Romania, o tara fara viziune: strategia energetica nu are nici o valoare, legea energiei si gazelor trebuie schimbata radical, la nici un an de la aparitia ei
Niculae Havrilet, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, declara ieri ca “ Romania isi saboteaza singura dezvoltarea sectorului energetic printr-un hatis de legi care se bat cap in cap, iar singura solutie este o noua Lege a energiei si una a gazelor, care sa preia experientele altor tari.
Priceput in declaratii, caci a participat si a schimbat in ultimii zece ani tot ce se putea schimba in legislatia din piata de energie si gaze, domnul Havrilet ramane in pozitia de profet, chiar daca are si o functie executiva. In urma cu vreo cativa ani, cand s-a pus problema liberalizarii pietei de energie si gaze din Romania, domnul Havrilet a avut o declaratie de o luciditate extrema :”cea mai buna reglementare este dereglementarea”.
Ei, intre timp lucrurile s-au schimbat, caci in reglementare au aparut tot felul de neaveniti. Asa se explica faptul ca nu suntem in stare sa ne valorificam resursele energetice, ca am ratat ocazia de a fi un hub energetic, ca importam energie ca sa supravietium, ca nu am adaugat nici o noua capacitate energetica la sistem, ca nu avem retele inteligente si asa mai departe. Si, in concluzie, avem si o lege schimbata, dar proasta.
“Elementul de baza care trebuie luat in calcul si eliminat este instabilitatea legislativa. Se spune ca un singur lucru este stabil in Romania: instabilitatea legislativa”, a afirmat secretarul de stat, care a a trecut in revista modificarile la Legea 123/2012, legea-cadru a energiei electrice si a gazelor naturale si a rezultat ca in opt ani respectivul act normativ a fost schimbat de 12 ori prin alte legi si ordonante.
“De 12 ori. Legislatia secundara este si ea obiectul schimbarilor repetate, chiar multiple intr-un singur an. De exemplu, un regulament care vizeaza consumatorii casnici, care in general sunt vulnerabili, a fost schimbat de 11 ori intr-un an. Deci nu mai putem vorbi de stabilitate care sa duca mai departe la simplificarea proceselor, la eliminarea birocratiei si la eliminarea timpilor morti. Noi practic ne sabotam cresterea, dezvoltarea sectorului energetic prin acest hatis de legi, care multe dintre ele se bat cap in cap”, a continuat oficialul ministerial.
Solutia este o noua Lege a energiei electrice si una a gazelor naturale, simplificate pe cat posibil, cu preluarea celor mai bune experiente din tarile avansate, considera el.
“Energia este inima oricarei activitati economice. Pentru a avea energie ieftina, trebuie sa incurajam producatorii de energie, intr-un cadrul stabil”, a conchis Havrilet.
Scurt si concis, dar cine sa priceapa, caci vorbim despre aceste lucruri de o vesnicie, deja. In urma cu patru ani noi scriam ca Romania pierde din atractivitatea pentru investitii in proiecte de energie regenerabila, parasind topul celor mai atractive 40 de tari din acest sector. A existat si un studiu care anticipa ca multi detinatori de parcuri eoliene si solare, amenintati de faliment, cauta sa le vanda.
Nici o problema din punctul asta de vedere, problema este ca nu vin altii sa investeasca. Ridicol este ca mari companii de energie din Romania nu au curajul sa investeasca in capacitati noi de producere de energie electrica si prefera sa cumpere parcurile fotovoltaice existente. Comoditate, lipsa de asumare sau ce altceva?
Este o intrebare pe care ne-o punem de ceva vreme incoace, dupa ce multi ani de zile am sustinut expansiunea companiilor energetice romanesti in spatial balcanic. Nimic nu s-a adeverit.
In conditiile acestea, declaratiile unui oficial al ministerului Economiei nu demonstreaza altceva decat neputinta si haos.