Romania a decis: avem o bursa de gaze imatura, asa ca dam Cezarului de la Viena dreptul de a stabili cat pretuiesc gazele romanesti
Cum ne sapam singuri groapa: Romania, a treia tara din UE in ceea ce priveste productia de gaze naturale, a decis ca in viitor sa-si raporteze formarea pretului la gaze in functie de cotatiile de la bursa unei tari care nu extrage nici macar un metru cub: Austria. Mai mult decat atat, un inalt oficial roman declara direct ca “bursa de gaze din Romania este complet imatura.” Nu ne surprinde, caci inclusiv presedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor, domnul Iulian Iancu, a declarat in repetate randuri ca piata de gaze naturale din Romania este nefunctionala, sau si mai rau, aproape ca inexistenta. Pai, daca-i asa, sa faca ungurii, austriecii, bulgarii si rusii ce stiu ei ca e mai bine si pentru Romania. Noi, asistam, sau ramanem asistati cu toate gazele de care inca mai dispunem. Prezentam mai jos un punct de vedere referitor la aceasta trista-comica situatie:
Dumitru Chisalita
Romania a stabilit, indirect, printr-un act normativ, ceea ce cu cateva zile in urma un oficial al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) afirma: ” Bursa de gaze din Romania, este complet imatura”, pecetluind subordonarea referentiala a Romaniei la Bursa de Gaze la Viena, dar dand si un semnal de neincredre fata de Bursa de Gaze din Romania (pentru ca daca nici statul nu are incredere in ea de ce ar avea altcineva ?)
Consideram insa ca s-a dat si un semnal de refuz de dezvoltare a bursei de gaze din Romania, deoarece actul normativ recent publicat in M.O. nu vorbeste de referinta de pe Bursa de Gaze din Viena ca la ceva temporar, perioada in care se va urmari comportamentul evolutiei burselor de gaze din Romania si analiza unei eventuale reveniri asupra acestei decizii.
Romania, tara cu a treia productie de gaze din Uniunea Europeana, accepta pe termen nelimitat, ca cel mai important pret de referinta de pe piata de gaze din Romania sa fie cel stabilit intr-o tara care nu exploateza nici un metru cub de gaze, in care toate gazele, sub forma fizica, sunt din aceeasi sursa, iar bursa este detinuta intr-o proportie de 50% de cel care livreaza cele mai multe gaze care se tranzactioneaza acolo.
Avand in vedere necesitatea abordarii unitare a principiilor din aceeasi piata, apreciem ca daca Bursa de gaze din Romania este complet imatura pentru a stabili pretul cu care se vinde cca. 10% din productia tarii (respectiv gazele cuvenite statului ca redeventa petroliera), nici pentru celelate 90% din gazele comercializate din productia interna, folosirea Bursei de gaze din Romania pentru tranzactionarea unei cote parti din productia vanduta nu este ”corecta”. Astfel, producatorii de gaze poate ar trebui sa solicite modificarea legii gazelor, care-i obliga sa tranzactioneze gaze pe o Bursa complet imatura. In aceeasi situatie se gasesc si furnizorii de gaze care sunt obligati prin lege sa achizitioneze/vanda gaze pe o Bursa complet imatura.
Pretul gazelor naturale stabilit pe bursa din Viena, conform contractelor pentru Q1 – 2018 sunt cu cca. 1,4% mai mari decat pretul mediu ponderat al gazelor stabilit pe Bursa Romana de Marfuri, ceea ce aparent da ocazia sa se afirme ca s-a ales acea bursa care este mai scumpa, pentru a aduce mai multi bani la bugetul de stat.
Dar, vom incerca sa evidentiem cateva potentiale consecinte ale acestei decizii:
- pretul de referinta astfel stabilit va fi o referinta puternica pentru pretul cu care se vor vinde gazele in Romania, ceea ce poate sa determine preturi mai mari ale gazelor decat cele stabilite exclusiv pe baza cererii si a ofertei, in afara existentei unei referinte oficiale.
- acest pret de referinta, care nu are o corespondenta in tara, va aduce numeroase suspiciuni la nivelul organelor de control, in situatia in care un producator va vinde gaze chiar prin metode transparente, la un pret inferior pretului oficial stabilit ca referinta.
- alegerea bursei din Viena pentru stabilirea pretului de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania, care sta la baza calculului valorii productiei brute de gaze naturale si a contravalorii redeventei petroliere, va produce bani pentru aceasta bursa; institutii/companii romanesti vor fi puse in situatia de a achizitiona de la Bursa din Viena de Rapoarte de pret, Analize, Prognoze etc. (acesti bani ar fi putut ramane in tara si contribui la dezvoltarea burselor romanesti).
Castigul material pe care-l poate obtine Romania apeland la referintele de pret de pe Bursa din Viena este net inferior fata de pierderile mari, date de semnalul lipsei de interes pentru realizarea in Romania a unei Piete Libere functionale de gaze si a unei Burse de Gaze performante.
Pingback: Romania a decis: avem o bursa de gaze imatura, asa ca dam Cezarului de la Viena dreptul de a stabili cat pretuiesc gazele romanesti – Ropepca
Pingback: Romania has decided: an immature gas exchange, so we entitle the gas exchange in Vienna to determine how much Romanian gas should cost – Ropepca