Rasuflam usurati: Certificatele de CO 2 se acorda gratuit inca sase ani
Sectorul energetic din Romania, cu deosebire producatorii de energie pe baza de combustibili fosili, au primit un balon de oxigen de la Comisia Europeana, care a aprobat cererea Romaniei de continuare a alocarii de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, cu titlu gratuit, pentru perioada 2013-2019.
Anuntul facut de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), vine intr-un moment in care marii producatori inregistreaza deja un deficit consistent de certificate de CO 2, dupa perioada dificila generata de seceta de la sfarsitul anului trecut.
Cu toate ca vor fi alocate, pentru perioada amintita, 71,4 milioane de certificate, trebuie precizat ca oricum acestea nu acopera intreg necesarul, diferenta trebuind achizitionata de pe piata libera. Recenta aprobarea a Comisiei ne scuteste de o iminenta majorare a pretului energiei electrice, in cazul in care certificatele de CO 2 nu s-ar mai fi acordat cu titlul gratuit, asa cum se intentiona la un moment dat.
Comisia Europeana a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, alocarile gratuite de certificate de emisii de CO2 pentru centralele termoelectrice din Romania, Bulgaria si Cehia, dupa ce in luna mai avizase cererile Ciprului, Estoniei si Lituaniei.
“In total, peste 268 de milioane de certificate de emisii vor fi alocate cu titlu gratuit centralelor electrice din aceste sase tari, în perioada 2013-2019. Acest numar va fi redus anual, astfel incat sa ajunga la zero in 2020. Statele membre vor institui norme stricte de monitorizare si de aplicare a legislatiei pentru a se asigura ca valoarea economica a certificatelor de emisii alocate cu titlu gratuit este cel putin egalata, daca nu depasita, de un volum corespunzator de investitii în modernizarea sistemelor lor de generare a energiei electrice”, se arata in comunicatul Ministerului Economiei.
Cu alte cuvinte, chiar daca am mai primit o pasuire de sase ani, tot nu vom scapa de momentul eliminarii gratuitatii, in aceasta perioada de timp avand obligatia realizarii investitiilor de mediu, capitol la care suntem repetenti de multa vreme.
In prezent sunt în curs de evaluare cererile Ungariei si Poloniei.
In decembrie 2011, Guvernul a mandatat Ministerul Finantelor sa vanda, prin licitatie, certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite României. Reamintim ca, intr-o criza acuta de bani, mai multi producatori de energie din Romania au profitat de certificatele de CO 2 cu totul nejustificat, vanzandu-si o parte din cota alocata gratuit iar banii incasati fiind utilizati in cu totul alte scopuri decat investitiile de mediu.
Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat semnatar al Protocolului de Kyoto. Un certificat echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă. Romania dispune, de asemenea, de o rezerva de circa 300 milioane de astfel de certificate aferente perioadei 2008-2012, pe care ar fi putut obtine, in 2008, aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Autoritatile nu au reusit, din 2008, sa ajungă la un acord privind entitatea care va vinde certificatele, astfel ca pana in prezent nu au organizat nici o licitatie, chiar daca diversi oficiali au afirmat in repetate randuri ca exista potenţiali clienti.
Romania a fost suspendata, in august 2011 de la tranzactionarea certificatelor, din cauza ca nu a elaborat o legislatie adecvata, care sa permita inventarierea acestor documente.