Romania in fata unei mari dileme: exploateaza gazele din Marea Neagra, face Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, sau niciuna nici alta?
O prima concluzie: s-a dus vremea in care rezervele offshore de gaze reprezentau o comoara pentru cine le exploata
Dupa lungi polemici privind valoarea resurselor de gaze din Marea Neagra incepem sa pricepem ca timpul scurs fara sa facem nimic in ideea exploatarii lor se razbuna. Pe langa faptul ca statul roman a blocat initiativa companiilor care au castigat contractul de concesiune, a aparut noua politica energetica a Uniunii Europene, care, in cel mai bun caz, accepta utilizarea gazelor naturale in domeniul energetic pentru o perioada scurta de tranzitie. Cu alte cuvinte, cu cat se prelungeste mai mult procesul de exploatare al gazelor, cu atat scad sansele de valorificare a lor astfel incat investitia sa poata fi recuperata intr-un timp rezonabil.
Ieri, directorul general al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Sorin Gal, ne-a adus cu picioarele pe pamant afirmand ca investitia pentru extractia gazelor din perimetrul Neptun Deep ar fi de vreo 6-7 miliarde de dolari. Cu ceva mai putin decat investitia in unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Nu ar fi timpul ca Romania sa-si puna intrebarea vizavi de prioritizarea celor doua mari proiecte?
Romania a pierdut in ultimii ani, mai bine zis a dat cu piciorul, tuturor companiilor internationale care ar fi vrut sa intre in cele doua mari proiecte energetice si in final si-a asumat la nivel declarativ ca vor investi companiile romanesti, respectiv Romgaz in exploatarea gazelor din Marea Neagra si Nuclearelectrica in Unitatea 3. Trebuie sa fii nebun sa crezi ca statul roman ar putea scoate de la tescherea vreo 16-17 miliarde de dolari pentru a-si atinge aceste obiective. Orice om rational stie ca asa ceva nu este posibil. Numai oficialii de la Palatul Victoria vad lucrurile in roz.
Comparatia de la care am plecat ne da mult de gandit si ne obliga sa analizam cu mare atentie viitorul energetic al Romaniei, legat de cele doua proiecte. Asadar, dincolo de provocarea lansata promitem ca vom documenta subiectul. Pana atunci sa ne intooarcem insa la cee ace a declarat ieri directorul ANRM, Sorin Gal, in cee ace priveste exploatarea gazelor de la Marea Neagra.
Marea Neagra poate deveni o mica Mare a Nordului, intrucat exista aici zacaminte de gaze de peste 200 de miliarde de metri cubi, insa pentru extractia lor este nevoie de investitii de 6-7 miliarde de dolari, a declarat, joi, Sorin Gal, director general in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
El a participat la Forumul Gazelor Naturale, organizat in format online de publicatia Financial Intelligence.
“Spuneam in 2018, la o conferinta, doua lucruri: primul – ca in Marea Neagra sunt 200 de miliarde de metri cubi, iar al doilea lucru – ca o suprataxare a gazelor va duce la reducerea competitivitatii acestor gaze, atat pe piata interna, cat şi pe piata europeana unica a energiei”, a precizat Gal.
Potrivit acestuia, investitile facute pana acum in Marea Neagra sunt de circa 3,5 miliarde de dolari, doar in explorare.
“Pentru a exploata aceste resurse şi a ajunge la un varf de peste 10 miliarde de metri cubi (pe an – n.r.) ar insemna cel putin 6-7 miliarde de dolari, sigur ca nu oricine poate investi şi exploata aceste gaze”, a continuat el.
In opinia sa, descoperirile facute in Marea Neagra romaneasca ar putea rivaliza cu cele anuntate recent de turci.
“Exista doi mari jucatori in Marea Neagra, consortiile Lukoil-Romgaz şi Exxon-Petrom, ambele consortii au ajuns la nişte descoperiri care ar putea rivaliza cu descoperirea anuntata politic de vecinii noştri turci. Deci Marea Neagra pare sa devina o mica Mare a Nordului, in urmatoarea perioada, insa trebuie facute investitii serioase”, a aratat oficialul ANRM.
Cheia pentru ca aceste investitii sa se realizeze este o taxare redusa, a continuat Gal.
“Investitorii trebuie sa aiba un profit de doua cifre, nimeni nu va investi daca nu va avea acest profit de doua cifre. Este foarte important cum vor fi taxate. Daca vor fi suprataxate, vom avea gaze scumpe, care nu vor fi competitive, iar pretul gazelor va creşte pe piata din Romania, intrucat marea majoritate a zacamintelor sunt depletate, cu costuri mari, iar productia ati vazut ca a scazut in contextul pandemic mai mult decat declinul natural pe care noi il prognozam anual. Aceasta reducere a investitiilor din upstream, unde numarul de sonde sapate a scazut cu 75%, va duce la un declin in anii urmatori, cu impact asupra pietei gazelor”, a sustinut responsabilul Agentiei de Resurse Minerale.
El a mai spus ca in a doua jumatate a anului viitor se aşteapta inceperea productiei in cele doua zacaminte offshore, Ana şi Doina, ale companiei Black Sea Oil and Gas, adica aproximativ un miliard de metri cubi pe an.
Daca luam in seama subtilitatile acestor declaratii atunci pricepem de ce Marea Neagra nu va deveni o mica Mare a Nordului in veacul vecilor, Amin!
Avem nevoie urgentă de gaze pentru centrale CCGT. În 10-15 ani ele vor putea înlocui metanul cu hidrogen. În plus, investițiile în tipul ăsta de tehnologie (Iernut, Brazi…) sunt relativ scăzute, cam 600.000 euro per MWel instalat.