Rusii se sacrifica si reduc livrarile de gaze catre Europa
Exporturile zilnice de gaze ale Gazprom catre pietele sale principale au coborat in primele 15 zile ale acestui an la cel mai scazut nivel de dupa 2015, pe fondul inmultirii criticilor ca grupul rus isi limiteaza livrarile spre Europa, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.
Grupul controlat de statul rus a informat luni ca in primele 15 zile din noul an a exportat o cantitate de 5,4 miliarde metri cubi spre pietele sale principale, care includ cea mai mare parte a Europei, Turcia si China. Aceasta cantitate este echivalenta cu o medie de 360 de milioane metri cubi pe zi si este cu aproape 18% mai mic comparativ cu media din luna trecuta.
In paralel, productia de gaze a Gazprom in prima jumatate a lunii ianuarie a ajuns la 23,1 miliarde metri cubi, sau 1,54 miliarde metri cubi pe zi, cel mai ridicat nivel de dupa 2014, arata calculele Bloomberg.
Livrarile de gaze ale Rusiei spre Europa sunt urmarite cu atentie in conditiile in care deficitul de aprovizionare cu acest combustibil, si cresterea preturilor, afecteaza economiile de pe continent. Saptamana trecuta comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager declara ca asteapta cu nerabdare raspunsuri de la Gazprom cu privire la livrarile limitate. Anterior si directorul Agentiei Internationale a Energiei, Fatih Birol, a dat vina pe Rusia pentru criza energetica din Europa.
„Nici Rusia si nici principalul nostru exportator Gazprom nu au nimic de a face cu acest lucru”, a declarat sambata vicepremierul rus Alexander Novak. Potrivit acestuia, Rusia a livrat o cantitate semnificativ mai mare de gaze naturale catre clienti precum Germania si Turcia, tari care si-au epuizat volumele contractate.
Grupul rus Gazprom a subliniat luni ca „livreaza gaze naturale in linie cu solicitarile de la clienti si in conformitate cu obligatiile contractuale”. Gazprom nu a oferit cifre detaliate cu privire la exporturile catre fiecare tara, ceea ce face dificila evaluarea livrarilor spre UE; cel mai mare cumparator de gaze naturale rusesti, dar a precizat ca livrarile spre Bulgaria, Turcia si China au crescut comparativ cu perioada similara a anului trecut.
De peste trei saptamani conducta Yamal-Europe a trimis gaze in sistem reverse, dinspre Germania spre Polonia, iar livrarile de gaze rusesti vai o conducta cheia spre Slovacia via Ucraina sunt la aproximativ o treime fata de nivelul normal.
La finele lunii decembrie presedintele Rusiei, Vladimir Putin a spus ca Gazprom respecta acordurile de aprovizionare cu gaze pe termen lung, adaugand ca absenta livrarilor prin conducta Yamal-Europe este o consecinta a lipsei cererilor din partea clientilor europeni.
Gazprom, primul producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal – Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica.
Companiile romanesti nu au contracte de import incheiate direct cu Gazprom, ci cu doua firme intermediare: Imex Oil, o subsidiara a grupului rus Conef, si WIEE, un joint-venture intre Gazprom si nemtii de la Wintershall.