România trebuie să se aștepte la creșterea prețului energiei electrice datorită măsurilor luate în alte țări
”Dacă spui adevărul, devine parte din trecutul tău. Dacă spui o minciună, ea devine parte din viitorul tău”, este modul în care acționează România în ultimii ani. În timp ce piețele de energie din România au fost integrate în piața unică europeană, energia și gazele deplasându-se liber pe piața europeană și mai ales impunând o tendință unică de preț la nivel European, noi ne trezim că vrem să devenim o țară independentă energetic. Contradicția dintre fapte și vorbe fac ca români să plătească prețuri la energie tot mai mari, cu atât mai mari cu cât devine mai ”independentă energetic”.
România este obișnuită să și analizeze situația energetică din perspectiva analizei interne a cererii și capacităților de producție, o abordare care nu mai are nici o valoare practică, în contextul marilor și deselor mișcări care se produc în țările vecine, urmare a unor decizii strategice privind capacitățile de producție sau de transport.
Germania își propune să renunţe la energia atomică din anul 2022, acest aspect ia determinat pe traderii de energie din Germania să înceheie contracte de achiziție energie electrica din diferite țări europene, cu livrare în anul 2022, în scopul asigurării livrării energiei necesare, urmare a reducerii capacităților de producere a energiei nucleare. Romania nu este ocolită de aceste practici. Acest aspect, va determina o nouă creștere a prețului energiei electrice în anul 2022. Anul 2021 a fost anul creșterii prețului energiei electrice urmare a diferenței între cererea și oferta din România, fapt ce a adus în primele 6 luni o creștere la consumatorul final de 24% și probabil că va aduce o creștere de 34% până la finele anului .
Datorită unor decizii de reducere a capacităților de producere a energiei electrice din surse nucleare, o nouă creștere de pret a energiei electrice în Europa, în anul 2022 și în anii următori. Decizia Germaniei de a renunța la energia nucleară este apreciată că aduce creșteri ale prețului energiei între 50-80%. Decizii din alte țări europene privind reducerea capacităților de producție a energiei electrice care nu se încadrează în principile taxonomiei, probabil că va conduce la alte creșteri ale prețului energiei electrice. La acestea se adaugă investițiile majore care urmează a fi realizate în noile capacități de producție a energiei electrice în conformitate cu direcțiile Grean Deal. Toate aceste aspecte vor determina continuarea creșterii prețului energiei și în anul 2022, și anii următori. Autoritățile au datoria să informeze consumatorii români, casnici și industriali, asupra viitoarelor tendințe ale prețului la energie.
România trebuie să se obișnuiască să și reanalizeze conceptul de Securitate Energetică și Siguranță în Livrare în raport cu decizile, activitățile și acțiunile care se desfășoară în întreaga Europa, și să înțeleagă ca politicile și programele de acțiune nu mai sunt apelativul exclusiv al decizilor naționale.
Urmează o decadă de creșteri ale prețului la energie, iar rata acestor creșteri depind de politicile naționale, și mai ales de înțelegerea necesității schimbării conceptului de abordare de tip “insulă” cu cea de “federație”, în planurile viitoare de măsuri.
Este, dar mai ales nu este chiar asa ! Pornind de la concluzia de mai jos:
“…Urmează o decadă de creșteri ale prețului la energie, iar rata acestor creșteri depind de politicile naționale, și mai ales de înțelegerea necesității schimbării conceptului de abordare de tip “insulă” cu cea de “federație”, în planurile viitoare de măsuri…”, raspunsul conceptual este foarte simplu:
– pietele de energie ale “federatiei” sunt, teoretic in competitie:
– daca fac piata interna (insula) competitiva, folosind avantajele competitive proprii “insulei”, atunci energia ar trebui sa “se scurga spre exterior” si sunt suficiente “mecanisme de piata” sa reduc acest trend sau sa reduc influenta preturilor de ex. din Germania “pe insula” mea…
– trebuie doar putina desteptaciune, dar, asta este cam ceea ce ne lipseste: noi credem in naivitatea noastra “ca piata le rezolva pe toate”…nu e asa
Loactiile diferite ale aceleiasi piete nu sunt in competitie. Sunt in competitie produsele diferite pe piete diferite. Limitarea scurgerii energiei de pe o insula este determinata de congestiile sau restrictile de capacitate in principal si de comportamentul si cultura jucatorilor de pe piata. Desteptaciunea de tip bariera in calea exportului nu poate sa tina si s a dovedit ca nu tine pe o piata unica. Cat despre mana nevazuta, este clar ca ea si a dovedit handicapul de a lungul istoriei si necesita fizioterapie pentru a nu se se anchiloza.