Parlamentul taie apetitul Hidroelectrica de a se lista la bursa. Clasa politica a mai pus societatea pe butuci si vrea sa repete scenariul.
Ideea de a bloca orice privatizare sau vanzare de active de catre societatile din energie cu capital majoritar de stat nu este una noua. Toate partidele politice aflate in opozitie, indiferent de culoare, au sustinut in campaniile electorale ca statul nu mai trebuie sa scoata la vanzare nimic din ce-I apartine, ca nu cumva interesele nationale sa fie puse in pericol de ticalosul capital strain. Aceasta este si motivatia decizie de ieri a Camerei Deputatilor, care a votat proiectul de lege privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica.
Altfel spus, de la data intrarii in vigoare a legii se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile şi societatile nationale, la banci, precum şi la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.
Din punctul nostru de vedere direct vizata de aceasta lege este compania Hidroelectrica, singura de altfel care prin vanzarea unor actiuni ar mai putea atrage ceva investitori cu potential. Sa nu va inchipuiti ca parlamentarii s-au gandit la viitorul CFR Marfa, CFR Calatori, la Tarom, la CE Oltenia, la Compania Sarii sau Uraniului (lista ar putea continua) caci nici una dintre acestea nu ar interesa pe cineva. Hidroelectrica este singura bijuterie aflata inca in proprietatea statului. Si ca statul sa poata sa mulga aceasta companie asa cum a facut-o si pana acum se presupune ca nu trebuie facuta “instrainarea participatiilor statului”
In primul rand ca Hidroelectrica nu s-a privatiza. S-ar cota la bursa si ar scoate la vanzare un pachet minim de actiuni in conditiile in care statul ar ramane bine mersi majoritar. In primul rand, din aceasta actiune Hidroelectrica s-ar alege cu niste bani cu ajutorul carora (plus fondurile proprii) si-ar putea extinde activitatea mult peste ceea ce face acum. In al doilea rand, listarea la bursa ar obliga compania la o transparenta mult mai mare si ar da posibilitatea unor noi investitori sa vina cu solutii de dezvoltare si de consolidare a societatii. Nu mai vorbim despre castigurile pe care le-ar avea Bursa de Valori Bucuresti prin cotarea Hidroelectrica.
Din pacate, tocmai aceste lucruri nu plac politicienilor romani, care sub umbrela “interesului national” isi urmaresc propriile interese. Exemplele in acest sens sunt nenumarate si ne produc chiar un fel de repulsie pentru a le mai aminti.
Cum spuneam insa in randurile de mai sus idea de a bloca listarea Hidroelectrica nu este una noua. Acum s-a gasit ca tap ispasitor Covidul. De cealalta parte insa, conducerea Hidroelectrica s-a incapatanat sa continue procesul de pregatire a listarii si a facut eforturi serioase in acest sens. Mai mult a platit pentru consultanta si sume importante de bani, care, prin decizia Parlamentului s-au dus pe apa sambetei. Cine raspunde de aceasta risipa de bani?
Practic ne aflam intr-o situatie similara cu investitiile in autostrazi. S-au facut studii de fezabilitate de-a lungul anilor pentru constructia acestora, s-au achitat zeci de milioane de euro si nu s-a intamplat nimic. De dragul populismului se mai pot pierde alte zeci de milioane de euro doar pentru ca Hidroelectrica sa poata fi controlata de clasa politica. Ca o paranteza, de ce cred parlamentarii ca dupa o eventuala listare ar aparea exclusiv investitori straini in actionariatul companiei? De ce nu ar putea aparea si investitori romani astfel incat societatea sa poata servi “interesului national”? Nu are nici un sens sa mai polemizam pe aceasta tema. Cert este ca politicul, care a mai distrus odata Hidroelectrica, este pe cale sa o mai faca.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, determinate de efectele negative generate in plan economic de epidemia COVID-19. Au votat „pentru” 199 de deputati, 89 au votat „impotriva”, iar trei s-au abtinut. Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, a anuntat ca liberalii vor ataca legea la Curtea Constitutionala.
„Se suspenda pentru o perioada de doi ani orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile şi societatile nationale, precum şi la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi. Dispozitiile nu se aplica operatiunilor post-privatizare şi operatiunilor specifice privatizarii, in cazul in care transferul dreptului de proprietate asupra participatiilor detinute de stat s-a realizat”, mai spune proiectul.
Proiectul a fost adoptat de Senat iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.
Intre timp, Partidul National Liberal a reactionat si a anuntat ca va contesta proiectul de lege la Curtea Constitutionala. Alta pierdere de vreme si de bani. De cand Curtea Constitutionala se pricepe si la economie? Halal tara!