0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță
ENERGY EXPO® și-a consolidat poziția de lider în rândul evenimentelor de energie din Europa de Sud-Est

România isi asuma riscul sa devina pionier in instalarea mini-reactoarelor nucleare si mizeaza pe eliminarea totala a carbunelui. Europa este cu ochii pe noi

Posted On 21 februarie 2024
By : Redactia
Comment: 0
Tag: decarbonizare, minireactoare nucleare, obiectivele climatice, SMR, termocentrala Doicesti

România este în fruntea eforturilor UE în ceea ce priveşte reactoarele nucleare de mici dimensiuni, care ar putea transforma blocul comunitar într-un lider în domeniul tehnologiilor curate, deşi până în prezent, acestea nu au fost încă testate, scrie POLITICO într-un reportaj realizat la Doiceşti, acolo unde în locul vechii termocentrale va fi amplasată o nouă centrală ce va produce energie electrică cu ajutorul tehnologiei americane SMR, citează News.ro.

Reporterul de la POLITICO a stat de vorbă cu primarul din Doiceşti, Constantin Stroe, care se află în funcţie de 24 de ani şi care a văzut ce a însemnat pentru localitate concedierea celor 3.000 de muncitori după ce fosta centrală electrică pe cărbune şi-a închis activitatea în urmă cu zece ani. “A fost o prăbuşire totală, o lipsă de încredere în viitor, deoarece nu aveau nicio perspectivă asupra a nimic”, a declarat el pentru POLITICO. Un sfert din populaţia activă a părăsit oraşul de 7.000 de locuitori. “Familiile au fost destrămate. Unii au rămas, alţii au plecat la muncă în străinătate”, a povestit el.

Însă acum, scrie POLITICO, soarta regiunii ar putea fi pe cale să se schimbe. România doreşte să construiască şase reactoare nucleare avansate – de dimensiuni miniaturale – pe locul fostei termocentrale din oraşul Doiceşti.

Dacă va funcţiona, proiectul va aduce, de asemenea, mii de locuri de muncă, deoarece investitorii vor veni în regiune pentru a exploata energia electrică la preţ redus injectată în reţeaua locală. Proiectul ar ajuta, de asemenea, România să îşi îndeplinească sarcina dificilă de a-şi reduce drastic emisiile şi, în acelaşi timp, să satisfacă nevoia tot mai mare de energie electrică, arată POLITICO.

“Zona va deveni mai atractivă”, a confirmat primarul Stroe, subliniind că există deja interes pentru construirea unei staţii de tratare a deşeurilor şi a unei noi autostrăzi în apropiere.

Ce riscam, ce castigam?

Dar dacă proiectul eşuează, ar însemna că miliarde de dolari din banii contribuabililor vor fi aruncaţi pe apa Sâmbetei şi că România va avea de parcurs un drum şi mai greu pentru a ecologiza economia şi a îndeplini obiectivele UE în materie de climă, notează publicaţia de la Bruxelles.

Este un experiment pe care alţii din Europa îl urmăresc îndeaproape. În ultimele luni, multe state membre au declarat că sunt interesate de construirea unor reactoare similare, în speranţa că această tehnologie poate readuce la viaţă fostele zone de producţie a cărbunelui şi poate ajuta capitalele UE să îndeplinească obiectivele climatice stabilite de Bruxelles, scrie POLITICO.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a lansat oficial o alianţă industrială care să reunească producătorii locali, bănci şi firme energetice pentru a crea un “lanţ de aprovizionare puternic la nivelul UE” şi pentru a implementa tehnologia la începutul deceniului următor. Dar, deşi aceste tehnologii “au un mare potenţial, nimeni nu ştie cât de realist este”, spune Sylvain Cognet-Dauphin, liderul departamentului Europe Power and Renewables de la S&P Global.

După ani de evoluţii limitate în acest sector, interesul Europei pentru energia nucleară a atins noi culmi după ce invazia Rusiei în Ucraina a stârnit temeri legate de penuria de energie. Anul trecut, un grup condus de Franţa şi format din ţări UE favorabile energiei atomice, printre care şi România, a promis că va creşte producţia de energie nucleară a blocului cu 50 % până în 2050.

În prezent, multe ţări din blocul comunitar se orientează, de asemenea, către reactoarele miniaturale – denumite de industrie reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) -, iar Suedia, Franţa, Finlanda, Ţările de Jos, Estonia, Italia, Polonia, Bulgaria, Belgia şi Republica Cehă au în vedere această tehnologie.

