0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Rusinos: in plina criza energetica, Guvernul baga in provizorat conducerea Autoritatii de reglementare in Energie

Posted On 19 octombrie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Comisia pentru Industrii, Comitetul de reglementare, conducerea ANRE, Dumitru Chirita

 

Singura instituție din România care este îndreptățită să reglementeze și să controleze piața de energie (ANRE) a rămas de peste 4 ani de zile în mâna exclusivă a politicului. Încercările guvernului Boc de a-și subordona Autoritatea Națională de Reglementare în Energie au întâmpinat o rezistență dură din partea Comisiei Europene, care a blocat o așa zisă politizare a instituției. Smecheri cum suntem am găsit însă modalitatea de a subordona politic ANRE prin numirea în funcțiile de conducere, în Comitetul de Reglementare exclusiv oameni conduși politic. Să fim bine înțeleși, în ANRE există specialiști de necontestat. Din păcate aceștia nu au nici un cuvânt de spus in fața șefilor politici. Peștele de la cap se impute, nu-I așa? Pe acest considerent Autoritatea de Reglementare a fost prinsă în chingi de criza energetică, motiv pentru care toate deciziile luate până acum au creat doar haos în piața. Cea mai slabă echipă de conducerea a ANRE, de când există instituția (cu câteva excepții) nu este schimbată nici măcar la expirarea mandatului, dimpotrivă, I se prelungește mandatul pentru o perioadă de 6 luni. Absolut rușinos!

Guvernul vrea să dea astăzi o Ordonanță de Urgență pentru prelungirea cu şase luni a mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al ANRE, în condiţiile în care mandatele a patru dintre cei șapte membri care alcătuiesc Comitetul de reglementare al ANRE urmează să expire în 23 octombrie 2022, iar procedura de recrutare nu a fost demarată încă.

Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului, funcționarea în condiţii de normalitate a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei este esențială în condițiile crizei energetice fără precedent cu care se confruntă statele europene, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, al conflictului
din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent. “Astfel, ținând cont de imperativul asigurării continuității actului de conducere și reglementare la nivelul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei și având în vedere consecințele negative deosebite ale neadoptării prezentului proiect de act normativ, constând în imposibilitatea funcționării unei instituții esențiale de interes național în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, în considerarea faptului că acestea constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, se propune adoptarea prezentei ordonanțe de urgență”.

Surse din energie spun: “Nu ştim cât de legală este o asemenea OUG, în condiţiile în care mandatele sunt pe 5 ani, iar numirile sunt aprobate în Parlament. Executivul nu poate schimba, prin Ordonanţă, o decizie de numire a Parlamentului . E ca şi cum, mâine, Guvernul ar schimba conducerea Parlamentului prin Ordonanţă de Urgenţă.  E foarte interesant ce va spune Ministerul Justiţiei la un asemenea proiect. Se încalcă legislaţia europeană, naţională şi inclusiv separaţia puterilor în stat garantată de Constituţie”.

Mandatele a patru dintre cei șapte membri care alcătuiesc Comitetul de reglementare al ANRE, respectiv în cazul președintelui, domnul Dumitru Chiriță, a vicepreședintelui Nagy-Bege Zoltan și a doi membri, doamna Cornelia Sulger și domnul Gabriel Gheorghe, urmează să expire în data de 23 octombrie 2022.

În mod regulamentar, Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei poate funcționa doar în prezența a 4 membri din totalul celor 7 membri.

Potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 33/2007, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric și funcțional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea și monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național necesar funcționării sectorului și pieței energiei electrice, termice și a gazelor naturale în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor.

Pentru aprobarea reglementărilor în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale se constituie un comitet de reglementare format din 7 persoane – 4 membri neexecutivi şi conducerea ANRE, formată din preşedintele şi cei 2 vicepreşedinţi prevăzuţi. Numirea şi revocarea membrilor Comitetului de reglementare, precum şi a preşedintelui şi a celor 2 vicepreşedinţi se fac de către Parlament în şedinţa comună a celor două Camere.

Numirea membrilor neexecutivi ai Comitetului de reglementare al ANRE, a preşedintelui şi a vicepreşedinţilor se face la propunerea comună a Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, a Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale a Senatului şi a Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, în termen de 30 de zile de la vacantarea funcţiei/funcţiilor respective.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.
  • Vom fi sau nu vom fi sanctionati de Comisia Europeana pentru aberatiile generate de Ordonanta 114?Vom fi sau nu vom fi sanctionati de Comisia Europeana pentru aberatiile generate de Ordonanta 114?
  • Parlamentarii din Comisia de Industrii au devenit, brusc, generosi cu producatorii de energie regenerabila din surse fotovoltaiceParlamentarii din Comisia de Industrii au devenit, brusc, generosi cu producatorii de energie regenerabila din surse fotovoltaice
  • Comisia de Industrii se apropie de verdictul final in cazul persoanelor fizice care produc energie electrica din surse regenerabileComisia de Industrii se apropie de verdictul final in cazul persoanelor fizice care produc energie electrica din surse regenerabile
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Tara arde si baba se piaptana: avem platforma online de schimbare a furnizorului de energie, dar riscam sa ramanem fara furnizori

Next Story

Europa cauta dar nu gaseste inca solutii pentru stoparea cresterii preturilor la energie. Romania este inexistenta in deciziile care se vor lua

Articole pe aceeasi tema

0

A iesit din barlog ca sa ne spuna nimic: ANRE nu are drept de initiativa legislativa, dar va fi bine si la vara cald. Punct ochit, punct servit!

Posted On 2 februarie 2022
, By Redactia
0

Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.

Posted On 26 februarie 2020
, By Redactia
0

Vom fi sau nu vom fi sanctionati de Comisia Europeana pentru aberatiile generate de Ordonanta 114?

Posted On 29 august 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.