Provocarea anului 2020: cotarea la bursa a celei mai performante companii din Romania, Hidroelectrica
Despre privatizarea Hidroelectrica se vorbeste inca din 2013, momentul de la care s-au tot platit consultanti pentru asa zisa listare la Bursa. Ca sa fim bine intelesi, Hidroelectrica nu se va privatiza in fapt, ci va oferi spre vanzare un pachet de 10 sau 15% din actiuni concomitent cu listarea la Bursa de Valori Bucuresti. Procesul in sine nu este complicat deloc, in conditiile in care Hidroelectrica pare sa-si fi rezolvat multe din problemele pe care le avea inainte de demararea efectiva a parcursului ce presupune vanzarea de actiuni.
Fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, declara in urma cu cativa ani ca in procesul de listare a companiei “exista doua comisii, una de pregatire a procesului si alta de coordonare a listarii. Aceste comisii de un an si-au reluat activitatea, dar in Hidroelectrica de trei ani lucreaza incontinuu, 30 de specialisti care au pregatit toate documentele premergatoare listarii. Acei 30 de specialisti au muncit doi ani pentru a limpezi tot ce inseamna investitii in Hidroelectrica. Concluziile acestora au fost ca exista 17 obiective de investitii care nu sunt eficiente energetic. Finalizarea acestor 17 obiective ar insemna pentru Hidroelectrica 100 si ceva de MW si o cheltuiala de doua miliarde de euro.” . De la Borza incoace nu se mai spune nimic despre aceste lucruri, care probabil au fost rezolvate intre timp. In schimb, Hidroelectrica merge inainte cu procesul de listare, inclusiv cu plata consistenta pentru firmele de consultanta. Sa nu dea Domnul sa se razgandeasca guvernul (statul roman este actionar majoritar la Hidroelectrica) in privinta listarii companiei, situatie in care s-ar mai pierde cateva milioane de euro oferite firmelor de consultanta.
Speram ca Hidroelectrica sa nu repete exemplul Companiei de autostrazi si drumuri nationale, care de vreo 20 de ani tot plateste studii de fezabilitate, prefezabilitate etc, dar autostrazile efectiv lipsesc.
Sa ne intoarcem insa la listarea Hidroelectrica, pregatita inca din anul 2013.Fostul ministru al Energiei, Anton Anton spunea in urma cu ceva vreme ca “Hidroelectrica nu este momentan suficient de atractiva pentru a fi listata la bursa, dupa perioada de insolventa, astfel ca are nevoie de consolidare pentru a ajunge pe piata de capital. “ Ca o paranteza amintimm ca Hidroelectrica a facut anul trecut un profit net de peste 1, 5 miliarde de lei iar anul acesta, in primele noua luni profitul a fost de 1, 3 miliarde de lei in conditiile in care compania a fost obligata sa vanda la prêt reglementat (110 lei/MWh) mare parte din cantitatea de energie produsa, intr-un context al pietei libere in care pretul a ajuns chiar si la 300 de lei/MWh. Dar, asta este alta poveste.
Revenind la declaratiile fostului ministru al Energiei, merita sa atragem atentia asupra unui lucru, oarecum naucitor: „dupa parerea mea, este cam devreme sa vorbim de Hidroelectrica la bursa, ea a trecut printr-o boala destul de grea si a ieşit din boala asta grea, a scapat, ca orice persoana bolnava a iesit uşor slabita. Eu cred ca pentru a ajunge la bursa, Hidroelectrica trebuie sa devina mai atractiva, sa puna carne pe ea, sa se mai ingrase.”
O fi pus intre timp Hidroelectrica suficienta carne pe ea pentru a fi atractiva la vanzare? Intrebare retorica, evident.
Hidroelectrica, producatorul de energie evaluat la 4,3 miliarde de euro, vrea sa angajeze un consultant international care sa pregateasca compania pentru procesul de vânzare de actiuni şi listare la Bursa.
Bancile de investitii Rothschild şi Lazard şi-au exprimat interesul pentru acest mandat, pe lista mai fiind şi un al treilea consultant, STJ, conform unor surse din piata de capital.
Acest consultant de equity este total diferit de consultantul care va fi selectat ulterior pentru procesul de vânzare de actiuni şi listare la Bursa.
Rothschild şi Lazard sunt cele mai mari nume din lume în acest domeniu. Rothschild a avut câteva mandate în România în ultimii ani, printre care cel de adviser al actionarilor Sphera Group (Pizza Hut, Taco Bell, KFC) în procesul de vânzare de actiuni şi listare la Bursa.
Rothschild are un birou la Bucureşti, iar unul dintre parteneri – Arielle De Rothschild a fost ani de zile membru în boardul Electrica.
Lazard are pozitie mai puternica pe piata americana decât în Europa, dar noul CEO – Peter Orszag, fost consilier economic al preşedintelui Barrack Obama şi ministru al bugetului SUA, a declarat în noiembrie 2019 în Financial Times ca vrea sa câştige mai multe mandate în Europa.
Hidroelectrica a avut la noua luni afaceri de 3,3 miliarde de lei cu un profit de 1,3 miliarde de lei. În catalogul ZF 100 cele mai valoroase companii din România – 2019, Hidroelectrica se pozitioneaza pe locul trei dupa UiPath (6,3 mld. euro) şi dupa OMV Petrom (5 mld. euro).