0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020
Fabrica la Cristian a nemtilor de la Schaeffler incepe productia in masa a motoarelor electrice

Revine interesul investitorilor pentru gazele romanesti. OMV Petrom si-a amintit de rezervele din Marea Neagra dar nu scoate un cuvant despre partenerul Exxon.

Posted On 2 decembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: bariere investitionale, gazele de la Marea Neagra, legea offshore, OMV Petrom, rezerve de hidrocarburi, Romgaz

OMV Petrom a anuntat luni ca este pregatita sa accelereze o injectie de miliarde de dolari intr-un proiect energetic gigant din Marea Neagra, pe care il detine cu ExxonMobil, odata ce noul Guvern de la Bucuresti ridica barierele pentru a face aceste investitii, transmite Reuters.

O decizie finala privind lucrarile la zacamantul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, dupa un deceniu de lucrari de explorare, a fost obstructionata anul trecut de schimbarile aduse Legii proiectelor offshore in domeniul gazelor naturale si de noile taxe in industria energiei impuse de fostul guvern.

Directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, a declarat pentru Reuters ca „decizii in timp util” vor fi importante pentru inlaturarea barierelor aflate in calea investitiilor si a reducerii riscurilor proiectului.

„Suntem pregatiti sa incepem o investitie de miliarde de euro la zacamantul Neptun, odata ce toate barierele sunt inlaturate”, a afirmat Christina Verchere.

Noul Guvern s-a angajat sa modifice legislatia din domeniul energiei si sa ajute la deblocarea proiectelor de gaze din Marea Neagra, pentru a face ca Romania sa fie deplin independenta energetic si sa devina un exportator cheie de gaze in regiune.

Rezervele Romaniei de hidrocarburi din Marea Neagra ar putea permite tarii sa conteste rolul dominant al gigantului rus Gazprom in furnizarea de gaze in Europa Centrala si ar ajuta statele din regiune dependente de importuri sa-si diversifice sursele de energie.

Luna trecuta, Adrian Volintiru, directorul general al producatorului de gaze Romgaz, declara ca se ia in considerare preluarea de la Exxon a unei participatii de 15-20% la proiectul Neptun din Marea Neagra.

Se estimeaza ca in zacamant se afla intre 42 – 84 miliarde de metri cubi de gaze.

„Pentru a dezvolta proiecte de o asemenea amploare, investitorii au nevoie, in primul rand, de un cadru economic viabil pentru proiect, cu stabilitate fiscala si predictibilitate. In acelasi timp, cu Neptun avem nevoie de un cadru de reglementare in vigoare, stabilitate fiscala si conditii competitive, o piata liberalizata si dezvoltarea infrastructurii de gaze”, a declarat Verchere.

ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza zacamantul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele doua companii au participatii egale in proiect, iar decizia finala de investitii pentru extractia resurselor nu a fost inca luata.

In acelasi timp, o alta veste interesanta vine din partea investitorilor straini pentru piata de gaze din Romania.Compania britanica specializata in investitii in resurse naturale – MetalNRG PLC a anuntat vineri ca a intrat in negocieri exclusive cu un partener londonez, caruia nu i-a dezvaluit identitatea, in vederea preluarii unei participatii majoritare la un operator de petrol si gaze din Romania, informeaza un comunicat de presa.

MetalNRG si partenerul sau londonez sunt interesati sa preia o participatie de 75% la compania romaneasca de petrol si gaze. MetalNRG nu a dezvaluit despre ce companie este vorba, dar a precizat ca firma romaneasca are o concesiune care este valabila pana in anul 2034. Perioada de exclusivitate pentru aceste discutii se va incheia la finele lunii februarie 2020.

„Sunt incantat ca am pus bazele unei afaceri robuste pentru aceasta oportunitate de investitii si ca am intrat in perioada de negocieri exclusive. Operatiunile de due diligence au inceput si asteptam sa intram in detaliile acestei concesiuni de petrol si gaze naturale in lunile urmatoare”, a declarat directorul general de la MetalNRG, Rolf Gerritsen.

Separat, compania MetalNRG a anuntat ca Pierpaolo Rocco se va alatura Consiliului de Administratie in postul de director executiv si va fi responsabil pentru proiectul de petrol si gaze din Romania pentru care MetalNRG a intrat in negocieri exclusive. Pierpaolo Rocco are o experienta de peste doua decenii in industria de petrol si gaze, inclusiv la mari companii petroliere precum Total SA, Eni SpA si Royal Dutch Shell PLC, dar si la subcontractori precum Saipem SpA.

Articole pe aceeasi tema

  • O zi decisiva in Parlament in ceea ce priveste viitorul exploatarii gazelor de la Marea NeagraO zi decisiva in Parlament in ceea ce priveste viitorul exploatarii gazelor de la Marea Neagra
  • Fantoma petrochimiei romanesti bantuie si acum peste afacerile Petrom. De ce tac austriecii de la OMV in disputa privind exploatarea gazelor de la Marea Neagra?Fantoma petrochimiei romanesti bantuie si acum peste afacerile Petrom. De ce tac austriecii de la OMV in disputa privind exploatarea gazelor de la Marea Neagra?
  • In asteptarea legii offshore, ExxonMobil anunta ca rezervele pe care le-a concesionat la Marea Neagra ar putea produce 6,3 miliarde metri cubi/anIn asteptarea legii offshore, ExxonMobil anunta ca rezervele pe care le-a concesionat la Marea Neagra ar putea produce 6,3 miliarde metri cubi/an
  • Virgil Popescu o tine una si buna, Romgaz poate prelua participatia Exxon in proiectul Neptun DeepVirgil Popescu o tine una si buna, Romgaz poate prelua participatia Exxon in proiectul Neptun Deep
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ungurii nu mai asteapta dupa gazele de la Marea Neagra, tot Gazprom ramane baza

Next Story

De ce nu se mai poate face astăzi o liberalizare totală a pieței gazelor

Articole pe aceeasi tema

0

La Romgaz cad capete pe banda. Cine comanda ghilotina?

Posted On 15 februarie 2021
, By Redactia
0

Ne-a fost frica sa nu ne ia rusii gazele de la Marea Neagra. Putem sta linistiti, nu intereseaza pe nimeni

Posted On 9 februarie 2021
, By Redactia

De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata

Posted On 30 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021

Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar

Posted On 24 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Sa-i multzumitzi cartitzei kgbiste...

Posted On 24 februarie 2021

Articolul e penibil si ignora realitatea...

Posted On 22 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.