0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Riscurile reglementarii pretului la gaze: castiguri mari pentru importatori, amenintare la siguranta energetica a Romaniei

Posted On 10 februarie 2022
By : Dumitru Chisalita
Comment: 0
Tag: costuri exploatari gaze, import gaze, piata reglementata, preturi administrative, reglementare pret gaze

În același mod în care în urmă cu 4 luni toată lumea arăta că plafonarea prețului la gaze este cheia rezolvării problemelor din energie, astăzi toată lumea arată cum reglementarea prețului la gaze este cheia în energie.

La fel ca atunci și acum, nu se înțelege că a impune prețuri administrative, este echivalent cu a trata efectul și nu cauza care a determinat actuala criză. Reglementarea prețului la gaze este percepută ca o metodă simplă și populistă de a crede că se poate rezolva din vârful pixului o criză. Crizele se rezolvă prin eliminarea cauzelor, nu prin declarații și prin făurirea din condei a unei stări de bine iluzorie.

Reglementarea prețului la gaze pentru toți consumatorii, are mai multe consecințe negative:

  1. Majoritatea producătorilor de gaz, dar și unii dintre furnizori au contracte de vânzare-cumpărare deja încheiate, la prețurile pieții pe întreg anul 2022 sau chiar pentru anii viitori. Astfel, nu mai există cantitatea necesară disponibilă în piață pentru a putea reglementa prețul gazelor începând cu 1 aprilie 2022. Suspendarea contractelor încheiate în piață nu se poate realiza decât în condiții de forță majoră sau insolvență a companiilor, aspect care nu se poate invoca în prezent. Există posibilitatea de a se încerca o forțare a lucrurilor, dar care nu cred că nu va aduce zeci de procese cu statul român, procese care au toată șansa de a fi câștigate de firme și atunci statul român ar fi bun de plată (adică noi toți trebuie să plătim impozite mai mari și să achităm consecințele acestei decizii).
  1. Reglementarea prețului la gaze, având în vedere istoricul acestui subiect din ultimii ani, ar aduce cu siguranță un infringement rapid din partea UE pentru România, adică din nou statul român ar fi bun de plată (respectiv trebuie să plătim impozite mai mari și să achităm, consecințele acestei decizii).
  1. Costurile pentru realizarea exploatării gazelor din Marea Neagră vor prezenta importante creșteri față de vechile prognoze, urmare a creșterii prețurile la toate materiile și serviciile din ultima perioadă. Plafonarea prețului gazelor din producția internă, poate aduce modificări importante în performanța acestui proiect și ar determina din nou întârzierea exploatării gazelor din Marea Neagră (prima dată a fost în anul 2018 când s-a plafonat prețul gazelor și s-a blocat prima dată exploatarea gazelor din Marea Neagră).
  1. Gazele extrase din zăcămintele exploatate de peste 70-100 de ani, au costuri mici urmare a amortizării investițiilor (există doar costuri de operare), în cazul noilor investiții, acolo unde amortizarea investiției și restituirea creditelor nu este realizată, există costuri mult mai mari. Plafonarea prețului la gaze, ținând cont de costul mic al gazelor cu investițiile amortizate, ne va duce în situația în care exploatarea gazelor din noile investiții să nu mai fie atractivă și implicit să se sisteze sau să se întârzie dezvoltarea de noi capacități de producție gaze. Reducerea investițiilor on-shore și off-shore, aduce reducerea cantităților de gaze extrase din România, respectiv necesitatea creșterii importurilor.
  1. Creșterea importurilor, pe de o parte, urmare a reducerii investițiilor în producție (care va avea consecințe pe termen de 3-5 ani) și pe de altă parte datorită creșterii consumului de gaze (în momentul de față există cca. 300.000 de cereri de racordare ”gratuită” la gaze și 4000 MW de intenții de dezvoltare a capacităților de producție a energiei electrice de gaze), în lipsa unor relații comerciale de import pe termen lung, aceste importuri nu doar că vor crea grave probleme de securitate energetică a României, dar vor aduce prețuri mari pentru gazele din import. Dar dacă prețul este plafonat, pe măsură ce crește prețul la gazele din import trebuie să scadă prețul gazelor din intern pentru a se realiza dezideratul cerut de a se menține prețul constant al gazelor pe piața din România. Dar scăderea prețului gazelor din intern va aduce și mai puține noi investiții în capacități de producție, adică și mai puține gaze din intern în viitor, adică mai multe gaze scumpe din import și procesul continua până la prăbușirea sistemului de producție gaze.
  1. Pe măsură ce prețul gazelor din intern va scădea, exportul de gaze va crește, export care poate fi direct sau indirect, prin diferite mijloace comerciale sau prin procesarea anumitor mărfuri. Dar, exporturi mai mari de gaze înseamnă importuri mai mari de gaze, importuri mai mari înseamnă prețuri mai mici pentru gazele din intern pentru a avea un preț reglementat mic pe piața internă, dar prețuri mai mici la gazele din intern înseamnă investiții mai mici în producția de gaze, care vor aduce mai multe importuri scumpe…Vom putea interzice exportul gazelor dar, un nou infrigement se va îndrepta asupra României, adică din nou statul roman ar fi bun de plată (adică noi toți trebuie să plătim impozite mai mari și să achităm, consecințele acestei decizii).
  1. Reglementarea prețului la gaze va aduce și o creșetere a numărului de noi consumatori, care vor percepe, în mod fals, gazele ca fiind mai ieftine decât alți combustibili și se vor racorda la rețeaua de distribuție gaze, fapt care va duce la creșeterea consumului de gaze, gaze care vor trebui luate din import și pentru a menține prețul plafonat constant din nou va trebui să reduci prețul la gazele din intern cu consecințele prezentate deja. Mai mult această situație va fi catastrofală pentru acei clienți care ar fi avut alternative reale la folosirea gazelor și care datorită reglementării prețului la gaze pe termen scurt nu au folosit resursele optime în condiții reale, și care vor fi nevoiți în câțiva ani, pe măsură ce gazele din intern nu vor mai putea suporta subvenționarea gazelor din import, să achite prețuri mari la gaze.
  1. Reglementarea prețului la gaze va afecta și dezvoltarea rețelelor de transport, distribuție și a depozitelor de înmagazinare gaze, care presupun creșteri de tarife, creșteri care ar determina creșterea prețului reglementat. Astfel, se va ajunge ori la situația de a nu mai dezvolta rețeaua, cu consecințe asupra siguranței aprovizionării cu gaze a consumatorilor, ori se va pune din nou o presiune pe scăderea prețului la gazele din intern cu impact în dezvoltarea de noi capacități de producție a gazelor și creșterea importurilor. 
  1. Reglementarea prețului va aduce și reducerea proceselor de eficientizare energetică, pe de o parte unele proiecte nu vor mai fi rentabile ținând cont de creșterea prețurilor la produse și servicii în ultimele luni și de costul cu economia realizată, iar altele nu vor fi interesante, prețul mic al gazelor face ca interesul consumatorilor în a realiza acțiuni de eficiență energetică să scadă simțitor. 
  1. Apreciez că o reglementare a prețului la gaze pentru 1 an, va aduce prețuri mai mari la gaze anul viitor și dat fiind că ne vom găsi în preajma unor alegeri, cu siguranță s-ar prelungii perioada de reglementare cel puțin până în anul 2025, moment în care liberalizarea ar presupune o creșetere a prețului la gazelle din intern la o valoare de cca. 300%, adică imposibil de realizat.

