Razbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa ani
O afacere reusita este aceea care tine seama de contextul in care se dezvolta si mai ales de ceea ce ii rezerva viitorul. In general, atunci cand cumperi ceva sau intentionezi sa investesti in ceva ai obligatia elementara de a analiza piata din monetul achizitiei/investitiei si cu precadere perspectivele ei. Aceste aspecte economice minimale au stat la baza deciziei americanilor de la Exxon Mobile de a investi in exploatarea gazelor de la Marea Neagra in perimetrul Neptun Deep, precum si a celor de la BSOG (Black Sea Oil&Gas) cand au investit in zacamantul Doina. La vremea respectiva pretul gazelor naturale pe piata din Romania, precum si in pietele europene, era la un nivel extrem de scazut, dar suficient de bun pentru a justifica investitia. Nu discutam aici despre franele puse de statul roman in calea investitorilor, care daca si-ar fi dus proiectele la bun sfarsit ar fi facut profituri immense in ziua de azi. In replica, statul roman a luat praful de pe toba.
Americanii stiu insa sa faca afaceri si profita de acest lucru cam peste tot pe unde se duc. Romania este chiar un rai pentru ei. Cei de la Exxon au vandut participatia la perimetrul Neptun Deep companiei romanesti Romgaz intr-un moment cum nu se poate mai favorabil pentru ei. Au avut un miros fin, nu-I asa? Pretul gazelor naturale a explodat ulterior, a aparut razboiul din Ucraina si embargul impus gazelor din Rusia, ceea ce a facut ca valoarea zacamintelor din Marea Neagra sa se dubleze sau chiar tripleze astazi, cu conditia sa fie exloatate acum. Insistam asupra prezentului. Romgaz va plati pentru jumatatea pe care Exxon o avea in parteneriatul cu OMV de la Marea Neagra un milliard de euro si va fi nevoita sa mai investeasca cel putin inca un milliard de euro pentru a exploata efectiv gazele de acolo.
Ieri a aparut informatia ca si fondul de investitii Carlyle, care detine participatia majoritara in proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul Doina si valorificat de BSOG (Black Sea Oil&Gas) (aflat deja in exploatare) ar intentiona sa isi vanda partea de detinere. Surpriza, interest de acest pachet ar fi OMV Petrom, compania care este implicata si in proiectul Neptun Deep. Aici se impune o precizare. Daca OMV Petrom ar reusi sa achizitioneze partea americanilor ar fi in castig evident pentru simplu fapt ca ar beneficia imediat de pretul rdicat al gazelor naturale in piata. Nu acelasi lucru se poate spune despre Romgaz, in cazul achizitionarii participatiei Exxon, dat fiind faptul ca primele gaze extrase din Neptun Deep ar putea aparea in piata peste vreo 4-5 ani. Cine poate antcipa care va fi pretul atunci?
Se spune ca atunci cand vii ultimul la impartirea bucatelor te vei alege cu ce a mai ramas, dupa ce altii si-au facut plinul inaintea ta. Este si cazul companiei romanesti Romgaz, care s-a hazardat in aceasta afacere la presiunea actionarului majoritar (statul roman) fara a avea vreo perspetiva despre ce se va intampla peste cinci ani. Speram sa nu fim carcotasi, dar la o scurta evaluare a pietei de gaze in viitorii 5 ani putem crede ca pretul de acum va fi o amintire. Sunt extrem de multe argumente care ne fac sa credem acst lucru.
In primul rand criza generate de razboiul din Ucraina a facut ca statele europene sa se orienteze in ritm accelerat spre alte surse de energie, gazele fiind considerate o sursa de tranzitie pentru o perioada foarte scurta de timp. In al doilea rand, tarile din zona Marii Caspice, apoi Algeria, Libia, Turcia si asa mai departe au dovedit ca dispun de resurse imense de gaze, singura piedica in valorificarea lor la maxim fiind rutele de transport. Aceasta problema se poate remedia insa intr-un timp foarte scurt si cu mult inainte de a intra in exploatare gazele din Marea Neagra. Si nu in ultimul rand, gazele lichefiate s-au dovedit o solutie in fata crizei, iar exploatarea acestora pe scara mult mai larga a devenit deja realitate. Nu mai amintim aici de gazele de sist, de valorificarea hidrogenului si a altor tipuri de energie regenerabila.
Cu alte cuvinte s-ar putea ca peste vreo cativa ani, cand Romgaz si OMV Petrom sa puna mana pe gazele din Marea Neagra, pretul acestora sa nu mai fie nici pe departe comparabil cu cel de acum. Mai mult, cererea de gaze va avea un trend descrescator evident. Si sa nu uitam ca Romgaz mai sta pe o punga de gaze mare la Caragele, pe care anticipeaza ca o va exploata tot peste cativa ani. Dar ce se va intampla peste cativa ani din punctul de vedere al cererii si, evident, al pretului?
Cine a avut de parasit corabia a parasit-o sau urmeaza sa o faca. Romgaz si OMV Petrom se incumeta sa o redreseze, in timp ce statul roman spera sa ciupeasca cat de mult din rezervele despre care vorbim. Tare ne este teama ca am pierdut momentul si ca nu pricepem nimic din ce se intampla in lumea asta. Una ar fi fost ca gazele din Merea Neagra sa fi fost deja valorificate acum si alta va fi ca ele sa fie valorificate peste vreo 4-5 ani. La afaceri falite statul roman este campion. Pastrandu-ne totusi optimismul nu putem sa nu luam in considerare cele afirmate mai sus. Gazele din Marea Neagra pot deveni o reala capcana daca mai batem apa-n piua pana sa le exploatam. Pana una alta insa banii de investitii trebuie dati.