0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Programul Casa Verde, un sir de esecuri

Posted On 27 mai 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: energie livrata in retea, pret reglementat, program de finantare, Programul Casa Verde, prosumatori

Dupa esecul rasunator al programului Casa Verde Fotovoltaice, actualul guvern a lasat sa se intrezareasca in propriul program de guvernare o urma de speranta pentru prosumatori. Coalitia formata de PNL, USR-PLUS si UDMR afirma la finalul anului trecut ca, pentru noul Guvern, e foarte importanta „acordarea unui loc central (…) prosumatorilor de energie”. Ce anume s-a concretizat din aceasta promisiune 6 luni mai târziu?

Cetatenii care vor sa isi produca singuri energia din surse curate – denumiti prin lege, prosumatori – sunt inca in impas. Piata de profil e in continuare sub efectul paraliziei produse de programul de finantare al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Anuntat acum 3 ani, programul AFM a produs rezultate neconcludente: mai putin de 1.000 de sisteme fotovoltaice finantate din cele 26.000 anuntate si peste 10.000 de aplicanti respinsi eronat. Mai mult, a fost compromis conceptul de „prosumator”, care e acum legat, din pacate, de incapacitatea administrativa a unei institutii a statului.

Faptul ca noul guvern se angaja acum jumatate de an sa faca o reevaluare a acestei situatii a fost imbucurator. In programul de guvernare, executivul si-a asumat un obiectiv fara echivoc:

„promovarea si facilitarea calitatii de prosumator, iar in cazul energiei electrice produsa de catre prosumatori, vom sustine compensarea cantitativa a energiei livrata in sistemul national de distributie”.

Simplificând, guvernul a promis sa usureze calea birocratica de la simplu consumator de energie la prosumator, oferind in acelasi timp un stimulent pentru cei care vor livra excedentul de energie verde produsa in retea. Cum? Prin posibilitatea de „a primi inapoi” energia livrata in retea, atunci când prosumatorii au nevoie de ea. Practic, prin aceasta masura, guvernul ar valoriza mai mult energia produsa de cetateni, echivalându-i pretul cu cel pe care acestia il platesc atunci când cumpara energia de la furnizor.

In prezent, pretul reglementat prin lege, oferit prosumatorilor pentru energia livrata in retea, este de 19 bani, adica de 3 sau chiar de 4 ori mai mic decât pretul de achizitie de la furnizor. Pentru ca programul de finantare al Administratiei Fondului pentru Mediu nu si-a atins obiectivul de a sprijini cetatenii sa-si produca singuri energia, cei care doresc sa-si monteze sisteme fotovoltaice trebuie sa o faca din fonduri proprii. Investitia este insa dezavantajoasa si descurajanta, tocmai din cauza acestei mari discrepante de pret. In medie, amortizarea unui sistem fotovoltaic, fara sprijinul financiar de la AFM (care a ajuns doar la un numar nesemnificativ de cetateni), dureaza aproximativ 15 ani.

„Compensarea cantitativa, vehiculata de guvern, poate fi o rezolvare pentru a incuraja aparitia prosumatorilor la scara mare. 

Pe termen lung, autoritatile trebuie sa gaseasca solutii echilibrate din punctul de vedere al partajarii costurilor totale ale sistemului energetic. Evident, trebuie sa fie luata in calcul valoarea energiei curate produse de cetateni pentru retea, mediu si societate. O idee ar fi ca guvernul sa se uite si in directia unor facilitati fiscale mai consistente pentru prosumatori.

Ceea ce au clarificat programele de finantare propuse de statul român pâna acum este ca stimularea prosumatorilor nu trebuie sa depinda de o institutie si de bugetul sau, ci trebuie sa se bazeze pe un mecanism mai simplu, nebirocratic, fara dosare cu sina, la care orice cetatean sa poata avea acces oricând.” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Ping-pong cu „compensarea cantitativa” intre ministri

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, acum câteva luni ca a insistat ca aceasta facilitate pentru prosumatori sa fie inclusa in programul de guvernare, dar ca nu stie care este stadiul de implementare si ca va verifica cu Ministerul Energiei, cel care poate fi initiatorul acestui demers. Intr-un raspuns catre o adresa Greenpeace, trimisa Ministrului Energiei, Virgil Popescu, se comunica faptul ca subiectul este „in analiza”.

