Rezolvarea problemelor de pe piața de gaze se face prin eliminarea cauzelor care le-a creat, nu prin măsuri care adâncesc haosul
Claudiu Dumbrăveanu, Director General ANRE, tună și fulgeră asupra FUI (Furnizorilor de Ultimă Instanță pe gaze care renunță la această calitate): ”ANRE are dreptul să impună obligații de serviciu public de orice natură furnizorilor pentru a nu se periclita alimentarea clienților cu gaze naturale și energie electrică”. Încă o dată oficialii se uită la efecte și nu la cauze. Crede cineva că decretarea de”obligații” poate să forțeze pe cineva să lucreze în pierdere.
Cauza renunțării la licența de furnizare de către furnizori o reprezintă modul în care a fost gândită compensarea furnizorilor din Legea Plafonării. Deși prezent la dezbaterea din Parlament a proiectului de Lege a Plafonării, Domnul Director General ANRE, nu a scos nici un cuvânt, privind anomaliile sistemului de compensare propus.
Suspendarea licenței de furnizare trebuie să fie o excepție, FUI reprezintă o excepție care are ca și scop să acopere excepția retragerii licenței de furnizare/insolvența. Pentru o situație excepțională nu poți să vi cu măsuri similare cu cele de funcționare normală a furnizării de gaze. Apreciez că pentru compensarea plafonării prețului gazelor, în situația FUI se impuneau alte măsuri.
Astfel, dacă există o minimă juruință din partea responsabilului privind piața din ANRE, ar fi aceea de a tuna și fulgera în sensul modificării Legii Plafonării, astfel încât să se asigure că nici un consumator nu va rămâne fără gaze în această iarnă.
Aceste practici, antipiață, care împing inclusiv transportatorul național de gaze, în situația de a devenii FUI, fără bază legală și mai ales fără o perspectivă clară de a-și recupera banii pe gazele livrate consumatorilor casnici, cărora actualul furnizor nu le mai livrează gaze doar pentru a obține un drept, pe care în fapt îl are prin lege, acela de a renunța la licența de furnizare.
Insuficiența gazelor din această iarnă (România fiind prinsă nepregătită de schimbarea fluxurilor de gaze, anunțată acum 20 de ani și care face ca să nu existe suficiente gaze rusești în Balcani), completată de o lege a plafonării prost gândită, care alungă furnizorii de gaze de pe piață, completată cu măsuri greșite ale ANRE și forțarea TRANSGAZ de a se ocupa, pe termen scurt, de asigurarea continuității livrării gazelor pentru consumatori, este tabloul dramatic în care se găsește România, cu un important impact asupra securității energetice din această iarnă.