0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Regenerabilii exulta dupa recomandarile Comisiei Europene privind tinta de energie regenerabila a Romaniei. Statul rumega insa greu viitorul energetic al tarii.

Posted On 19 iunie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: cooperative energetice, Patres, potentialul regenerabil al Romaniei, producatorii de energie din surse regenerabile, prosumatori, RWEA, tinta de energie regenerabila stabilita de Comisia Europeana

Romania poate si trebuie sa creasca tinta pentru regenerabile la cel putin 34% pentru 2030, avand in vedere abundenta resursei regenerabile, mentioneaza un comunicat al patronatului Patres, la numai o zi dupa ce Comisia Europeana ne recomanda sa atingem o tinta de 35% energie regenerabila in consum, pana in 2030. De asemenea, celalalt patronat din industria regenerabila, RWEA, spune ca recomandarile Comisiei Europene privind PNIESC 2021 – 2030 reprezinta o reconfirmare a potentialului semnificativ al Romaniei in domeniul producerii de energie din surse regenerabile, cota de 34% fiind o incurajare pentru un nivel de ambitie corect pentru viitor, dar şi pentru eforturile depuse pana in momentul de fata pentru dezvoltarea actualelor capacitati regenerabile.

Ce-i drept, dupa cativa ani de zile in care legislatia a blocat investitiile in energia verde, este firesc ca entuziasmul celor ce au supravietuit modificarilor legislative sa regaseasca speranta. Pentru ca Romania sa aiba insa un raspuns pozitiv la recomandarile CE lucrurile nu sunt deloc simple. Cresterea capacitatii instalate in industria regenerabila nu se mai poate face pe baza de subventii, iar statul nu are in vedere (cel putin in strategia energetica) nici o investitie in vant, solar sau biomasa. Practic, dezvoltarea in continuarea a energiei verzi trebuie sa fie responsabilitatea exclusive a investitorilor privati (cum s-a intamplat si in perioada de boom), sau a companiilor energetic la care statul roman este actionar majoritar.

Am aminti in context ca mari companii, cum sunt Hidroelectrica, Electrica sau Romgaz, au anuntat inca de anul trecut ca intentioneaza sa-si extinda portofoliul de productie prin achizitionarea unor parcuri eoliene sau prin infiintarea unora noi. Nu s-a intamplat nimic insa in acest sens si deja suntem la jumatatea anului 2019. Poate ca recomandarile Comisiei Europene sa dea un impuls noilor investitii, dar entuziasmul trebuie sa fie unul temperat. In ultimii 30 de ani nu am intalnit nici o viziune strategica la nivelul Romaniei in ceea ce priveste viitorul sectorului energetic si cu atat mai putin ne asteptam la acest lucru din partea actualilor guvernanti. Din nou, marea problema in calea investitiilor o va reprezenta legislatie si felul in care ea va fi modificata in conformitate cu planurile Comisiei Europene. Sa ramanem totusi optimisti. Iata ce spune comunicatul Patres, cel mai activ patronat in promovarea energiei regenerabile.

“PATRES face, in continuare, apel la autoritati sa puna in aplicare, de urgenta, recomandarile Comisiei Europene. Se impune un angajament corect pentru viitorul energieiEnergia regenerabila trebuie sa devina o prioritate pentru Romania, asa cum este pentru toate tarile Uniunii Europene.

Asa cum am anticipat, in demersurile noastre repetate catre autoritati si luarile de cuvant la conferintele de specialitate, constatam – cu satisfactie ca – la recomandarea expresa a Comisiei Europene, Romania – prin Ministerul Energiei – trebuie sa revizuiasca Planul National Integrat Energie si Schimbari Climatice (PNIESC). “Comisia Europeana va recomanda Romaniei, cel mai probabil, revizuirea Strategiei  Energetice si a PNIESC in asa fel incat sa se obtina o cota de cel putin 32% sau un procent mai mare. Ca tara membra a UE, trebuie sa ne achitam de obligatiile comune, lucru pe care guvernantii nostri il stiu prea bine”, a semnalat PATRES – Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania in comunicatul transmis in luna decembrie a anului trecut.

Iata ca, in Raportul semnat de Comisarul pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete si transmis tuturor tarilor Uniunii Europene, se precizeaza ca Romania trebuie sa creasca substantial tinta pentru 2030 de energie din surse regenerabile pana la cel putin 34%. Recomandarea vine dupa ce Ministerul Energiei a propus, in PNIESC, sa se asigure doar 27,9% din consumul de energie al anului 2030 din surse regenerabile. O tinta cu mult mai redusa decat obiectivul stabilit la nivelul Uniunii Europene, de 32%, dupa cum PATRES a atras atentia in repetate randuri in ultimele luni!

