0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

Romania, sat fara caini: A fost mai toxic Covidul decat OUG 114 in piata de energie electrica ?

Posted On 20 decembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: consumatori de energie, Covid, funrizori de energie, furnizori de ultima instanta, liberalizarea pietei de energie, sat fara caini

Cine are curaj si argumente sa raspunda la aceasta intrebare este gazduit in paginile Energy-Center.ro cu mare placere. Intamplarea face ca in aceasta perioada critica pentru intreaga economie, piata de energie electrica urmeaza a redeveni libera peste numai cateva zile. Cu toate ca am mai trecut prin asta in urma cu vreo trei ani, eforturile de a trece in mod constient  si explicit la o piata concurentiala au fost sortite esecului. Asa cum se intampla in cazul vaccinarii impotriva Covid, unde se spune ca nu a existat o campanie de constientizare a efectelor vaccinului, asa se intampla si in piata libera de energie. Acum, ca sa fim bine intelesi, efectele liberalizarii pietei se vor regasi aproape exclusiv in randul consumatorilor casnici, pentru ca marii consumatori au simtit pe pielea lor ce inseamna piata concurentiala. Pana sa vedem insa ce se va intampla de la 1 ianuarie 2021 incercam un bilant sumar a ceea ce a fost in 2020.

Zilele trecute, la o intalnirea anuala de sfarsit de an (online, desigur), presedintele AFER, domnul Ion Lungu, declara ca anul 2020 nu a fost chiar atat de rau pentru furnizorii de energie electrica (in general pentru intreaga piata), sau, oricum, mai putin rau decat se anitcipa. Paradoxal, in 2019, la un an dupa intrarea in vigoare a celebrei Ordonante 114/2018, concluziile au fost oarecum asemanatoare: adica, “ne-a afectat, dar ne-am descurcat!” Intrebarea este cati s-au descurcat cu adevarat? Ideea asumata deja de catre intreaga clasa politica si apoi de catre tot sistemul economic, conform careia “ne descurcam oricum” a cam ajuns la final. Nu ne mai putem descurca oricum. Amatorismul incepe sa ne coste. Din pacate nu ne si trezeste la realitate.

“Liberalizarea a fost gandita de ANRE astfel incat sa se schimbe totul (adica pretul sa-l stabileasca furnizorii), dar totul sa ramana la fel (adica furnizorii sa ramana cu toti clientii). Astfel, ANRE obliga furnizorii sa transmita oferte catre clientii actuali doar în vacata de iarna, determinand de facto sa se ajunga ca furnizorii sa ramana cu aceiași clienti, dar sa le stabileasca unilateral pretul. Oare merita furnizorii injuriile noastre? De data aceasta, probabil ca nu o merita!

ANRE a pregatit aceasta liberalizare, tinand ascuns pana și publicarea Ghidului de Liberalizare a Pietei de Energie Electrica, publicat ieri, cu 14 zile înainte de liberalizare, probabil doar la anumite presiuni.

Astazi, ANRE vine și prezinta un proiect de Ordin prin care arata ca piata se va liberaliza la data de 1 ianuarie 2021, dar de la aceasta data majoritatea consumatorilor vor intra în Furnizare de Ultima Instanta.

Furnizarea de Ultima Instanta așa cum îi spune și numele este o furnizare de energie electrica pentru anumite situatii de criza. Dar daca majoritatea consumatorilor sunt în situatia de a primii energie electrica în Ultima Instanta, poate duce la ideea ca este o Criza pe Piata de Energie. Și este o criza pentru libertatea consumatorilor de energie electrica, creata de modul defectuos (poate chiar partinitor) de gestionarea a acestei liberalizari a pietei de energie electrica.

Chiar daca ideea de a acorda timp suficient clientilor, sa aiba posibilitatea sa și aleaga furnizorii de energie electrica este una salutara, vinovatii care au creat aceasta Criza trebuie sanctionati.

