0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare
ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022
Rusia pune la grea incercare economia europeana
Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei
FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Pretul gazelor sufoca productia de amoniac de la Azomures
OPCOM a lansat  prima licitatie pentru contractarea energiei electrice de catre clientii finali mari

Razbunarea gazului nevalorificat la timp. Daca vrem investitii in capacitati energetice pe gaze, trebuie sa luam in considerare ca nu vom lua un cent de la Uniunea Europeana

Posted On 26 noiembrie 2020
By : Alexandru Moldovan
Comment: 0
Tag: centrale electrice pe gaze, finantare europeana, hidrogen, tranzitia de la carbune la gaze, Virgil Popescu

Lucurile sunt din ce in ce mai evidente. Masurile de decarbonizare ale Comisiei Europene nu lasa nici o sansa gazelor naturale, ca perioada de tranzitie de la carbune. Am anitcipat acest lucru in articolul nostru “Mai incet cu povestile despre investitii in domeniul gazelor naturale, pana nu stim eficienta si performanta lor” si iata ca un oficial roman confirma deja anticipatiile noastre: “Tranzitia de la carbune la gaze naturale, desi ar putea parea o solutie castigatoare in Romania, nu este inca acceptata la nivelul Uniunii Europene, unde hidrogenul sau alti combustibili sunt considerati o solutie, si nu gazele naturale”, a declarant ieri secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene, Adrian Mariciuc, la dezbaterea “Cu cine recladim si modernizam Romania?”, organizata de clubantreprenor.ro si Piata Presei.

“Lucrurile nu sunt inca stabilite, pentru ca, din pacate, tranzitia aceasta de la carbune catre gaz, desi ar putea parea solutia castigatoare in multe cazuri in Romania, inca nu este acceptata la nivel european. Se doreste altceva, nu gazul. Si cred ca hidrogenul sau alti combustibili ar putea fi solutia, de aceea spun ca inca asteptam si incercam sa gasim cea mai buna solutie, atat pentru specificul Romaniei, pentru ca e un lucru de care trebuie sa tinem cont, dar acordul trebuie realizat la nivel european”, a afirmat Adrian Mariciuc.

Secretarul de stat a precizat ca in prezent Ministerul Fondurilor Europene nu are nicio solutie in ceea ce priveste cogenerarea, deoarece aceasta activitate include si combustibili fosili, in contextul in care Green Deal si Pactul Ecologic European pun accentul pe combustibili alternativi.

“Programul Operational ‘Infrastructura Mare’ se va concentra pentru perioada 2021-2027 in doua programe: ramane in zona de Program Operational de Transport, pentru ca si in perioada actuala avem axele prioritare pe zona de Transport, si zona de Mediu. Pentru partea de cogenerare, aici lucrurile nu sunt foarte bine conturate, in sensul in care de cele mai multe ori vorbim si de o componenta de combustibili fosili in toata aceasta activitate, ori Green Deal si Pactul Ecologic European pun foarte mare accent pe zona aceasta de combustibili verzi, de surse alternative de energie, de combustibili alternativi. In acest moment nu avem vreo solutie pentru partea aceasta, sunt intr-adevar mari proiecte, cu precadere in zona de termoficare, in zona de generare de energie, asupra carora va urma sa luam o decizie”, a mentionat Adrian Mariciuc.

In acelasi timp, adica tot ieri, ministrul Economiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, se batea in piept cu iesire din insolventa a Elcen Bucuresti si cu faptul ca Elcen a depus trei proiecte pentru modernizarea si cresterea randamentelor centralelor Progresu, CET Grozavesti si CET Sud, in valoare de 370 milioane euro, iar dupa implementarea acestora eficienta in exploatare va creste la 98% si pretul gigacaloriei va scadea. Respectivele centrale functioneaza pe gaze.