Dat fiind potentialul tarii noastre, nu este deloc o surpriza – nici pentru noi si, in mod cert, nici pentru guvernanti – ca Executivul comunitar cere Romaniei sa creasca tinta, care chiar sa fie mai mare cu doua procente decat cea stabilita pentru tarile UE!

In acceptiunea noastra, Romania ar trebui sa tinteasca o cota de cel putin 35%, avand in vedere abundenta resursei regenerabile pe teritoriul tarii noastre.

In acelasi document, Comisia Europeana se adreseaza Romaniei si cu recomandarea, care consideram ca este de fapt o cerere ce trebuie indeplinita, “sa sprijine energia regenerabila, prin luarea de masuri care sa simplifice mediul de operare pentru prosumatori si cooperative energetice, respectiv procedurile de licentiere si autorizare”.

Aceasta fiind pozitia Comisiei Europene, ne asteptam la un angajament ferm din partea autoritatilor romane, care trebuie sa se conformeze si sa ia deciziile corecte pentru viitorul energiei din surse regenerabile in Romania.

“Nu mai putem permite continuarea unei situatii nedrepte si care dezavantajeaza Romania in raport cu celelalte tari europene. Nu intelegem de  ce, in Romania, energia din surse regenerabile este tratata ca o povara, nu ca o oportunitate. Nu vedem sau nu vrem sa vedem avantajale. Trebuie sa ne schimbam cu totii perceptia. Energia regenerabila este o solutie viabila, ieftina, non-poluanta, sustenabila pentru viitor”, declara Dl Viorel LEFTER, Presedinte PATRES.

PATRES face, in continuare, un apel catre Guvernul Romaniei si autoritatile responsabile, sa puna in aplicare, de urgenta, recomandarile Comisiei Europene. Ne exprimam speranta ca autoritatile romane vor constientiza, pana nu este prea tarziu, ca trebuie sa actioneze rapid si corect pentru viitorul energiei in Romaniei, in consens cu tarile membre ale Uniunii Europene.

Organizatia noastra patronala reprezinta interesele a 110 producatori de energie din surse regenerabile, cu putere instalata totala de aproximativ 1.800 MW si investitii in sectorul energetic  de aproximativ 2,7 miliarde de Euro.

 

 

 

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Cand nu stie stanga ce face dreapta: Romania trebuie sa instaleze inca 6000 de MW in regenerabile, dar Parlamentul a blocat vanzarea terenurilor agricole. Fonduri europene de 10 miliarde de euro se pot evaporaCand nu stie stanga ce face dreapta: Romania trebuie sa instaleze inca 6000 de MW in regenerabile, dar Parlamentul a blocat vanzarea terenurilor agricole. Fonduri europene de 10 miliarde de euro se pot evapora
  • Apel catre primul ministru: Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice risca sa se transforme intr-un fiasco! Pe ce criterii a respins AFM dosarele de inscriere?Apel catre primul ministru: Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice risca sa se transforme intr-un fiasco! Pe ce criterii a respins AFM dosarele de inscriere?
  • PATRES cere insistent AFM sa urgenteze reluarea Programului de finantare dedicat prosumatorilorPATRES cere insistent AFM sa urgenteze reluarea Programului de finantare dedicat prosumatorilor
  • Dezbina si stapaneste: cum a reusit statul sa puna in situatii divergente producatorii de energie din surse regenerabileDezbina si stapaneste: cum a reusit statul sa puna in situatii divergente producatorii de energie din surse regenerabile
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Securitatea nucleara si protectia impotriva radiatiilor ionizante, prioritati pentru Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare

Next Story

Studiu EY: Energia verde domina in tranzactiile din sectorul energiei si utilitatilor la nivel global, in trimestrul I 2019

Articole pe aceeasi tema

0

Apele Romane scufunda productia de energie electrica din surse hidro. Daca Hidroelectrica poate suporta taxele pentru apa uzinata, microhidrocentralele se pregatesc de faliment

Posted On 16 februarie 2021
, By Redactia
0

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Posted On 2 februarie 2021
, By Redactia
1

Programul Casa Verde se dovedeste o bataie de joc pentru beneficiari. AFM este singurul vinovat

Posted On 27 iulie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.