Poate ideea care circula la negocierile actuale, de a transfera ANRE – ul la Secretariatul General al Guvernului, poate fi completata cu sanctionarea nu doar a consumatorilor pentru toate greșelile facute în piata”, sustine Dumitru Chisalita, un fin observator al pietelor de energie si gaze din Romania si un colaborator al Energy-Center.ro

Pentru ca sa intelegem mai bine cum se stabileste haosul in Romania va propunem un text scris de noi exact in aceeasi perioada a anului trecut:

“Se intampla exact in urma cu un an. Paradoxal, din temerile pe care le aveam la vremea respectiva prea putine s-au adeverit. Mare parte din companiile supuse reglementarilor Ordonantei 114/2018 au trecut anul cu rezultate neasteptat de bune. Explicatia este una simpla: cand impui un prêt obligatoriu pentru o anumita categorie de consumatori, regulile pietei te obilga sa compensezi din ce a ramas in piata libera, concurentiala. Ieri, un manager al unei mari companii de stat din energie, supusa reglementarilor draconice ale OUG 114, afirma ca anul 2019 a fost unul de exceptie din punctul de vedere al profitului. Asta in conditiile in care in urma cu un an anticipa un adevarat dezastru pentru compania in cauza. Si nu este un caz singular. Alte companii de stat din domeniul energetic “condamnate” de OUG 114 se afla intr-o pozitie la fel de buna. Si atunci, unde-i hiba?

Hiba (conform DEX: inutil, zadarnic, degeaba) consta in faptul ca jumatatile de masura fac mult mai rau decat deciziile rationale. In cazul de fata, pretinsa protectie a consumatorilor romani de energie si gaze s-a intors impotriva adresantului, care nu a resimtit in nici un fel asa zisa protectie a statului roman. Pretul utilitatilor a crescut in schimb in sectorul industrial, acolo unde consumul conteaza si activitatea aduce plusvaloare. Ultimile date statistice arata ca industria, care are o contributie de aproape 25% la PIB, a cazut pentru prima oara dupa cativa ani de zile de crestere. Unul dintre motive tine de cresterea pretului la energie si gaze. Cand ai jumatate de piata libera si alta jumatate controlata, partea controlata se razbuna partii libere. Nu este nimic complicat. Companiile straine numite “lacome” de catre cei doi nu o duc nici mai rau nici mai bine si nici nu au achitat mai multi bani la stat. Unele chiar au plecat si ne-au lasat cu ochii in soare (vezi cazul Exxon). Altele se gandesc sa plece, CEZ sau Enel si cine stie cine mai urmeaza. Si pentru ca tot suntem la ceasul amintirilor iata ce scriam in urma cu un an.

“Ministrul finantelor, Orlando Teodorovici, s-a raliat rapid sefului de partid si a anuntat aseara, la ceas de maxima audienta, un pachet de masuri fiscale radicale. Ca sa inteleaga romanii despre ce este vorba, pachetul fiscal al domnului Teodorovici si al guvernului vizeaza jaful pe care marile corporatii il practica in Romania. De la sistemul bancar si pana la companiile care detin o parte a sistemului energetic, toti ne fura. Pe noi, pe romani. Asadar, guverul si-a propus sa taie acest nod ticalosit al comportamentului companiilor straine prezente in Romania, care sug sangele poporului.

Nu ne vom referi la intreg pachetul fiscal prezentat de ministrul finantelor, ci doar la unul care sta in atentia publicatiei noastre: piata gazelor naturale.

Pretul gazelor naturale va fi plafonat,de la 1 ianuarie 2019, la 68 de lei megawatt/ora pentru trei ani de zile, a anuntat marti ministrul de Finante Eugen Teodorovici. El a precizat ca masura, care va fi inclusa intr-o ordonnata de urgenta ce va fi adoptata pana la finalul anului, este necesara pentru ca unele companii arata „dispret fata de economia din Romania”.

„Din pacate comportamentul unor companii arata un dispret fata de ce inseamna economia din Romania. Asa ca se propune o limitare de 68 de lei megawatt/ora pentru trei ani de zile.

Necesitatea adoptarii unei astfel de masuri a rezultat din comportamentul incorect aplicat de producatori, care vand gazul natural extras la un pret de trei ori mai mare fata de pretul de productie. Unul dintre efectele masurii este de a majora potentialul de crestere a economiei in ansamblul sau”, a spus Teodorovici.

