Regenerabilii exulta dupa recomandarile Comisiei Europene privind tinta de energie regenerabila a Romaniei. Statul rumega insa greu viitorul energetic al tarii.
Romania poate si trebuie sa creasca tinta pentru regenerabile la cel putin 34% pentru 2030, avand in vedere abundenta resursei regenerabile, mentioneaza un comunicat al patronatului Patres, la numai o zi dupa ce Comisia Europeana ne recomanda sa atingem o tinta de 35% energie regenerabila in consum, pana in 2030. De asemenea, celalalt patronat din industria regenerabila, RWEA, spune ca recomandarile Comisiei Europene privind PNIESC 2021 – 2030 reprezinta o reconfirmare a potentialului semnificativ al Romaniei in domeniul producerii de energie din surse regenerabile, cota de 34% fiind o incurajare pentru un nivel de ambitie corect pentru viitor, dar şi pentru eforturile depuse pana in momentul de fata pentru dezvoltarea actualelor capacitati regenerabile.
Ce-i drept, dupa cativa ani de zile in care legislatia a blocat investitiile in energia verde, este firesc ca entuziasmul celor ce au supravietuit modificarilor legislative sa regaseasca speranta. Pentru ca Romania sa aiba insa un raspuns pozitiv la recomandarile CE lucrurile nu sunt deloc simple. Cresterea capacitatii instalate in industria regenerabila nu se mai poate face pe baza de subventii, iar statul nu are in vedere (cel putin in strategia energetica) nici o investitie in vant, solar sau biomasa. Practic, dezvoltarea in continuarea a energiei verzi trebuie sa fie responsabilitatea exclusive a investitorilor privati (cum s-a intamplat si in perioada de boom), sau a companiilor energetic la care statul roman este actionar majoritar.
Am aminti in context ca mari companii, cum sunt Hidroelectrica, Electrica sau Romgaz, au anuntat inca de anul trecut ca intentioneaza sa-si extinda portofoliul de productie prin achizitionarea unor parcuri eoliene sau prin infiintarea unora noi. Nu s-a intamplat nimic insa in acest sens si deja suntem la jumatatea anului 2019. Poate ca recomandarile Comisiei Europene sa dea un impuls noilor investitii, dar entuziasmul trebuie sa fie unul temperat. In ultimii 30 de ani nu am intalnit nici o viziune strategica la nivelul Romaniei in ceea ce priveste viitorul sectorului energetic si cu atat mai putin ne asteptam la acest lucru din partea actualilor guvernanti. Din nou, marea problema in calea investitiilor o va reprezenta legislatie si felul in care ea va fi modificata in conformitate cu planurile Comisiei Europene. Sa ramanem totusi optimisti. Iata ce spune comunicatul Patres, cel mai activ patronat in promovarea energiei regenerabile.
“PATRES face, in continuare, apel la autoritati sa puna in aplicare, de urgenta, recomandarile Comisiei Europene. Se impune un angajament corect pentru viitorul energieiEnergia regenerabila trebuie sa devina o prioritate pentru Romania, asa cum este pentru toate tarile Uniunii Europene.
Asa cum am anticipat, in demersurile noastre repetate catre autoritati si luarile de cuvant la conferintele de specialitate, constatam – cu satisfactie ca – la recomandarea expresa a Comisiei Europene, Romania – prin Ministerul Energiei – trebuie sa revizuiasca Planul National Integrat Energie si Schimbari Climatice (PNIESC). “Comisia Europeana va recomanda Romaniei, cel mai probabil, revizuirea Strategiei Energetice si a PNIESC in asa fel incat sa se obtina o cota de cel putin 32% sau un procent mai mare. Ca tara membra a UE, trebuie sa ne achitam de obligatiile comune, lucru pe care guvernantii nostri il stiu prea bine”, a semnalat PATRES – Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania in comunicatul transmis in luna decembrie a anului trecut.
Iata ca, in Raportul semnat de Comisarul pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete si transmis tuturor tarilor Uniunii Europene, se precizeaza ca Romania trebuie sa creasca substantial tinta pentru 2030 de energie din surse regenerabile pana la cel putin 34%. Recomandarea vine dupa ce Ministerul Energiei a propus, in PNIESC, sa se asigure doar 27,9% din consumul de energie al anului 2030 din surse regenerabile. O tinta cu mult mai redusa decat obiectivul stabilit la nivelul Uniunii Europene, de 32%, dupa cum PATRES a atras atentia in repetate randuri in ultimele luni!
Dat fiind potentialul tarii noastre, nu este deloc o surpriza – nici pentru noi si, in mod cert, nici pentru guvernanti – ca Executivul comunitar cere Romaniei sa creasca tinta, care chiar sa fie mai mare cu doua procente decat cea stabilita pentru tarile UE!
In acceptiunea noastra, Romania ar trebui sa tinteasca o cota de cel putin 35%, avand in vedere abundenta resursei regenerabile pe teritoriul tarii noastre.
In acelasi document, Comisia Europeana se adreseaza Romaniei si cu recomandarea, care consideram ca este de fapt o cerere ce trebuie indeplinita, “sa sprijine energia regenerabila, prin luarea de masuri care sa simplifice mediul de operare pentru prosumatori si cooperative energetice, respectiv procedurile de licentiere si autorizare”.
Aceasta fiind pozitia Comisiei Europene, ne asteptam la un angajament ferm din partea autoritatilor romane, care trebuie sa se conformeze si sa ia deciziile corecte pentru viitorul energiei din surse regenerabile in Romania.
“Nu mai putem permite continuarea unei situatii nedrepte si care dezavantajeaza Romania in raport cu celelalte tari europene. Nu intelegem de ce, in Romania, energia din surse regenerabile este tratata ca o povara, nu ca o oportunitate. Nu vedem sau nu vrem sa vedem avantajale. Trebuie sa ne schimbam cu totii perceptia. Energia regenerabila este o solutie viabila, ieftina, non-poluanta, sustenabila pentru viitor”, declara Dl Viorel LEFTER, Presedinte PATRES.
PATRES face, in continuare, un apel catre Guvernul Romaniei si autoritatile responsabile, sa puna in aplicare, de urgenta, recomandarile Comisiei Europene. Ne exprimam speranta ca autoritatile romane vor constientiza, pana nu este prea tarziu, ca trebuie sa actioneze rapid si corect pentru viitorul energiei in Romaniei, in consens cu tarile membre ale Uniunii Europene.
Organizatia noastra patronala reprezinta interesele a 110 producatori de energie din surse regenerabile, cu putere instalata totala de aproximativ 1.800 MW si investitii in sectorul energetic de aproximativ 2,7 miliarde de Euro.