0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță
ENERGY EXPO® și-a consolidat poziția de lider în rândul evenimentelor de energie din Europa de Sud-Est

Punct si de la capat: avem o noua strategie energetica, important este daca va tine cineva seama de ea.

Posted On 21 septembrie 2018
By : Redactia
Comment: 1
Tag: Complexul hidrotehnic Turnu-Magurele-Nicopole, dezbatere publica, strategia energetica, Tarnita_lapustesti, unitatile 3-4 Cernavoda

Ministerul Energiei a publicat proiectul Strategiei energetice a Romaniei 2018-2030, cu perspectiva anului 2050, document care va fi aprobat prin hotarare de Guvern, dupa avizul de mediu, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentantii ministerului.Principalul beneficiar al celei de-a saptea strategie energetica din ultimii 28 de ani, in conditiile in care cel putin doua sau trei strategii anterioare au capatat si caracterul de lege. Aceasta din urma, despre care vorbim ar urma sa fie adoptata printr-o Hotarare de Guvern. La ce se intampla pe scena politica in momentul de fata cu siguranta ca strategia energetica este departe de a deveni prioritate. Sa salutam, totusi, finalizarea strategiei, care a inceput inca din perioada in care la Ministerul Energiei se afla Razvan Nicolescu (neafiliat politic) si a mai trecut prin mana a inca doi ministri. Nu ministri au fost importanti in procesul de elaborare a strategiei, ci specialistii romani care au fost cooptati. Si a iesit un document final ce urmeaza a fi suspus dezbaterii publice, spunem noi: interesant. Spicuim in randurile ce urmeaza doar cateva aspecte de baza ale strategiei, cu precizarea ca asumarea ei trebuie facuta la nivelul intregii clase politice. In caz contrar, viitorul ministru, sau viitorii ministrii ai energiei, o vor lua de la capat.

‘Dezvoltarea si cresterea competitivitatii economiei Romaniei, cresterea calitatii vietii si grija pentru mediul inconjurator sunt indisolubil legate de dezvoltarea si modernizarea sistemului energetic’. Aceasta este fraza care deschide proiectul Strategiei Energetice a Romaniei, acesta este conceptul pe care este construit acest document programatic, iar principalul beneficiar al implementarii Strategiei Energetice va fi consumatorul”, sustine Anton.

Prin Strategia Energetica a Romaniei, sunt considerate investitii strategice de interes national finalizarea Grupurilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, realizarea Hidrocentralei cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnita-Lapustesti, realizarea grupului de 600 MW de la Rovinari, precum si realizarea Complexului Hidrotehnic Turnu-Magurele – Nicopole.

Dupa etapa de dezbatere publica, va fi redactat un document final al strategiei, pentru care este nevoie de avizul de mediu, au precizat reprezentantii Ministerului Energiei, pentru AGERPRES.

Documentul va fi apoi aprobat prin Hotarare de Guvern, potrivit Legii 123/2012, legea-cadrul a sectorului energetic.

Hidroelectrica va dispune de un buget de investitii de peste 800 milioane de euro pana in 2020 pentru lucrari de modernizare si retehnologizare la centralele care se afla in prezent in exploatare, conform Proiectului Strategiei Energetice a Romaniei 2018 – 2030, cu perspectiva anului 2050.

De asemenea, investitiile necesare pentru finalizarea pana in anul 2030 a amenajarilor hidroenergetice cu folosinta complexa, optimizate conform cerintelor actuale, se ridica la circa 2,5 miliarde euro. Acestea vor fi asigurate atat de Hidroelectrica, cat si de alte companii si autoritati beneficiare ale acestor folosinte complexe.

Astfel, in anul 2030, puterea totala instalata in centralele hidroelectrice din Romania va ajunge la 7.490 MW, fata de 6.741 MW in anul 2018. Urmare a acestei cresteri de capacitate instalata, in anul 2030, productia de energie electrica in hidrocentrale va creste de la 16,55 TWh in anul 2018, pana la valoarea de 17,60 TWh.

“Strategia prevede o crestere usoara a capacitatii hidroenergetice prin finalizarea proiectelor aflate in curs de realizare. Rolul esential jucat de hidroenergie pe piata de echilibrare va trebui intarit prin realizarea la timp a lucrarilor de mentenanta si retehnologizare. Capacitatile hidroelectrice pot asigura servicii tehnologice de sistem (STS), cu variatii ale productiei instantanee de pana la 4.500 MW in 24 de ore”, se mentioneaza in proiect.

Conform acestuia, tinand cont de faptul ca amplasamentele cele mai favorabile din punct de vedere hidroenergetic au fost deja amenajate, noile proiecte vor avea indicatori de rentabilitate a investitiilor mai redusi si vor trebui sa fie dezvoltate pentru a asigura si alte beneficii decat energia (exemplu prevenirea viiturilor, alimentarea cu apa, irigatii etc).

Proiectul de strategie mentioneaza ca evolutia sectorului hidroenergetic pentru perioada 2018 – 2030 se va realiza in urmatoarele coordonate: armonizarea cu politicile europene privind protectia mediului; planificarea integrata a valorificarii resurselor de apa si reluarea implicarii financiare a statului in proiectele hidroenergetice cu folosinte complexe; investitii noi si modernizarea centralelor existente; mentinerea unui grad ridicat de siguranta in exploatare.

