- Argentina ajunge in top 10 pentru prima data, iar pietele mai putin mature fac miscari indraznete
- Conform clasamentului bianual EYal celor mai atractive 40 de piete din lume pentru investitii in energie regenerabila (RECAI),principalele 10 piete au inregistrat o scadere a activitatii, iar guvernele si jucatorii din industrie raman rezervati in contextul instabilitatii geopolitice continue.
China si SUA se mentin pe prima si, respectiv, a doua pozitie in topul 40, in timp ce Regatul Unit coboara un loc pe pozitia a opta,pe masura ce preocuparile legate de Brexit cresc.
Tensiunile comerciale dintre China si SUA, inclusiv introducerea de catre Guvernul SUA a tarifelor de 30% la importurile de panouri solare, au dus la mentinerea locurilor in clasament. Activitatea retinuta de pe celelalte piete din top 10 RECAI confirma, de asemenea, aceasta stagnare in cadrul indicelui.
Desi India urca un loc si se claseazape pozitia a treia, progresul spre tinta de 100GW capacitate de energie solara a fost franat recent de incertitudinea comerciala, inclusiv de tariful de 25% pentru importurile de celule solare. In Regatul Unit, investitiile din trimestrul trei in energie regenerabila au scazut cu 46% fata de anul precedent,pe fondul speculatiilor privind modul in care rezultatul Brexit va afecta exporturile de energie catre Uniunea Europeana si pretul echipamentelor importate.
Cu toate acestea, rezultatele din clasamentul EY indica faptul ca pietele mai putin mature au gasit un context prielnic pentru schimbari indraznete.
Argentina intra in top 10 pentru prima data, guvernul acordand sprijin politic pentru energia regenerabila; Egiptul urca cinci locuri, pe pozitia 15, estimand o crestere a capacitatii totale de energie eoliana cu 3,3 GW pana in 2027. Grecia urca de pe pozitia 34 pe 28, avand in vedere obiectivul guvernului elen de a atinge cota de 18% in ponderea energiei regenerabile pana in 2020. Suedia, pe de alta parte, a coborat pe pozitia 32 de pe locul 22 ocupat inainte, pe fondul cresterii furnizarii de energie de pe platformele eoliene onshore si a declinului certificatelor verzi.
“In Romania asistam la initiative private destinate de-carbonarii si dezvoltarii consumului de energie electrica, materializate in proliferarea autovehiculelor electrice si statiilor de incarcare.
Un numar de dezvoltatori analizeaza oportunitatea de afaceri legata de instalarea de panouri fotovoltaice in zona rezidentiala, eventual insotite de solutii de stocare locala. Inca nu s-au acumulat masa critica si energia pozitiva necesare, dar acel moment nu e departe”, spune Alexandru-Valeriu Binig, Senior Advisor, EY Romania.
Indicele RECAI evidentiaza, in acelasi timp,modul in care tehnologia din domeniul energieiregenerabile si, in special, cresterea numarului de vehicule electrice (VE) incearca sa atraga atentia pe opiata prudenta.
Desi conform estimarilor EY, autovehiculele electrice vor ajunge la paritate cu vehiculele traditionale, cu combustie interna, la nivelul preturilor si performantelor incepand din 2025,investitorii pariaza cu prudenta pe noile tehnologii. In acest context, incertitudinile crescatat in ceea ce priveste rapiditateacu care sunt inlocuite vehiculele traditionale cu cele electrice, cat si in ceea ce priveste modul in care va evolua infrastructura de incarcare.