Rusia ne linisteste: va dam gaze, ce oferiti la schimb?
Rusia este dispusa sa ajute Europa sa depaseasca criza energetica, dar asteapta in schimb pasi „reciproci” fata de ea din partea Uniunii Europene, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, potrivit agentiei EFE, citata de Agerpres.
„Gazprom nu doar isi indeplineste toate obligatiile, dar le indeplineste inclusiv depasindu-le”, a spus Lavrov la o intâlnire cu reprezentanti ai Asociatiei companiilor europene.
„In actuala situatie de crestere puternica a preturilor hidrocarburilor, in special la gaze naturale, si la electricitate in tarile UE, este evident ca trebuie sa cooperam mai strâns in acest domeniu”, a apreciat seful diplomatiei ruse.
El a subliniat ca Rusia „este dispusa sa ajute Europa sa depaseasca aceasta criza, dar Europa trebuie sa inteleaga necesitatea unor pasi reciproci”, fara a mentiona care ar fi acestia.
Moscova a cerut anterior aprobarea cât mai rapida de catre organismele de reglementare europene a gazoductului Nord Stream 2, care transporta gaze naturale din Rusia direct in Germania prin Marea Baltica.
Lavrov a respins acuzatiile unor state conform carora Rusia este responsabila pentru actuala criza a gazelor in Europa si a estimat ca in aceasta privinta ar trebui sa se vorbeasca despre responsabilitatea acelora care nu au tinut cont in planificarile lor de conditiile meteo sau de posibilitatea unor surse alternative de aprovizionare. Conform Moscovei, in lipsa unor contracte pe termen lung cu Rusia tarile UE sunt acum nevoite sa plateasca preturi record pentru gazele naturale, de peste 1.000 de dolari metrul cub.
De asemenea, a continuat Lavrov, directivele europene care impun separarea companiilor pentru a garanta concurenta pe piata reprezinta ”unul din motivele pentru care capacitatile Nord Stream 1 au fost utilizate numai la 50% si la fel se va intâmpla cu cele ale Nord Stream 2 daca totul decurge bine cu certificatele si permisele”.
Ministrul rus a asigurat ca Rusia este favorabila unei securitati energetice colective a Europei, dar pentru aceasta trebuie puse pe masa toate preocuparile si toti factorii care au cauzat aceasta criza si sa se caute un echilibru intre diferitele interese.
Pe de alta parte, el a sustinut ca Rusia nu-si poate creste rapid livrarile de gaze catre Europa fara ca mai intâi sa fie semnate noi contracte, idee transmisa in aceeasi zi si de presedintele Vladimir Putin.
„Nu este un secret pentru nimeni, si am declarat-o de mai multe ori la mai multe niveluri, inclusiv la cel mai inalt nivel, ca Rusia este interesata de aceasta si este dispusa sa discute imediat semnarea unor noi contracte, care sa ofere o acoperire unica impotriva fluctuatiilor pietelor, cum sunt cele pe care le vedem astazi”, a declarat purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Acesta a sustinut ca Rusia nu foloseste energia ca instrument de santaj politic, ci Statele Unite procedeaza astfel, dând in sprijinul acestei afirmatii exemplul sanctiunilor prin care Washingtonul a incercat sa opreasca realizarea gazoductului Nord Stream 2.
„Nici macar in momentele cele mai dificile Rusia nu a incercat vreodata sa opreasca livrarile (de gaze). Acest lucru nu s-a intâmplat si nu se va intâmpla niciodata”, a asigurat purtatorul de cuvânt al presedintelui Putin.
Acesta din urma a pus marti pe seama tranzitiei catre energia verde si investitiilor reduse in industria extractiva ceea ce el a descris drept „isteria si o anumita confuzie” pe pietele europene, unde preturile la energie cresc vertiginos. Tranzitia Uniunii Europene catre energia verde ar trebui sa se desfasoare intr-un mod lin, nu prin „decizii dezechilibrate” si „pasi drastici”, a argumentat presedintele rus.