Așa cum s-a întâmplat și în anul 2009 (atunci când prețul gazelor a fost înghețat) și în anul  2019 (când a fost plafonat prețul gazelor naturale la populație), consumatorii au achitat pe termen scurt un preț mai mic, dar au achitat ulterior prețuri mult mai mari care au compensat și chiar depășit avantajele primite de consumatori în perioada de reglementare/plafonare, iar unii furnizori (inclusiv importatori)  au fost de fiecare dată marii câștigători ai acestor intervenții ale statului.

Reglementarea prețului la gaze, este calea sigură către câștiguri mari pentru importatorii de gaze și maximizează insecuritatea energetică a României pe termen mediu și lung.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Cum vad romanii cresterea pretului la energieCum vad romanii cresterea pretului la energie
  • Capcana reglementarilor: Unii furnizori au ”aticipat” că se vor aplica aceleași măsuri de la 1 aprilie 2022 și au mărit prețurile din contracteCapcana reglementarilor: Unii furnizori au ”aticipat” că se vor aplica aceleași măsuri de la 1 aprilie 2022 și au mărit prețurile din contracte
  • E.ON: Am plătit cu 400% mai mult pe gaz în 2021 față de 2020E.ON: Am plătit cu 400% mai mult pe gaz în 2021 față de 2020
  • Oficial, sistemul energetic este pregatit sa treaca iarna. Neoficial ne-a ramas sa ne rugam sa avem de unde cumpara energie si gazeOficial, sistemul energetic este pregatit sa treaca iarna. Neoficial ne-a ramas sa ne rugam sa avem de unde cumpara energie si gaze
Despre autor
  • google-share
Previous Story

In criza preturilor la energie si gaze, Romania are nevoie urgenta de un nou model de piata

Next Story

BRM si grupul ATHEX au semnat un acord pentru furnizare de servicii post-tranzactionare pe piata futures de gaze naturale  din Romania.

Articole pe aceeasi tema

Cum vad romanii cresterea pretului la energie

Posted On 7 decembrie 2022
, By Redactia
0

Guvernantii nostri traiesc in lumi paralele. Pretul gazelor si energiei nu i-a trezit la realitate

Posted On 8 martie 2022
, By Redactia
0

Capcana reglementarilor: Unii furnizori au ”aticipat” că se vor aplica aceleași măsuri de la 1 aprilie 2022 și au mărit prețurile din contracte

Posted On 25 februarie 2022
, By Dumitru Chisalita

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.