Totodata, documentul semnaleaza ca amenajarile hidroenergetice cu folosinte complexe sunt proiecte care produc efecte la nivel local si regional, iar realizarea si exploatarea acestor amenajari, care in afara de energia electrica aduc si alte beneficii sociale, va fi sustinuta in continuare, pana in anul 2030.

In acest sens, in perioada 2018 – 2025, vor fi promovate o serie de politici de dezvoltare economica prin care sa se asigure: simplificarea procedurilor de asociere intre companiile cu capital de stat, autoritatile publice locale si investitorii privati care doresc sa dezvolte sau sa finalizeze proiecte hidroenergetice cu folosinte complexe; participarea statului la investitii prin alocari bugetare, pentru acele obiecte ale schemelor de amenajare care in final se vor regasi in domeniul public al statului; stabilirea unui regim fiscal special precum si taxarea diferentiata in ceea ce priveste utilizarea apei; suportarea costurilor serviciilor asigurate de amenajarile hidroenergetice cu folosinte complexe de catre beneficiarii reali ai acestora prin contributii la costurile de intretinere si operare a acestor amenajari.

Resursele de huila ale Romaniei ar fi suficiente pentru 104 ani, insa exploatarea lor este imposibila, fiind ineficienta economic, astfel ca patru din cele cinci grupuri de la Deva vor fi inchise, se arata in proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018 – 2030, cu perspectiva anului 2050.

“Resursele de huila din Romania cunoscute sunt de 232 milioane de tone [85 milioane tep (tone echivalent petrol – n.r.)] din care exploatabile in perimetre concesionate 83 milioane tone [30 milioane tep]. La un consum mediu al rezervelor de 0,3 milioane tep/an, gradul de asigurare cu resurse de huila este de 104 ani dar exploatarea acestei resurse energetice primare este conditionata de fezabilitatea economica a exploatarilor”, potrivit documentului.

Puterea calorifica medie a huilei exploatate in Romania este de 3.650 kcal/kg. Necesarul de huila pentru producerea energiei electrice si termice va fi asigurat din productia minelor Vulcan si Livezeni, completat cu necesarul din import, pana la reconfigurarea capacitatilor termoenergetice nerentabile de pe huila pe alta resursa energetica primara mai eficienta.

“Grupurile pe huila de la Deva, cu exceptia grupului 3, vor fi retrase, cu perspective foarte reduse de a fi repornite”, se mai arata in documentul citat. In prezent, termocentrala Mintia Deva are cinci grupuri de producere a energiei electrice pe huila.

“Rezervele de huila din Romania sunt imposibil de exploatat in conditii de eficienta economica, ceea ce face improbabila construirea unor grupuri noi in locul celor retrase”, au mai spus autorii proiectului.

Articole pe aceeasi tema

  • Strategia energetica a Capitalei, pe termoficare, a fost supusa dezbaterii publiceStrategia energetica a Capitalei, pe termoficare, a fost supusa dezbaterii publice
  • Ministerul Energiei supune dezbaterii publice rapoartele strategiei energeticeMinisterul Energiei supune dezbaterii publice rapoartele strategiei energetice
  • De ce nu apare centrala de la Mintia, declarată obiectiv energetic național, în strategia energetică a României?De ce nu apare centrala de la Mintia, declarată obiectiv energetic național, în strategia energetică a României?
  • Ministerul Energiei, între a fi și a nu fi!Ministerul Energiei, între a fi și a nu fi!
Despre autor
  • google-share
Previous Story

S-a mai spulberat un vis: reindustrializarea Romaniei, versus ineficienta materiala prin comparatie cu restul tarilor europene

Next Story

Pentru cresterea sigurantei in zona Dobrogea,Transelectrica a investit 100 de milioane de lei in modernizarea statiei de transformare Tulcea Vest

Articole pe aceeasi tema

0

De ce nu apare centrala de la Mintia, declarată obiectiv energetic național, în strategia energetică a României?

Posted On 22 decembrie 2024
, By Redactia
0

Ministerul Energiei, între a fi și a nu fi!

Posted On 13 decembrie 2024
, By Redactia
0

Avem o nou[ strategie energetic, cu miliarde de euro investitii intr-un sistem aflat la limita supravietuirii

Posted On 22 noiembrie 2024
, By Redactia

One Comment

  1. Sandu 21 septembrie 2018 at 17:01 Reply

    “Producția de gaz natural va scădea, după ce atinge un nou vârf de 132 TWh în 2025, ca urmare a producției din Marea Neagră, la 96 TWh în 2030 și la 65 TWh în 2050.”

    S-a mai dus un mit:

    132TWh ~= 12.5 miliarde m3, deci vom ramane net importatori de gaze naturale chiar si in 2025. (Pretul la certificatele de CO2 ne va obliga sa consumam cat mai multe gaze naturale pentru energie electrica )
    Articolele din presa care ne vedeau mari exportatori au fost niste aberatii. Si cei de la OMV le-au dat apa la moara.

    O sa platim scump ca am intarziat cu reactoarele 3 si 4 respectiv Tarnita-Lapustesti.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025. Peste 170 de expozanți,la târgul dedicat construcțiilor eficiente energetic

Posted On 11 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.