Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului
Vrem nu vrem suntem la mâna lui din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze și cu alte componente energetice vitale economiei europene. Comunitatea europeană realizează mult prea târziu ce au însemnat concesiile făcute lui Putin în ultimii 20 de ani. Rusia a gândit în profunzime cum să țină Europa în frâu încă din momentul în care dădea impresia că este un partener cu pretenții de a se alinia lumii occidentale. Naivi, dezbinați, profitori și așa mai departe, europenii au calculat diferit bunăvoința ,in realitate capcana întinsă de fostul kaghebebist. Începând cu Germania apoi cu Italia, Ungaria, Austria, Italia și alte țări slugarnice regimului de la Moscova s-a dat tonul unor negocieri individuale pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia. România a rămas pe dinafară nu pentru că ar fi intuit capcana, ci pentru simplu fapt că nu pricepea nimic din ceea ce se întâmplă. Ignoranța are și ea avantajele ei uneori. Nu mai contează ce a fost. Cert este că Putin întoarce înzecit Europei sancțiunile. Și, deocamdată, el este cel care dă șah. Până la mat nu mai este decât un pas. Să vină iarna.
Livrările de gaze ruseşti spre Germania via conducta Nord Stream 1 vor fi reluate joi, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă, a anunţat miercuri operatorul german de reţea Gascade, informează DPA, citat de Agerpres.
Gascade, compania care operează cea mai importantă conductă pentru transportul de gaze dinspre Rusia spre Europa, a precizat că a primit confirmări că livrările vor fi reluate. “Plecăm de la principiul că, în conformitate cu rezervările actuale, transportul de gaze via Nord Stream va fi reluat la nivelul la care era înaintea lucrărilor de mentenanţă, adică 40% din capacitate”, a informat Gascade într-un comunicat de presă.
Anterior, şi purtătorul de cuvânt al guvernului german, Christiane Hoffmann, a anunţat că livrările vor fi reluate joi, aşa cum era programat şi în linie cu obligaţiile contractuale ale grupului rus Gazprom. Cu toate acestea, Hoffmann nu a dorit să comenteze recentele declaraţii ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, potrivit cărora livrările de gaze ar putea scădea până la 33 milioane de metri cubi pe zi dacă o turbină pe care firma Siemens Energy a trimis-o pentru service în Canada nu va fi livrată rapid. Asta ar însemna că gazoductul va opera doar la o cincime din capacitatea totală.
În data de 11 iulie, gigantul rus Gazprom a demarat lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream 1, lucrări care ar urma să se încheie joi dimineaţa, astfel că livrările de gaze ar urma să fie reluate la ora locală 6 am (4:00 GMT).
Conducta Nord Stream 1 este o rută importantă pentru aprovizionarea cu gaze a Germaniei şi a altor ţări din Europa Occidentală. Potrivit site-ului societăţii Nord Stream, gazele care sosesc în Germania, în oraşul Lubmin, continuă apoi să fie transportate în Belgia, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi ‘alte ţări’.
Între timp, prinsă în chiloți și șosete pentru iarna care vine, Europa încearcă să-și conștientizeze populația ca vor urma zile grele. De la penurie la sacrificii. Măcar ăsta să fie răul suprem.
Si redactia si presa in general au prea multa imaginatie in acest caz. Un eveniment care se intampla an de an pentru orice conducta mare de petrol si gaze acum e stire de prima pagina. E caragios. Genereaza si panica inutila.
Nu e niciun sah, Rusia continua sa respecte toate contratele pe termen lung cum a facut-o si anul trecut. Volumele sunt normal mai mici ca refuza sa mai livreze gaze in plus pe langa contracte. Eu cred ca va continua sa respecte acele contracte si dupa 1 ianuarie chiar si daca sanctiunile UE legate de petrol intra in forta. Nu doresc sa-i sperie pe turci si pe chinezi cu nerespectarea contractelor. A fi o greseala si mai mare din partea lor.
In rest UE va mai plati 1-2 ani preturi mari ca si tarile din Asia pana se echilibreaza lucrurile pe piata internationala. In schimb Rusia nu va reveni la volume de export dinainte de pandemie nici macar dupa 2030. E discutabil si daca vor reusi sa mentina productia pe un platou cu sanctiunile pe tehnologie.
In final sunt niste adevaruri pe care le cunosteam de ceva ani dupa ce UE si-a crescut interconectarea si a gasit ceva alternative, asta pe langa cresterea capacitatii de import de gaz lichefiat : Rusia e mult mai dependeta de noi decat noi de ei.