Cu doua zile inainte, seicul Romaniei, Liviu Dragnea, tocmai infiera comportamentul companiilor straine prezente pe piata din Romania: multinationalele, companiile din energie, telefonie si firmele din domeniul jocurilor de noroc. In concluzie, sa le dam putin peste nas, ca sa inteleaga tot romanul ca aici nu-i sat fara caini.

In nemernicia lor, guvernantii cred in cotinuare ca asemenea masuri prind la publicul larg si ca dupa ce ne-am vandut pe nimic e cazul sa recuperam greselile. Sa nu ne mai fure unii si altii ca este suficient cat ne furam noi.

„Cum sa crezi in onestitatea unui mare lant de hypermarket-uri care are profit de 0,5% si afli ca cumpara sticla de suc nu cu 90 de bani din Romania, ci cu 2,20 lei din afara? Daca ar cumpara din Romania s-ar impozita profitul aici. O mare companie energetica are profitde 0,8 la mie. O firma mare de telefonie, cu epoleti, profit raportat 1.500 de lei! Eu le spun tuturor acestora ca Romania nu e sat fara caini. De maine, sa finanteze din nou toate atacurile impotriva mea, a premierului, a guvernului, dar le spun ca Romania nu e sat fara caini’’, a conchis seicul.

Acuma, ce-i drept, Romania este de vreo 28 de ani un sat fara caini. Dar ca sa aduci cainii inapoi mai trebuie sa ai si ceva gandire, strategie etc. Nu exista pe nicaieri asa ceva in gandirea seicului Dragnea. Exista insa la un alt nivel, la cel al strategului national care se cheama Darius Valcov. Apropo, stiati ca Valcov in bulgara inseamna lup?

Ei, lupul s-a gandit sa atace. Si la cine s-ar putea da? La cei care au carne, evident (bani). Asa se judeca politica economica a guvernului Romaniei. „Sunt absolut convins ca poate chiar saptamana asta dl Teodorovici (e pe aici?); dl.Valcov e aici? Coruptule, unde esti? Dna Dancila, puneti-i la treaba, sa plateasca companiile”, a conchis la un moment dat seicul Dragnea.

Ca sa revenim la piata gazelor naturale, spunem din start ca ideea de a plafona pretul gazelor la 68 de lei/Mwh este o stupizenie si niciodata nu va putea fi pusa in practica. Exista foarte multe elemente care ne fac sa credem ca petarda aruncata de guvernanti este menita sa dea bine la popor. Caci, daca printr-o minune s-ar intampla asa ceva Comisia Europeana ne va sanctiona drastic. De aici si concluzia: PSD-ALDE vrea binele poporului, dar Europa este impotriva.

Dincolo de aspectele populiste ale acestor posibile reglementari se impune sa analizam mai in detaliu consecintele unei astfel de decizii. Sa trecem insa socul…

Toate aceste intamplari par astazi baliverne. A facut cineva vreo analiza a efectelor respectivelor decizii asupra pietei de energie si gaze? Mai mult, poate anticipa cineva cum va reactiona piata dupa liberalizarea de la 1 ianuarie 2021? Colac peste pupaza, pa langa balbele noastre, a mai venit si decizia Uniunii Europene de a “ne inverzi” pana in 2030 mai mult decat am fi in stare s-o facem. Romania este un sat fara caini, din pacate!

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW

Next Story

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Articole pe aceeasi tema

Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Posted On 12 ianuarie 2021
, By Redactia

Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie

Posted On 6 ianuarie 2021
, By Redactia
0

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Posted On 4 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Se face lumina asupra avariei din 8 ianuarie? Transelectrica arata ca este primul incident de acest fel din Europa continentala

Posted On 16 ianuarie 2021

Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda

Posted On 16 ianuarie 2021

Iarna arata cat de vulnerabile sunt sistemele energetice mondiale intr-o tranzitie de productia clasica la cea regenerabila

Posted On 15 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Romania Verde: Cum se instaleaza panourile fotovoltaice? Experienta echipelor Adrem

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.