Productia de energie nucleara a crescut constant in ultimii 7 ani. Unitatile 1 si 2 de la Cernavoda ocupa primul loc in lume din punctul de vedere al factorului de capacitate, care este de 91,2%
Productia de energie nucleara, la nivel global, a crescut pentru al saptelea an consecutiv in 2019, ajungand la 2657 TWh, conform World Nuclear Association (“WNA”). Fata de anul anterior este o crestere de 95 TWh, istoric, a doua cea mai mare productie nucleara.
La sfarsitul anului 2019, capacitatea celor 442 de reactoare in operare la nivel global a fost de 392 GWe. 6 noi reactoare au intrat in exploatare comerciala in 2019. 5 reactoare au intrat in faza de constructie. 13 reactoare au fost inchise. Desi a existat o reducere a capacitatii nucleare, cresterea de electricitate este cu atat mai remarcabila, conform WNA.
Similar anului 2018, cateva din reactoarele intrate in operare comerciala in 2019 au incorporat caracteristici de proiectare “first-of-a-kind”. Durata constructiei, incepand din anul 2015, este intre 5 si 6 ani, scaderea perioadei de constructie fiind un rezultat direct al fructificarii expertizei de constructie in serie, obtinute in timp si a fortei de munca inalt calificate.
In 2019, factorul de capacitate mediu la nivel global a fost de 82,5% in crestere de la 79,8% in 2018, mentinand constant factorul ridicat de capacitate in operare realizat in ultimii 20 de ani. Factorul de capacitate este un indicator al performantei in operare.
In prezent, cu o productie anuala de aproximativ 10 TWh, SNN acopera prin cele 2 reactoare CANDU in operare aproximativ 18% din necesarul de consum al Romaniei. Insa, Romania este unul dintre statele UE care, prin Strategia energetica si Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice (“PNIESC”), pentru a atinge tintele de decarbonizare, pentru a asigura securitatea furnizarii, pentru a beneficia de expertiza obtinuta in cei 25 de operare, isi va creste capacitatea nucleara.
Dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 in baza Acordului Interguvernamental semnat cu SUA, va plasa Romania la nivel European printre statele a caror capacitate nucleara se va dubla. Retehnologizarea Unitatii 1 va asigura aceeasi productie, de 700 MWh, pentru inca 30 de ani, oferind, in total, Romaniei energia produsa de 4 reactoare CANDU si oportunitatea de a implementa optiunea reactoarelor modulare mici incepand cu anii 2035, acest demers fiind deja pe agenda de lucru a SNN prin grant-ul de 1,2 milioane USD oferit de USTDA.
Conform Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Romania, prin operarea celor doua reactoare de la Cernavoda, are un factor de capacitate de 93.6% in perioada 2017-2019, al doilea cel mai bun la nivel global. Tot la nivel global, raportat la factorul de capacitate a unitatilor 1 si 2, de la punerea in functiune pana la sfarsitul anului 2019, Unitatea 2 se afla pe primul loc in lume cu un factor de capacitate de 93,3%, iar Unitatea 1 pe locul 3, cu un factor de capacitate de 89,7.
Din peste 400 de reactore in operare, Romania ocupa primul loc in lume cu un factor de capacitate de 91,2%.
Energia nucleara este o necesitate in atingerea tintelor de decarbonizare, rezolvarea aspectelor de mediu, generarea de mii de locuri de munca, dezvoltarea economiei centrale si locale, dezvoltarea lantului de aprovizionare, iar cresterea capacitatii nucleare o investitie strategica pe termen foarte lung.