Reteaua Electrica de Transport va putea integra capacitati noi de productie a energiei electrice de pana la 11500 MW. Transelectrica publica datele referitoare la disponibilitatea de racordare la RET
In contextul preocuparii generale atat la nivel european, cat si la nivel national privind realizarea tranzitiei catre o economie fara emisii de carbon, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA isi orienteaza actiunile spre dezvoltarea infrastructurii energetice in sensul cresterii capacitatii de integrare a noilor unitati de productie.
Pentru a facilita conturarea unui mediu predictibil in sfera investitiilor pentru generarea energiei electrice, operatorul national de transport si sistem pune la dispozitia publicului interesat date referitoare la capacitatea retelei de transport de a racorda unitati noi de productie, in functie de regiuni diferite ale tarii.
Astfel, incepand de astazi, 15 decembrie 2021, aceste informatii sunt accesibile pe website-ul www.transelectrica.ro in formatul unei harti interactive, care vizeaza anul 2021, precum si previziunile anilor 2025 si 2030, raportate la evolutiile proiectelor de dezvoltare si consolidare a infrastructurii energetice de transport.
Datele sunt prezentate pentru 10 regiuni ale tarii, cu referire inclusiv la cererile de racordare existente, aflate in diferite etape de prelucrare, si vor fi actualizate in permanenta. Potrivit calculelor realizate la nivelul Transelectrica, in prezent, reteaua electrica de transport poate integra suplimentar o capacitate de productie de 8900 MW.
In anul 2025, aceasta va creste la 10530 MW, iar in 2030 vom avea o capacitate disponibila de 11500 MW. Astfel, pana in 2030, prin implementarea investitiilor aflate in derulare, se va inregistra o crestere cu 2600 MW a capacitatii actuale de racordare la retea. Demersul de transparentizare initiat de Transelectrica vine in intampinarea aplicarii prevederilor proiectului de ordin al ANRE privind publicarea datelor despre capacitatea de instalare si racordare la retea a unitatilor de generare a energiei electrice.