Contactati de Greenpeace, niciunul dintre cei doi ministri nu a putut oferi o estimare pentru un termen de implementare.

Care ar fi solutia?

România mai are doar o luna (termen limita, 30 iunie 2021) pentru a transpune Directiva Europeana privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile in legislatie nationala si pentru a imbunatati cadrul legal oferit prosumatorilor. Reevaluarea pretului pentru energia livrata de prosumatori in retea e o masura ce poate fi adoptata in acest interval, la pachet cu celelalte prevederi ale directivei.

„Ministrul Energiei vorbeste mult si, deocamdata, fara nicio acoperire, despre decarbonare, tranzitie energetica si tinte mai mari pentru energie regenerabila. Realitatea, care se poate verifica usor, este alta: una a amânarilor, a lipsei de masuri concrete si a sustinerii in continuare din bani publici a proiectelor energetice pe combustibili fosili.

România nu poate face tranzitie energetica fara ca cetatenii sa inteleaga in mod direct ce inseamna energia regenerabila si cum pot sa beneficieze de ea. Simplul fapt ca prosumatorii nu sunt nici macar mentionati in prezent in Legea Energiei, ca sprijinirea lor se face doar cu jumatati de masura si ca sunt aruncati intr-un labirint birocratic, arata cât de mult fac autoritatile.

 

Cerem ministrului Virgil Popescu sa iasa din acest joc gresit, pentru ca zeci de mii de oameni si-au aratat deja dorinta de a fi prosumatori. Domnule ministru, solutiile le aveti, vi le-ati propus din proprie initiativa in programul de guvernare, a sosit vremea actiunilor!” a mai spus Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Programul Casa Verde se dovedeste o bataie de joc pentru beneficiari. AFM este singurul vinovatProgramul Casa Verde se dovedeste o bataie de joc pentru beneficiari. AFM este singurul vinovat
  • Administratia Fondului pentru Mediu blocheaza 33.000 de potentiali prosumatori. Dupa nici o luna de la oprirea inscrierilor, AFM nu reuseste sa ofere explicatii clare si sa reporneasca programul de finantare.Administratia Fondului pentru Mediu blocheaza 33.000 de potentiali prosumatori. Dupa nici o luna de la oprirea inscrierilor, AFM nu reuseste sa ofere explicatii clare si sa reporneasca programul de finantare.
  • Casa verde la start: 656 de milioane de lei sunt disponibili pentru circa 33 de mii de proprietari de case dispusi sa-si instaleze panouri fotovoltaiceCasa verde la start: 656 de milioane de lei sunt disponibili pentru circa 33 de mii de proprietari de case dispusi sa-si instaleze panouri fotovoltaice
  • Energia livrata in retea de prosumatori si subventionarea achzitiei de panouri fotovoltaice nu sunt considerate ajutor de statEnergia livrata in retea de prosumatori si subventionarea achzitiei de panouri fotovoltaice nu sunt considerate ajutor de stat
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum se construieste si se verifica corect o instalatie electrica ?

Next Story

Dupa 8 ani de la semnarea Memorandumului cu statul roman, Fondul de Investitii kazaho-roman a decis sa inceapa constructia centralei electrice in cogenerare de pe platforma Petromidia

Articole pe aceeasi tema

Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde

Posted On 30 decembrie 2022
, By Redactia
0

Cu 210 de zile insorite pe an, soarele pare a fi de partea  României în tranziția energetică. Cum poate fi valorificat acest potential cand statul inca nu stie de partea cui este?

Posted On 23 decembrie 2022
, By Redactia
0

Taxa pe soare intre intelegerea politicilor europene in domeniul regenerabilelor si convergenta toxica cu grupuri de interese transpartinice

Posted On 6 decembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.