Ratam orice sansa de a exploata rentabil gazele cu care am fost binecuvantati, dar ne apuca grija de dependenta de gazele rusesti
Am ajuns sa discutam despre resursele de gaze naturale pe care Romania pe mai are (inclusive cele de la Marea Neagra) ca despre o povara. Exact ca in povestea cu drobul de sare de pe horn, gazele romanesti stau sa cada peste capul autoritatilor ca o adevarata ecuatie cu nenumarate necunoscute. Mai intai ne-am dat de ceasul mortii ca nu vom sti ce sa facem cu ele, cum sa revigoram industria romaneasca, apoi ne-am ambalat ca deja le-am oferit pe tava ungurilor, am revenit si am spus ca vom face centrale electrice, pentru ca in final sa emitem acte normative care sa nu mai faca atractiva in nici un fel aceasta resursa extreme de importanta.
Intre timp am inceput sa importam mai multe gaze rusesti, iar coridoarele europene in care speram sa avem un cuvant de spus ne ocolesc de la un capat la altul. Construim BRUA, dupa 30 de ani in care nu s-a investit aproape nimic in reteaua nationala de transport, dar BRUA pare sa ramana la fel de izolata precum politica romaneasca in aceasta parte a Europei.
Colac peste pupaza, comisarul european pentru Politici Climatice si Energie, Miguel Arias Canete, declara ieri la Bucuresti ca reprezentantii Comisiei vor discuta cu guvernul roman despre masurile luate de acesta in sectorul gazelor prin OUG 114 si prin recenta ordonanta de modificare a acesteia, inclusiv despre plafonarea pretului gazelor din productia interna, despre blocarea exportului acestora si despre procedurile de infringement care vizeaza Romania la Bruxelles .
“Vom avea o discutie cu Guvernul Romaniei, poate in mai, despre toate politicile despre care Comisia Europeana are puncte de vedere diferite, inclusiv in ceea ce priveste piata gazelor. Vom discuta si despre procedurile de infringement care vizeaza Romania, sa vedem cum se pot anula. Ministerul Energiei ne-a explicat schimbarile introduse in legislatie, modul de aplicare a plafonarii pretului la gazele din productia interna, trebuie discutat mai in detaliu. Vrem sa exploatam resursele de gaze din Marea Neagra si, de aceea, gazele romanesti trebuie sa poata fi exportate”, a spus Canete.
Se vede treaba ca si comisarul european traieste pe alta planeta. In timp ce Rusia este pe punctul de definitive noi gazoducte ce urmeaza sa duca la o independent marita a Uniunii Europene fata de gazele provenite de la Gazprom, Canete ne indeamna sa ne gandim la cum vom exporta gazele din Marea Neagra. Pai, ca sa le exportam mai trebuie sa le si scoatem, iar companiile care au concesionat aceste rezerve au spus stop investitiilor in exploatare. Ce sa exportam, gazul din onshore? Acesta nu ne satisface nici macar necesitatile interne, daramite sa mai si exportam.
Si apoi intrebarea urmatoare ar fi, presupunand ca vom exploata gazelle din Marea Neagra, cat si unde putem sa exportam. Sau mai ales la ce prêt? Gazprom este pe punctul de a invada piata sud est si central europeana, renuntand la tranzitul prin Ucraina. In acelasi timp, cele doua magistrale Nord Stream vor aduce in Europa peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze anul. Nu mai vorbim de coridoarele sudice.
Noi, chiar daca am avea gaze in exces, am putea exporta prin intermediul BRUA (cand va fi gata) mai putin de doua miliarde de metri cubi pe an. Cu asemenea cantitati putem considera ca vom fi un real concurent al Gazprom si ca tarile est europene vor avea accesa la gazele romanesti? Nu mai vorbim de legislatia care a blocat orice posibilitate de a valorifica la preturi de piata gazelle din Romania si la pomenile pe care statul incearca sa le faca unor utilizatori industriali autohtoni.
Cu alte cuvinte, gazele de care inca mai beneficiem ar trebui valorificate preponderant pe piata interna, dar intr-o competitive care sa aduca castig pe inreg lantul. Nu poti sa ceri investitorilor sa adduce bani in noi exploatari, dar sa nu-i lasi sa-si valorifice marfa in conditiile de piata.
Iata ca in timp ce la Bucuresti s-a adunat ieri toata mandria decizionala a Europei in materie de energie, iar comisarul Canete ne indemna sa ne gandim la exportul de gaze, principalii concesionari de perimetre offshore de gaze din Marea Neagra, ExxonMobil, OMV Petrom si Black Sea Oil&Gas, si-au reluat, in declaratii acordate Reuters, criticile anterioare la adresa acestor masuri ale Guvernului.
Noile reglementari adoptate de autoritatile romane in domeniul energiei risca sa submineze planurile companiilor de a dezvolta mari zacaminte de gaze din Marea Neagra, punand in pericol venituri de miliarde de dolari si anuland sansele de a contesta pozitia grupului rus Gazprom in regiune, transmite Reuters.
Mai multi oficiali din industria petroliera au avertizat ca aceste modificari, care includ un plafon pentru gazele naturale vandute de producatorii locali pana in 2022 si o taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, exceptand termocentralele detinute de stat, ar putea duce la revizuirea planurilor de investitii.
Majoritatea masurilor anuntate in ordonanta de urgenta din decembrie au fost confirmate vineri. Guvernul de la Bucuresti a facut unele concesii, precum eliminarea plafonarii pretului gazelor pentru consumatorii industriali. Insa aceste concesii nu sunt suficiente pentru a multumi companiile, avand in vedere ca taxa pe cifra de afaceri si restrictiile la export raman in vigoare, cumulate cu riscul ca autoritatile sa isi schimbe din nou pozitia.
In aceste conditii, analistii citati de Reuters avertizeaza ca Romania risca sa amane demararea proiectelor offshore, ceea ce ar face jocul Rusiei, care a reusit sa blocheze Ucraina sa isi exploreze resursele sale din Marea Neagra prin ocuparea peninsulei Crimeea.
“Amanarea nu este benefica pentru nimeni, nici pentru stat, nici pentru consumatori, economie sau investitori. Singurul castigator este Gazprom, singurul furnizor de gaze din regiune” a declarat Razvan Nicolescu, consultant Deloitte si fost ministrul al Energiei.
“Dezvoltarea zacamintelor din Marea Neagra reprezinta o oportunitate uriasa pentru OMV Petrom si Romania. Cu toate acestea, cerintele cheie nu sunt inca in vigoare. Consultarile cu mediul de afaceri, predictibilitatea si stabilitatea legislativa si fiscala sunt baza pentru stimularea investitiilor”, a spus Christina Verchere, CEO Petrom.
Purtatorul de cuvant de la ExxonMobil, Julie King, a spus, la randul sau, ca grupul este interesat in “continuarea discutiilor cu Guvernul Romaniei, Parlamentul si institutiile relevante pe masura ce evaluarea proiectului continua”.