Bucureştiul preia iniţiativa. Fiind prima ţară din UE care a acordat aprobarea iniţială de reglementare pentru noua tehnologie, Bucureştiul îşi propune să instaleze cel puţin unul dintre cele şase reactoare miniaturale planificate la Doiceşti până în 2030.

La fel ca restul blocului comunitar, România s-a angajat să îşi decarbonizeze economia până în 2050 – o sarcină dificilă pentru o ţară în care numai cărbunele a furnizat, în mod tradiţional, peste o treime din energie.

Guvernul a promis să elimine treptat acest combustibil până cel târziu în 2032, o măsură care va afecta puternic forţa de muncă locală şi va afecta capacitatea de generare a energiei electrice a ţării într-un moment în care aceasta trebuie să crească producţia de electricitate pentru a satisface cererea în creştere de încălzire ecologică şi de vehicule electrice.

“Suntem pe o cale rapidă pentru a renunţa la cărbune”, a declarat ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, pentru POLITICO. Dar acum “trebuie să înlocuim această producţie de bază, în special în contextul unei cote tot mai mari de energie regenerabilă care produce intermitent”, a explicat el.

Planuri mari

Reactoarele pot fi conectate la reţelele locale fără a fi nevoie de o nouă infrastructură, o caracteristică care le face ideale pentru a înlocui fostele centrale pe cărbune, acolo unde reţelele vechi încă mai persistă. De asemenea, speranţa este că ele vor putea fi folosite şi pentru a stabiliza alimentarea cu energie electrică atunci când nu este vânt sau soare.

Dimensiunile lor mai mici – care reduc, de asemenea, “zona de siguranţă” a construcţiei din jurul lor – înseamnă că pot fi construite lângă industrii greu de decarbonizat şi mari consumatoare de energie şi le pot alimenta cu căldură şi electricitate cu emisii reduse.

La Doiceşti, există planuri ca reactoarele să pompeze hidrogen şi electricitate în “prima oţelărie ecologică din Europa” şi într-o fabrică locală de ciment, a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al companiei de stat Nuclearelectrica, care deţine o participaţie de 50 % în proiect.

Pentru România, această producţie înseamnă, de asemenea, oportunităţi. Dincolo de faptul că ajută regiunile carbonifere ale ţării, Ghiţă prezice că valoarea de piaţă a înlocuirii centralelor pe cărbune din Europa de Est este de 200 de miliarde de euro şi “evident, având avantajul de a fi primii care se lansează, ne va oferi şi o participare bună”, arată Ghiţă.

Pentru primarul Stroe, acest lucru este de asemenea important. “Atunci când construieşti lanţul de aprovizionare la nivel regional, atragi interes şi forţă de muncă în toate domeniile, cercetare şi dezvoltare, construcţii, tehnologie, educaţie – totul”, a spus el.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Renovările subperformante ale clădirilor din Europa Centrală și de Est. De ce are loc fenomenul și ce soluții există?Renovările subperformante ale clădirilor din Europa Centrală și de Est. De ce are loc fenomenul și ce soluții există?
  • Care este costul tranziției verzi pentru industriile grele din România? Un prim pas care trebuie luat: achizițiile publice ecologice.Care este costul tranziției verzi pentru industriile grele din România? Un prim pas care trebuie luat: achizițiile publice ecologice.
  • Comisia Europeană acordă opinie pozitivă proiectului Unităților 3 și 4 de la CernavodăComisia Europeană acordă opinie pozitivă proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă
  • România poate avea un mix energetic complet decarbonizat în anul 2040, fără riscuri privind securitatea energetică, dacă reduce capacitățile energetice pe gazeRomânia poate avea un mix energetic complet decarbonizat în anul 2040, fără riscuri privind securitatea energetică, dacă reduce capacitățile energetice pe gaze
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Fondul Proprietatea a primit 432,6 milioane lei din vânzarea Engie România

Next Story

Propaganda sau adevar: incep forajele in cel mai mare depozit onshore de gaze din Romania?

Articole pe aceeasi tema

0

Renovările subperformante ale clădirilor din Europa Centrală și de Est. De ce are loc fenomenul și ce soluții există?

Posted On 30 septembrie 2024
, By Redactia
0

Care este costul tranziției verzi pentru industriile grele din România? Un prim pas care trebuie luat: achizițiile publice ecologice.

Posted On 18 septembrie 2024
, By Redactia

Comisia Europeană acordă opinie pozitivă proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă

Posted On 2 iulie 2024
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025. Peste 170 de expozanți,la târgul dedicat construcțiilor eficiente energetic

Posted On 11 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.