0746 164 127 redactia@energy-center.ro


Gala Energy Center

  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Din imprumut in imprumut, Electrica ia 180 milioane de lei de la BERD  
Grupul Monsson are planuri mari în domeniul stocării de energie
Estimare: profitul OMV Petrom pentru acest an in cadere libera
Joint venture agreement Hidroelectrica – Masdar (UAE) pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de OMV Petrom
ANRE amendeaza Hidroelectrica cu 400.000 lei
ANRE verifica distribuitorii de gaze
Beneficiile renovării energetice a școlilor asupra sănătății și performanței elevilor
Renovarea clădirilor vechi ar putea aduce economii de peste 6 miliarde de euro, în România
Au fost deschise primele patru centre de servicii integrate de pe Autostrada A1

Regulamentul UE de Monitorizare a instalațiilor de gaz poate aduce creșteri ale prețului gazelor naturale. Emisiile de metan au crescut de 20 de ori în ultimii 10 ani

Posted On 20 februarie 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: emisii de CO2, gaze tehnologice, instalatii de gaze, metan, pret gaze

Absolut toată lumea atunci când aude de emisii de metan se gândește imediat la pericolul unor explozii. Aspect care preocupă deopotrivă autoritățile, operatorii și cetățenii. În momentul de față la nivel mondial a apărut o nouă conotație a acestor emisii de metan, acea ecologică. Considerăm că această problemă necesită o abordare responsabilă, fără abordări extreme și fără a aduce limitări asupra suveranității acțiunilor României, drept pentru care Asociația Energia Inteligentă lansează în cadul campaniei Eficiența Energetică Intreligentă, tema: ”Monitorizarea istalațiilor de gaze pentru evitarea eventualelor emisii în mod responsabil”.

Metanul este, împreună cu CO2 și oxidul de azot, unul dintre principalele gaze cu efect de seră. Deși dioxidul de carbon este vinovatul a 80% din încălzirea globală, metanul captează de 25 de ori mai multă căldură. În prezent, concentrația sa în atmosferă este mult mai mică decât cea a CO2. În timp ce CO2 a fost depășit 400 de părți pe milion, metanul a ajuns la 1,834 părți pe milion.

În analizele din ultimii ani s-a descoperit că după ani de zile în care emisiile de metan se stabilizaseră, acum un deceniu au început să crească din nou și nu au făcut-o până acum. Într-un interval de 10 ani, concentrația de metan în atmosferă a crescut de 20 de ori. În cazul unor cantități mari de metan eliberate în atmosferă, nu este timp ca acesta să fie asimilat în natură.

Pentru a evita o creștere de două grade a temperaturii globale, nu numai că trebuie să reducem emisiile de CO2, ci și emisiile de metan. Dar această abordare trebuie să plece de la datele reale  și nu transformată această acțiune într-o acțiune de marketing sau de stopare a utilizării gazelor naturale doar pentru a fi înlocuite cu alte surse de energie.

Scurgerile de metan (controlate sau involuntare) au intrat în ultimii ani în centrul atenției și au apărut proiecte de reducere a emisiilor de metan cu scopul de a încetini ritmul crizei climatice globale.

La summitul climatic COP26 din Glasgow, peste 100 de țări s-au alăturat Angajamentului global pentru reducerea emisiilor de metan care propune un obiectiv ambițios de a reduce emisiile de metan cu „cel puțin 30% față de nivelurile din 2020 până în 2030”.

România nu se numără printre țările semnatare ale Angajamentului, deși este cel de-al doilea producător de gaze și unul dintre cei mai mari producători de petrol la nivelul UE.

La nivelul UE este în curs să fie adoptat în acest an, un Regulament European cu privire la monitorizarea obligatorie a instalaților de gaz pentru evitarea eventualelor emisii. Operatorii vor trebui să documenteze cu atenție toate sondele și minele, conductele și instalațiile, să își monitorizeze emisiile și să ia măsuri de atenuare adecvate pentru a preveni și a reduce la minimum emisiile de metan în cadrul operațiunilor lor.

Spre exemplul practicile de evacuare în atmosferă și/sau de ardere la faclă a gazelor tehnologice, obligatorii pentru a putea asigura extracția/transport/distribuția acestora, vor fi interzise. Interdicția urmează a se aplica imediat după intrarea în vigoare a regulamentului.

Chiar dacă orice emisie de metan trebuie redusă la minim, iar arderea gazelor naturale trebuie limitată în scopul reducerii emisiilor de CO2, aceste activități trebuie să fie realizate în mod responsabil și rezonabil, ținând seama de adevăratul impact al emisiilor de metan din activitatea antropică industrială.

Modificările legislative care se pregătesc a fi adoptate la Bruxelles, în domeniul emisiilor de metan, cu acordul tacit al reprezentanților României, poate avea un impact semnificativ asupra consumatorilor români, practic este una din cauzele care poate aduce creșteri ale prețului gazelor naturale în România.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Când transmiți indexul ești în avantaj: consum responsabil, eficiență energetică și optimizarea facturiiCând transmiți indexul ești în avantaj: consum responsabil, eficiență energetică și optimizarea facturii
  • De la vise la fapte in cazul biomasei: Ce se ascunde in “Cutia Pandorei” ? Un exemplu real care reflecta fidel cele aratate mai sus – cazul Timisoarei (II)De la vise la fapte in cazul biomasei: Ce se ascunde in “Cutia Pandorei” ? Un exemplu real care reflecta fidel cele aratate mai sus – cazul Timisoarei (II)
  • Analiză Asociația Energie Inteligentă: cum a ajuns statul să plătească atât de mult pentru plafonarea prețului la gaze?Analiză Asociația Energie Inteligentă: cum a ajuns statul să plătească atât de mult pentru plafonarea prețului la gaze?
  • E.ON: Am plătit cu 400% mai mult pe gaz în 2021 față de 2020E.ON: Am plătit cu 400% mai mult pe gaz în 2021 față de 2020
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Taxa de solidaritate se aplica si companiilor care nu au avut activitate anul trecut?

Next Story

Cardurile de energie au intrat in circuitul economic. Ce trebuie sa faca beneficiarii?

Articole pe aceeasi tema

0

Când transmiți indexul ești în avantaj: consum responsabil, eficiență energetică și optimizarea facturii

Posted On 14 decembrie 2022
, By Redactia
0

De la vise la fapte in cazul biomasei: Ce se ascunde in “Cutia Pandorei” ? Un exemplu real care reflecta fidel cele aratate mai sus – cazul Timisoarei (II)

Posted On 22 septembrie 2022
, By Redactia
0

Analiză Asociația Energie Inteligentă: cum a ajuns statul să plătească atât de mult pentru plafonarea prețului la gaze?

Posted On 22 august 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Implinim 12 ani

Posted On 23 martie 2023

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Posted On 22 martie 2023

Biocombustibilii între marketing, epuizarea resurselor și poluarea mediului

Posted On 22 martie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Eu mi-am instalat statia mea acasa, am...

Posted On 10 martie 2023

Ar mai fi citeva masuri de luat Ș 1....

Posted On 15 februarie 2023

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Salariul minim net pe un an de zile pentru factura care va veni la energie electrică după regularizarea din februarie 2023

Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi lansat curând, dosarele analizate în format digital

Cardurile de energie au intrat in circuitul economic. Ce trebuie sa faca beneficiarii?

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.