Prioritatile ministrului Economiei vizavi de sistemul energetic: noi ne dorim si ne propunem, dar avem nevoie de sprijin
Vorba multa, saracia omului. Cam asa se intampla in sectorul energetic romanesc de vreo 30 de ani incoace, care a ajuns in zilele de azi la o rascruce. Nu prea stim ce avem de facut, sau altfel spus, stim dar nu avem putinta. Pentru cine a urmarit zilele acestea dezbaterile online (din nefericire) ale FOREN 2020, concluzia este ca inca avem specialisti, oameni cu idei, proiecte ambitii etc. Nu trecem insa de faza asta si din urma ne condamna sa actionam, intr-un fel sau altul, Uniunea Europeana, care are niste tinte legate indeosebi de promovarea energiei curate pentru toate tarile membre. Nu se vorbeste de azi de ieri despre aceasta perspectiva, dar in timp ce alte tari au inteles imperativul momentului, noi ne gandim cum sa depasim momentul fara a renunta la nimic din ce avem. Importul de energie electrica din ultima perioada ne domonstreaza ca nu capacitatea de productie de energie electrica a Romaniei este problema, ci eficienta ei. Avem resurse, dar nu stim cum sa le valorificam. Din acest punct de vedere declaratiile ministrului Economiei, Virgil Popescu, sunt relevante:
Romania are nevoie de sprijin pentru a putea trece de la productia de energie electrica pe baza de carbune la cea din surse regenerabile, prin gaze naturale, a declarat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
“In sectorul energetic vorbim despre planul national integrat in domeniul energiei si schimbarilor climatice pe care l-am inaintat in consultare la Comisia Europeana si aici vorbim de tintele de energie regenerabila foarte ambitioase de 30,7%. Ca sa putem ajunge aici trebuie sa vedem unde ne situam si vorbim de o productie a energiei electrice pe baza de carbune de 25% in mixul energetic. Deci nu putem spune – de maine scoatem carbunele fara sa punem ceva in loc. Avem nevoie de un combustibil de tranzitie. Gazul natural este un combustibil de tranzitie si aici este nevoie de sprijinul PPE, al Parlamentului European, pentru a putea finanta trecerea de la carbune la regenerabile prin gazul natural. In momentul de fata nu avem certa decat o singura sursa de finantare, si vorbim despre fondul de modernizare care este creat prin vanzarea certificatelor de CO2. Cerem sprijin ca inclusiv prin planul national de refacere si rezilienta sa putem finanta in domeniul energetic producerea si distributia de energie electrica cu gaz natural ca si combustibil. Este foarte important pentru noi, pentru a ajunge la tintele pe care le avem sa putem finanta gazul natural”, a explicat Popescu la reuniunea presedintiei Grupului PPE, cu tema “Solidari pentru redresarea Europei”.
Ministrul a reiterat ca o alta directie importanta in domeniul mixului energetic este energia nucleara si se doreste continuarea cresterii capacitatii de productie in acest sector.
“Ne bucuram ca nu a fost declarata ca energie murdara energia nucleara. Este in continuare energie neutra. Noi consideram ca nu avem emisii de CO2. E adevarat ca trebuie gasite solutii bune pentru depozitele de reziduuri nucleare. Dorim sa construim in continuare reactoarele 3 si 4 si sa ajungem la un mix energetic cu reducerea emisiilor de CO2”, a declarat ministrul.
Acesta a semnalat ca exista si un plan foarte ambitios de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, aflat in analiza la Comisia Europeana, ce vizeaza ca, dintr-o companie eminamente producatoare de energie electrica pe baza de carbune sa facem o companie cu mix energetic, respectiv foarte putin carbune, energie regenerabila si energie electrica pe baza de gaze naturale.
In ceea ce priveste transportul de energie electrica si gaze naturale se doreste interconectarea si digitalizarea retelelor de transport:
“Ne dorim o piata interconectata nu regional cum e acum, ci interconectata la nivel european. In domeniul transportului gazelor naturale trebuie sa ne interconectam, sa diversificam sursele de aprovizionare si cred ca Romania, ca si producator de gaze naturale, poate fi un jucator in acest domeniu. Mi-as dori ca BRUA – care este un proect strategic european- sa isi continue drumul catre Austria, pe traseul initial si mi-as dori ca si interconectarea pe Grecia si Bulgaria sa se realizeze cat mai repede in asa fel incat coridorul vertical sa poata aduce gazele azere si LNG din porturile de la Marea Mediterana ale Greciei catre Europa. Evident ne-am propus prin programul de guvernare sa incepem exploatarea gazelor de la Marea Neagra”.