Romania nu se poate lipsi de productia de energie pe carbune, dar nici nu poate face din Complexul Energetic Oltenia o gaura de inghitit banii tuturor romanilor
Pana la sfarsitul lunii aprilie, Complexul Energetic Oltenia este obligat sa achizitioneze certificatele de emisii de gaze cu effect de sera aferente anului 2020. La un pret de circa 40 de euro pentru certificate, CE Oltenia ar trebui sa puna la bataie nu mai putin de vreo 280 de milioane de euro. Bani pe care, evident nu-I are. Si mai dramatic este faptul ca in cazul neachizitionarii certificatelor de emisii si nu se va obtine acordul Comisiei Europene pentru aprobarea ajutorului de stat promis de guvern, compania energetica ar avea de platit o penalitate de 100 de euro/tona de CO2. Niciodata cel mai mare producator de energie pe baza de carbune din Romania nu a fost intr-o situatie atat de disperata.
Din pacate, toate aceste lucruri se stiau demult. A fost incropit in mare graba un program de restructurare care a fost trimis Comisiei Europene in ideea in care aceasta va aproba un ajutor de stat pentru achizitia de certificate, in valoare de vreo 240 de milioane euro. Asta in conditiile in care la inceputul anului 2020, Complexul Energetic Oltenia a mai primit un ajutor de stat de salvare constand intr-un credit in valoare de 1,2 miliarde euro. Ce mare opera de restructurare ar ajuta compania sa ramburseze vreodata acesti bani?
Constient de acest lucru, Guvernul Romaniei a pregatit o Ordonanta de urgenta care prevede subventionarea directa de la bugetul de stat cu peste 241 milioane euro, a costurilor cu certificatele a celui mai mare producator de energie pe baza de carbune din România. Atentie insa, spre deosebire de anunturile anterioare ale Ministerului Energiei, in proiectul de ordonanta se precizeaza ca nu vorbim despre un imprumt, ci de o subventie directa. In cazul in care Comisia Europeana nu va aproba planul de restructurare a companiei, in privinta caruia a demarat o investigatie aprofundata luna trecuta, CE Oltenia va trebui sa returneze banii statului, cu tot cu dobânzi. Din ce se aude pana acum sunt slabe sperante ca cei de la Bruxelles sa aprobe planul de restructurare a companiei romanesti.
In aceste conditii Complexul Energetic va inghiti banii contribuabilor romani, mult mai multi decat reuseste sa produca din vanzarea energiei electrice. Situatia pare fara iesire, iar optimismul ministrului energiei, Virgil Popescu, care spune ca CE Oltenia nu se va inchide si ca va deveni un producator de energie electric ape baza de carbune, gaze si energie regenerabila nu are nici un suport real.
Romania a mai experimentat asemenea situatii in ultimii 30 de ani si cel mai des se alegea Solutia ca societatea care a acumulat datorii pe care nu mai putea sa le achite sa intre in faliment iar, in paralel, sa fie infiintata o noua entitate care sa produca in continuare fiind degrevata de datorii. Niciodata aceasta varianta nu a dat rezultate, iar companiile in cauza au disparut pur si simplu.
De data asta situatia este dramatica pentru ca sistemul energetic national nu se poate lipsi de energia electrica produsa la Complexul Energetic Oltenia. Probabil ca de acest lucru se prevaleaza si conducerea companiei, care nu se grabeste cu restructurarea.
“Am dat in lucru, este la Ministerul Finantelor şi va ajunge la Ministerul Justitiei ordonanta de urgenta pentru deblocarea unui ajutor pentru cumpararea certificatelor de CO2. Nu poate exista reforma şi restructurarea CE Oltenia fara aceste certificate de CO2 şi suntem increzatori ca şi planul de restructurare va fi aprobat de Comisia Europeana”, a declarant ieri ministrul Virgil Popescu.
Complexul Energetic Oltenia SA are obligativitatea achizitiei unui numar total de 7.154.902 de certificate CO2-faza 3 pâna la data de 30.04.2021. Pâna la data de 17.03.2021 societatea a achizitionat un numar de 748.000 certificate, ramânând de achizitionat 6.406.902 certificate CO2-faza 3. In situatia neconformarii pâna la data de 30.04.2021, CE Oltenia va fi obligata la plata unei penalitati de 100 euro, pentru fiecare tona de dioxid de carbon echivalent emisa pentru care nu restituie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera.
Pe de alta parte, o analiza Greenpeace a descoperit ca planul, in valoare totala de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% in 2030 fata de 2020 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene. Optiunile prezentate in spatiul public de autoritatile române sunt neconvingatoare și pun in pericol compania și viitorul angajatilor pe termen mediu și lung, zadarnicind și eforturile administratiei publice din Gorj de a accesa fonduri europene pentru tranzitia de la carbune la energie verde.