De-a lungul timpului Romania a depus multe proiecte la Comisia Europeana pentru a obtine finantare si stim foarte bine cate dintre ele au fost aprobate. Daca am exclude fondurile pentru agricultura, restul de bani veniti de la Comisia Europeana ar insemna cateva procente din ceea ce ne-a fost alocat. Cu alte cuvinte, putem face centrale electrice noi pe gaze, dar cu banii nostri. Si asta in conditiile in care ne grabim, caci nu se stie ce alte masuri restrictive vor fi luate peste cativa ani. De aici incolo incepe circul. Inainte de a ne explica sa mai dam un citat din optimismul ministrului Economiei:

„In prezenta prim-ministrului si a primarului general al Capitalei am avut o discutie foarte serioasa si foarte aplicata, impreuna cu conducerea Elcen si cu colegii mei secretari de stat Dan Dragan, care se ocupa de Fondul de modernizare, si cu doamna Nicolescu (Daniela Nicolescu – n. r). (…) Azi am discutat la minister, ne-am uitat pe proiectele depuse pe Fondul de modernizare si Elcen a depus trei proiecte pentru modernizarea si cresterea randamentului centralelor Progresu, CET Grozavesti si Sud in asa fel incat pe total vorbim de 370 milioane euro, proiecte care vor fi finantate prin Fondul de modernizare incepand de anul viitor. Vorbim de o crestere a eficientei energetice si a eficientei in exploatare de la undeva 50% acum spre 97-98% dupa modernizare. Deci, practic, vorbim de o scadere a pretului gigacaloriei, crescand aceasta eficienta, vorbim de echilibrarea sistemului de incalzire a municipiului Bucuresti”, a spus Popescu, la finalul discutiilor.

Elcen nu este Hidroelectrica

Se vede clar ca “in prezenta domnului prim ministru”, domnul Virgil Popescu nu prea stie ce vorbeste. Centrala electrica de la Brazi, construita de Petrom, este cea mai moderna din Romania si are un randament de putin peste 50%, fiind o centrala noua. De unde isi inchipuie domnul ministru ca prin “modernizare” cele trei centrale ale Elcen se va ajunge la randamente de 97-98%, habar nu avem? Ceea ce stim insa cu siguranta este faptul ca iesirea din insolventa a Elcen, prin stergerea penalitatilor, nu este altceva decat furt din banii publici fara rezultate pozitive. Elcen nu este Hidroelectrica. Degeaba ar putea creste randamentul celor trei centrale ale Elcen (in cel mai bun caz in cativa ani) atata vrem cat beneficiarul, adica Termoenergetica pierde agent termic si apa calda in banda? Pe de alta parte, pe partea de productie de energie electrica, Elcen este necompetitiva ca pret, daca luam in considerare celelalte forme de producere a energiei electrice.

Sa revenim insa la noile centrale pe gaze, care ar urma sa fie construite in Romania de catre Romgaz si…cam atat, deocamdata. Dat fiind faptul ca sansele de a primi bani de la Uniunea Europeana sunt teoretic nule, finantarea ar trebui sa vina exclusiv din surse interne. Presupunand ca vom avea intelegere de la Bruxelles pentru a face tranzitia de la carbune la gaze (fara a fi insa si sprijiniti financiar) noile centrale vor avea teoretic  randamente ridicate, dar vor mai avea o povara: pretul certificatelor de CO2. Toti analistii estimeaza ca de la circa 25-26 de euro/certificate de CO2, in momentul de fata, se va depasi nivelul de 30 de euro/certificat in perioada imediat urmatoare. Vor mai putea fi competitive aceste centrale pe o piata de energie cuplata cu alte tari europene? Deja se vorbeste despre o limita a emisiilor de 100 de grame de CO2/KWh.

Nu invatam nimic din ceea deja ni se intampla. Romania a trecut in pozitia de importator net de energie electrica inca din 2019 si va ramane in aceasta pozitie multa vreme de aici incolo. Intrebarea fundamentala pe care ar trebui sa si-o puna decidentii politici din Romania este de ce am ajuns in aceasta situatie? Se tot repeta faptul ca sistemul de generare de energie din Romania nu mai poate asigura consumul, desi la modul real capacitatea instalata functionala poate atinge undeva la 12.000 MW, la un consum maxim de 10.000 MW. Realitatea este ca mare parte din unitatile de generare nu pot face fata pretului pietei. Putem produce, dar foarte scump. In conditiile acestea “baietii destepti”, in sensul bun al cuvantului, prefera sa importe, ca asa-I intr-o piata libera. Si, din momentul in care capacitatea de interconexiune va creste importurile vor urma acelasi curs. Nu este nici o filosofie in asta. Intrebarea este de ce putem importa energie mai ieftina? Pentru ca tarile din jurul nostru au avut viziune si au fost cu un pas inaintea noastra. Ca sa nu mai lungim vorba, caci vom reveni asupra subiectului, dam un exemplu din ce face unul dintre cele mai mari grupuri energetice din lume:

Francesco Starace, CEO al Grupului Enel, a vorbit ieri in cadrul Forumului European al Hidrogenului, un eveniment major care a reunit lideri din industrie, personalitati politice, reprezentanti ai guvernelor, precum si comunitatea de cercetare, cu scopul de a atrage atentia asupra potentialului hidrogenului verde si de a discuta pe marginea ultimelor evolutii din domeniu.

“Dezvoltam proiecte legate de hidrogenul verde in Spania, Chile si Statele Unite si avem impreuna cu Eni planuri pentru rafinariile lor, precum si cu Snam si alti jucatori pentru alte proiecte in Italia”, a spus Francesco Starace in timpul discutiei de grup. „Suntem foarte bucurosi de directia in care o ia Comisia Europeana, catre decarbonizarea societatii europene. Acest lucru este, pentru noi, la indemana si necesita o accelerare a investitiilor in surse regenerabile. In plus, exista sectoare precum industria chimica, a cimentului si a ingrasamintelor, precum si cea a transportului maritim sau aerian care nu pot fi complet electrificate si au nevoie de hidrogen verde daca dorim sa realizam o societate complet decarbonizata in viitor. Pentru aceste sectoare, hidrogenul verde poate fi cu adevarat raspunsul la decarbonizare. Cu toate acestea, dezvoltarea tehnologica este doar in faza initiala si trebuie sa-i acceleram ritmul si sa-i studiem cu atentie evolutia pentru a evita erori in ceea ce priveste alocari de capital si pariuri incheiate pentru solutii care trebuie testate inainte ca investitiile mari sa fie puse in functiune”.

 In segmentul hidrogenului, Grupul Enel intentioneaza sa-si creasca capacitatea de hidrogen verde la peste 2 GW pana in 2030. Enel intentioneaza sa integreze partea de electrolizatoare cu instalatiile regenerabile care produc energie electrica pentru vanzare directa si servicii auxiliare, pentru a sprijini accesul energiei regenerabile in retea, hidrogenul verde fiind vandut si clientilor industriali.

Noi suntem doar la capitolul de discutii in acest sens.

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ne-a mai ramas ceva din industria petrochimica: singurul producator de bitum din Romania, refinaria Vega Ploiesti, aniverseaza 115 ani de performanta in industria de rafinare

Next Story

CEZ Vanzare ofera consultanta pentru obtinerea de finantari in programul national Electric-Up

Articole pe aceeasi tema

0

Energia înseamnă pentru omenire ceea ce înseamnă sângele pentru corpul omenesc. Să pregătim bine viitorul, cu energie curată

Posted On 18 iulie 2022
, By Redactia
1

A mai trecut un an si suntem tot acolo: nu avem stocare de nici un fel, hidrogenul este o iluzie, Tarnita-Lapustesti un esec

Posted On 4 iulie 2022
, By Redactia
0

Se deblocheaza banii din Fondul de Modernizare: Romania primeste in prima faza 1,4 miliarde de euro

Posted On 8 iunie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Prețul gaor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Posted On 2 august 2022

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Posted On 20 iulie 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Si redactia si presa in general au prea...

Posted On 21 iulie 2022

Buna ziua, pentru blocurile care au...

Posted On 20 iulie 2022

Da stimabililor este timpul sa trecem a...

Posted On 9 iulie 2022

Publicitate









PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Programul Casa Verde blocat de incompetenta: 45.000 de dosare depuse, probabil 2.000 aprobate

ANRE simplifica procesul de racordare la retelele electrice de interes public

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.