Risipa de resurse si bani pierduti degeaba: a venit vremea sa ne luam adio de la listarea Hidroelectrica la bursa?
In urma cu un an scriam, plini de optimism, ca 2020 va fi anul crucial pentru privatizarea celei mai mari companii de energie electrica din Romania: Hidroelectrica. Toate demersurile facute de conducerea companiei in acest sens, in paralel cu declaratiile oficialilor romani, confirmau ca listarea Hidroelectrica la bursa a intrat in linie dreapta si ca nu mai exista nici un impediment in calea procesului. In luna mai a acestui an, Hidroelectrica a semnat contractul avand ca obiect achizitia de ”servicii avocatiale de consultanta si asistenta juridica ale unui consultant juridic international care sa intreprinda toate masurile necesare in scopul indeplinirii cerintelor impuse de pietele de capital in legatura cu procedura de ofertare publica prevazuta in HG nr. 1066/2013, cu modificarile si completarile ulterioare”. Contractul a fost adjudecat de Dentons Europe SPARL, care a ofertat pretul de 429.000 euro, fata de 700.000 de euro, valoarea estimata a achizitiei.
La vremea respectiva, presedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, declara: ”Prin semnarea contractului de servicii avocatiale pentru listare, ne-am asigurat ca avem alaturi de noi una dintre cele mai mari case de avocatura din lume, cu anvergura si larga experienta in cadrul ofertelor publice de vanzare de actiuni, un partener potrivit pentru o societate de calibrul Hidroelectrica”Perioada pandemiei nu a oprit angajamentele asumate de societatea noastra in ceea ce priveste listarea la bursa. Mergem in continuare cu pasi hotarati pe acest drum, astfel incat, atunci cand actionarii vor decide ca este momentul oportun pentru listare, sa putem actiona.” Si actionarii, adica statul roman, nu a mai decis nimic.
Am putea spune ca nu reprezinta mare lucru pentru Hidroelectrica o cheltuiala de aproape o jumatate de million de euro, sau chiar mai mult, daca luam in considerare ce s-a platit si inainte pentru aceasta operatiune de listare. Munca depusa insa de catre cei implicate in proces nu poate fi cuantificata.
La procedura de selectie a consultantului juridic pentru IPO-ul societatii Hidroelectrica s-au prezentat 11 firme de avocatura, cu notorietate si experienta internationala.
Actualul guvern a uitat in totalitate de prioritatile din sistemul energetic, a uitat si de legea offshore si de situatia centralelor pe carbune si de stimularea investitiilor in industria regenerabilelor si de multe alte prioritati. Viitorul guvern, cu un parlament in care o noua forta politica (pe langa PSD) vine din spate puternic cu sloganul “nu ne vindem tara” va fi si mai reticent fata de orice actiune indrazneata a unei companii romanesti de a intra in lumea marelui business.
Despre privatizarea Hidroelectrica se vorbeste inca din 2013, momentul de la care s-au tot platit consultanti pentru asa zisa listare la Bursa. Ca sa fim bine intelesi, Hidroelectrica nu se va privatiza in fapt, ci va oferi spre vanzare un pachet de 10 sau 15% din actiuni concomitent cu listarea la Bursa de Valori Bucuresti. Procesul in sine nu este complicat deloc, in conditiile in care Hidroelectrica pare sa-si fi rezolvat multe din problemele pe care le avea inainte de demararea efectiva a parcursului ce presupune vanzarea de actiuni.
Am scris inca din momentul in care Hidroelectrica se pregatea sa iasa din procesul de insolventa ca decizia de cotare le bursa este solutia cea mai buna pentru a arata puterea acestei companii si mai ales pentru a putea demara mari proiecte de investitii si dezvoltare.
Fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, declara in urma cu cativa ani ca in procesul de listare a companiei “exista doua comisii, una de pregatire a procesului si alta de coordonare a listarii. Aceste comisii de un an si-au reluat activitatea, dar in Hidroelectrica de trei ani lucreaza incontinuu, 30 de specialisti care au pregatit toate documentele premergatoare listarii. Acei 30 de specialisti au muncit doi ani pentru a limpezi tot ce inseamna investitii in Hidroelectrica. Concluziile acestora au fost ca exista 17 obiective de investitii care nu sunt eficiente energetic. Finalizarea acestor 17 obiective ar insemna pentru Hidroelectrica 100 si ceva de MW si o cheltuiala de doua miliarde de euro.” . De la Borza incoace nu se mai spune nimic despre aceste lucruri, care probabil au fost rezolvate intre timp. In schimb, Hidroelectrica a mers inainte cu procesul de listare, inclusiv cu plata consistenta pentru firmele de consultanta.
Intre timp, Hidroelectrica s-a transformat in oaia de muls a puterii politice. A fost obligata, prin OUG 114, sa vanda mare parte din energie la un pret stabilit de catre ANRE, situatie care a continuat si in 2020, dupa disparitia celebrei ordonante. Cu toate acestea, Hidroelectrica a continuat sa inregistreze un profit consistent devenind singurul producator clasic de energie care nu are probleme cu pretentiile “Green Deal-ului” European. Altfel spus, Hidroelectrica este atractiva pentru investitori. Da, dar cum mai mulge statul aceasta companie daca o scapa din mana? Vom asista in perioada urmatoare la declaratii politice din ce in ce mai vehement impotriva privatizarii Hidroelectrica. Nimeni nu se gandeste insa si la consecinte, sau la banii pierduti pentru consultanta in cei 7 ani scursi de la prima decizie de privatizare.